Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Gullholmen och Islandsberg, foto.

Gullholmen och Islandsberg

Näringsliv och arbete
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Näringsliv och arbete

Båter i vatten, foto.

Öppna varv i slutet av augusti är nordens största flytande båtmässa.

Vi är både en stor arbetsgivare och vi arbetar med näringslivsutveckling och arbetsmarknadsfrågor. Det finns många företag på Orust och de kännetecknas av småskalighet och entreprenörskap.

 • Drop in hos Vakansförmedlingen


  Publicerat 2017-09-13
  Vill du jobba inom vård- och stöd och omsorg? Då är du välkommen till vår vakansförmedling den 25 september för att få veta om de olika arbeten vi har inom dessa områden.
  Drop in hos Vakansförmedlingen
 • Feriepraktik sommaren 2017


  Publicerat 2017-09-08
  Varje sommar sedan 1994 har vi organiserat feriepraktik för skolungdomar. Under praktikperioden besöker vi en del av ungdomarna på deras feriepraktikplatser runt om på ön.
  Feriepraktik sommaren 2017
 • Starta eget-utbildning


  Publicerat 2017-09-05
  Vill du veta hur det är att driva eget företag? Är du nyfiken på företagande? Har du en affärsidé som du vill göra verklighet av eller bara vill lära dig mer om hur det är att utveckla en idé? Då är Drivhusets Starta eget-utbildning något för dig.
  Starta eget-utbildning
 • Företagsbesök i försommarens Orust


  Publicerat 2017-09-04
  Innan sommaren gjorde kommunstyrelsens ordförande, kommunchef och näringslivsutvecklare företagsbesök. Denna gång besökte vi tre företag. Det var TSM Smart Storing, Alcon Högtryckstvättar och Tofta Gård.
  Företagsbesök i försommarens Orust
 • Starta eget-info, NyföretagarCentrum


  Publicerat 2017-09-04
  Den 3 oktober och 28 november är det Starta eget-info i Henån med NyföretagarCentrum Väst.
  Starta eget-info, NyföretagarCentrum

Kommunen som arbetsgivare

Vi har runt 1 200 medarbetare. Hos oss jobbar undersköterskor, lärare, administratörer, socialsekreterare, ingenjörer, förskollärare, lokalvårdare och ett flertal andra yrkesgrupper.

Relaterad information

Kommunens näringsliv

Vårt näringsliv är småskaligt med många entreprenörer. Orust har
2 000 företag, de flesta med en till tio anställda. Flera företag har ledande positioner inom sina respektive områden. Kommunens näringsliv kretsar till stor del kring båtbyggeri. Även om tillverkningen minskat är branschen stor med verksamheter som båttillbehör, båtvård, reparationer, båtförvaring m.m.

Närheten till Göteborg och E6:an är faktorer som gör Orust till en intressant plats att etablera sig på.

Orust är mest känt för tillverkning av fritidsbåtar på både stora och mycket små varv. Varannan båt som exporteras från Sverige kommer från Orust.

Öppet Varv, Skandinaviens största segelbåtmässa

Varje år i slutet av augusti är det Öppet Varv, som är Skandinaviens största segelbåtmässa, i Ellös under tre dagar. Då lockas båtälskare från hela världen hit.

Båten och havet

Båtar från Orust står för kvalitet och väcker respekt i båtkretsar världen över. Även företag som sysslar med tillbehör, båtvård och båtförvaring är på frammarsch. Kommunen driver även några av de populäraste hamnarna i Bohuslän. Vi har ungefär 18 000 gästhamnsnätter på en säsong. 

Havet innebär också turism. Det finns massor att uppleva på Orust och turistföretagen är nästan lika många som upplevelserna. 

Södra Bohuslän Turism AB är ett gemensamt turistbolag som marknadsför regionen Orust, Stenungsund, Kungälv och Tjörn.

Utvecklar kommunens näringsliv

Vi arbetar tillsammans med en rad olika näringslivsorganisationer för att utveckla kommunens företagande. Vi har också näringslivsutvecklare som är en dörr in för företagare och oftast den första kontakten i frågor om att etablera och utveckla företag. 

Arbetsmarknadsfrågor

Vi har en arbetsmarknadsenhet som en resurs för dig som står utanför arbetslivet. Arbetsmarknadsenheten ansvarar även för feriepraktik för ungdomar.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre