Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Kråksundsgap, foto.

Kråksundsgap

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2017-09-08

Feriepraktik sommaren 2017

Varje sommar sedan 1994 har vi organiserat feriepraktik för skolungdomar. Under praktikperioden besöker vi en del av ungdomarna på deras feriepraktikplatser runt om på ön.

Platserna har erbjudits till ungdomar folkbokförda i kommunen och som gått ut 9:an i grundskolan, 1:an i gymnasieskolan eller särskolan. Platserna fanns inom föreningslivet och inom kommunens egna verksamheter.

Ett stort tack

Vi vill passa på att rikta ett stort tack till alla er som tagit emot feriepraktikanter i år. Ni är oerhört värdefulla och vi ser fram emot ett fortsatt samarbete nästa år.

Intervjuer med ungdomar

Det är Arbetsmarknadsenheten som ordnar feriepraktiken. Arbetsmarknadsenheten åker ut och besöker en del av ungdomarna på deras platser runt om på ön.

Varekils förskola, vaktmästeri

I vaktmästeriet på Varekils förskola har Ludvig sin feriepraktik. När vi träffas håller han på att laga en rullgardin. Ludvig trivs väldigt bra och han känner många på skolan. Han säger sig ha fått en bra introduktion av sin handledare.

Arbetsuppgifterna består till exempel av att skruva upp hyllor, bära bord och att laga saker. Det är olika uppgifter varje dag och det är något som Ludvig uppskattar. Han tycker det är roligast att skruva upp hyllor och att laga tekniska saker. Mindre kul är det att bära bord.

Ludvig kommer att använda sin lön till bensin till båt och moped. En del av lönen kommer han att spara. Resten av sommaren ska Ludvig slappa och ta det lugnt. Ludvig läser El- och energiprogrammet på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund och tänker sig en framtid som elektriker.

Foto på en kille och verktyg

Arbete i vaktmästeriet på Varekils förskola.

Varekils förskola

Elin, Denice, Amanda och Alexandra har sin feriepraktik på Varekils förskola. De trivs bra och tycker att de har fått en bra introduktion av sin handledare. De brukar börja dagen med lite olika arbetsuppgifter som att putsa fönster, städa i barnens hyllor och rensa ogräs. Idag står rengöring av barnens leksaker på schemat. Resten av dagen ägnar de åt att vara med barnen på förskolan, vilket de tycker är roligast.

När vi frågar vad de planerar att använda sin lön till får vi lite olika svar. Amanda ska resa till Grekland på semester medan de övriga inte har någon särskild plan utan kommer att spara pengarna till senare behov. Efter feriepraktikens slut kommer tre av tjejerna att åka till Gotland. Denice berättar att hon har sökt till ett mentorsprogram för att lära sig att arrangera ett musikevenemang. Nästa sommar är det tänkt att konserten ska genomföras och minst en känd artist kommer att medverka.

Till hösten blir det Mediaprogrammet på Trekungagymnasiet i Kungälv för Elins del. Hon tycker att fotografering och filmskapande är en rolig del i utbildningen. Denice läser på Estetiska programmet inriktning Singer/Songwriter på Rytmus - musikergymnasiet i Göteborg. Amanda läser Vård och omsorgsprogrammet på Plusgymnasiet i Uddevalla. Alexandra ska byta inriktning till hösten och läsa Hantverksprogrammet Frisör på Burgårdens utbildningscentrum i Göteborg.

Rossöns simskola

På Rossöns simskola träffar vi Gabriel, Alireza, Alexander och Karolina. De har precis avslutat en simklass och huttrar nu i blåsten i sina våtdräkter. De trivs bra alla fyra och tycker att tiden går fort. De har blivit väl emottagna på sin feriepraktikplats.

Arbetsuppgifterna består inte bara i att lära barnen att simma. De hjälper även barnen att ta simmärken, lära sig att flyta, hoppa från bryggan samt lära sig om livräddning och båtvett. Det roligaste, säger Gabriel, är att se hur barnen växer när de lyckas.

Alexander kommer att använda sin lön till att köpa en bil inför 18-årsdagen nästa år. Gabriel kommer att använda pengarna till att ta körkort. Karolina och Alireza kommer att spara sina pengar.

Resten av sommaren kommer Alireza att slappa och ta det lugnt. Karolina reser eventuellt till Japan. Gabriel kommer dels att hänga med kompisar, dels att resta till Portugal. Alexander ska packa och flytta till Gotland. Där på gymnasiet kommer han att läsa Fordonsprogrammet. Alireza ska studera IT-teknik på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund. Gabriel pluggar Industritekniska programmet på samma skola. Karolina kommer att läsa IM-programmet. Hon har därefter planer på att bli polis.

