Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Hälleviksstrand, foto.

Hälleviksstrand

Uppleva och göra
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Information & låneregler

Biblioteken på Orust ingår i Bibliotek i Väst som är ett samarbete mellan biblioteken i Ale, Kungälv, Lilla Edet, Orust, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Lån
Det är gratis att låna böcker, musik, spel och tidskrifter och att använda bibliotekets datorer. Att låna film kostar 10 kr.

Bibliotekskort
För att låna på biblioteket behöver du ett bibliotekskort och en pinkod. Alla över 18 år måste legitimera sig för att få ett kort. Är du under 18 år måste du ha målsmans underskrift för att få ett bibliotekskort. Första bibliotekskortet är gratis. Från och med september 2017 gäller bibliotekskortet på alla bibliotek i Bibliotek i Väst.

Bibliotekskortet är en personlig värdehandling. Om du förlorar ditt kort är det viktigt att spärra kortet. Detta gör du genom att kontakta ditt bibliotek.

Du ansvarar för allt som lånas på ditt kort. Målsman ansvarar för barnens bibliotekskort och lån.

Bibliotekskort för barn
Det finns inte någon åldersgräns för att ha ett bibliotekskort, de flesta får ett kort i sexårsåldern. Målsman skriver på ett förbindelsekort och ansvarar för lånen.

Pinkod (personlig kod)
Till bibliotekskortet väljer du en fyrsiffrig säkerhetskod, en pinkod. Du måste ha den för att kunna låna i våra utlåningsautomater.

Du använder också pinkoden när du loggar in på ditt bibliotekskort för att se och förnya dina lån, reservera böcker med mera. Du kan själv ändra pinkoden under Mina uppgifter när du är inloggad.

Lånetid
4 veckor- böcker, ljudböcker, musik, språkkurser
2 veckor - om det är kö
2 veckor - tidskrifter
1 vecka – hyr-dvd, snabblån/7-dagarslån

Återlämningsdatumet står på ditt kvitto. Du kan också se dina lån och återlämningsdatum när du loggar in på ditt bibliotekskonto.

Om du lämnar tillbaka för sent får du betala en övertidsavgift.

Om det inte är kö på det du lånat kan du låna om två gånger.

Reservera
Du kan reservera all media inom Bibliotek i Väst och hämta det på ditt lokala bibliotek. Det kostar inget att reservera och du kan reservera både utlånat material och sådant som finns inne på biblioteket. När du fått ett aviseringsmeddelande via e-post eller brev är din reservation klar att hämta. Några av biblioteken kan också meddela via SMS.

Fjärrlån
Om det du söker inte finns på Bibliotek i Väst kan vi kostnadsfritt hjälpa dig att göra ett fjärrlån.

Övertidsvarning
Biblioteket skickar ut en påminnelse till dig via e-post ett par dagar innan lånetiden har gått ut. Det är alltid ditt eget ansvar att följa bibliotekets regler och lämna tillbaka lånen i tid. Detta gäller även om du av någon anledning inte får övertidsvarningen och dina lån blir försenade.

Försenat material
Försenade lån kostar 10 kronor per påbörjad vecka och bok för dig som fyllt 18 år. Barnböcker ger ingen övertidsavgift.

Biblioteket skickar en påminnelse till dig om du inte återlämnar dina lån. Om dina lån trots påminnelsen inte återlämnas skickas en räkning på våra kostnader för att ersätta böckerna, övertidsavgiften samt fakturaavgift.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre