Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Orust Båtbyggarutbildning, Henån, foto.

Orust Båtbyggarutbildning, Henån

Bygga, bo och miljö
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Farligt avfall

Vi vill att allt farligt avfall kommer in till en av våra återvinningscentraler, Månsemyr eller Timmerhult.

Du kan själv lämna farligt avfall till Månsemyr eller Timmerhult. Vi hämtar även din röda miljöbox tre gånger om året, om du ringer innan.

Vad är farligt?

Farligt avfall är allt som kan läcka ut gift. Det är saker som oljor, lösningsmedel, färgrester, lim, impregneringsmedel, propplösare och kvicksilvertermometrar. Även lågenergilampor, glödlampor, lysrör och batterier – små som stora – räknas hit.

Läkemedel och sprutor hör också till farligt avfall. Överblivet läkemedel kan du lämna på Kronans Apoteket, som vi har samarbetsavtal med. Kronans Apotek finns i

  • Ellös vårdscentral
  • Henån
  • Svanesunds vårdcentral

Som privatperson kan du där få gratis behållare för använda kanyler och sprutor och du kan också lämna i behållaren där.

Detta gäller inte behållare med sprutor och kanyler till eller från näringsidkare, som till exempel vårdcentraler, läkare, annan näringsverksamhet, landsting, frivillighetsorganisation eller annan aktör som inte omfattas av kommunens renhållningsansvar.

En enkel grundregel

Är du osäker på om produkten är farligt avfall – lägg den i miljöboxen!

Bifoga innehållsdeklaration

Tänk på att ditt farliga avfall ska vara väl förpackat. Det bästa är att ha det kvar i originalförpackningen. Om du har hällt över något i en annan förpackning, skriv då tydligt på den vad den innehåller.

Du ska även bifoga en innehållsdeklaration till miljöboxen.

Som fastighetsägare har du ansvar för att innehållet i miljöboxen är väl förpackat så att det inte läcker. Trasiga, bräckliga eller läckande förpackningar innebär ökade risker för oss som tar hand om det.

På återvinningscentralen sorterar vi det farliga avfallet manuellt så att det hamnar i rätt transport till återvinnings- och destruktionsanläggningar.

Din miljöbox hämtas kostnadsfritt

Vi hämtar miljöboxen kostnadsfritt tre gånger om året. Hämtningen måste du själv ringa och beställa på telefonnumer 0304 - 305 00 (Fraktkedjans kundtjänst)

  • vecka 15 (mitten av april)
  • vecka 27 (början av juli)
  • vecka 42 (slutet av oktober)

Miljöboxen har en streckkod som följer fastigheten. Fraktkedjan Väst byter ut din låda med innehåll till en ny.

Återställ
Hjälp oss bli bättre