Foto på fyra ungdomar vid badet i våtdräkt.

Feriepraktikanter på Rossöns simskola.

Månsemyrs Återvinningscentral

På Månsemyrs Återvinningscentral träffar vi Jimmi och Pontus. De visar kunderna tillrätta så att allt skräp hamnar där det ska. Båda killarna trivs bra på sin feriepraktikplats och uppger att de fått en bra introduktion av sin handledare.

Förutom att hjälpa folk tillrätta på återvinningscentralen så hjälper de till med lite av varje, till exempel med att trimma gräs, städa och sortera sopor. Det roligaste, tycker båda, är att ta emot och prata med kunder.

Pontus kommer att spara den lön han tjänar medan Jimmi kommer att resa till Danmark, både till Köpenhamn och till badhotellet i Fredrikshamn.

Resten av sommaren vill Jimmi ta det lugnt medan Pontus önskar att få jobba mera. Jimmi kan absolut tänka sig detta arbete i framtiden. Han pluggar på Båtbyggarprogrammet i Henån. Pontus har siktet inställt på El- och energiprogrammet i Uddevalla.

Foto på två killar i arbetskläder.

Feriepraktikanter på Månsemyrs Återvinningscentral.

Arbetsmarknadsenhetens servicelag

Linus har sin feriepraktik i Arbetsmarknadsenhetens servicelag på Henån. Han trivs bra och har blivit väl emottagen av sin handledare.

Arbetsuppgifterna är väldigt varierande. Linus tycker det är kul när det kommer in nya saker till secondhandbutiken som han får ta hand om, rengöra och prissätta. Han håller även på att måla om möbler i det angränsande Brohuset.

Idag har Linus tvättat en altan tillsammans med sin handledare. Han har även deltagit vid en catering som är ett annat av servicelagets uppdrag.

Resten av sommaren kommer Linus att vara ledig.

Till hösten läser han Naturvetenskap för andra året i Uddevalla. I framtiden kan han tänka sig att bli polis eller apotekare.

Ellös förskola

Nooria har fått feriepraktik på Ellös förskola, vilket hon tycker är jätteroligt. Hon har fått bra introduktion och får handledning av flera olika personer i personalen.

Arbetsuppgifterna består till exempel av att servera mat, lösa konflikter och leka med barnen. När vi frågar vad som är roligast svarar hon – Allt! Bäst trivs hon när det är många barn på förskolan och därmed mycket att göra.

Nooria planerar att köpa en mobiltelefon för pengarna hon tjänar eftersom den gamla gått sönder. I sommar kommer hon att fortsätta att jobba med svenskan och till hösten läser hon IM språk på Orust gymnasieskola. Nooria vill bli psykolog.

Foto på en tjej i en lekpark.

Feriepraktikant på Ellös förskola.

Ivars Arena, Henåns IF

På Ivars Arena, Henåns IF träffar jag Wiktor, Mahdi och Carl. De trivs väldigt bra på sin feriepraktikplats och har fått en bra introduktion av sin handledare. När vi ses så håller de på att reparera en grästrimmer.

Arbetsuppgifterna är omväxlande. De får klippa gräs, trimma, måla staket och flaggstänger, tvätta och vika matchkläder samt städa i föreningslokalen. Alla tre är eniga om att klippa gräs med åkgräsklipparen är det roligaste. Måla och städa är mindre kul.

Ingen av killarna har någon särskild plan för vad de ska göra med pengarna de tjänar, utan tänker spara dem för framtida behov.

Resten av sommaren kommer de att ta det lugnt och bara vara lediga.

Till hösten ska Carl och Mahdi läsa Teknikprogrammet på Östrabogymnasiet i Uddevalla. Wiktor ska läsa Transportprogrammet på samma skola.

Foto på två killar vid fotbollsplanen.

Feriepraktikanter på Ivars Färg Arena i Henån

Arbetsmarknadsenhetens föreningslag

Peter har sin feriepraktik i Arbetsmarknadsenhetens föreningslag. Denna dag håller de till vid Henån IFs klubblokal och byter klädsel på en gavel. Peter tycker det är en god stämning på feriepraktikplatsen och han trivs bra med sin handledare.

Arbetsuppgifterna är varierande och Peter tycker att alla arbetsuppgifter är roliga. Han har hunnit med att snickra och måla på föreningslokaler både i Nösund och Henån. Han har även hjälpt till att lägga i flytbryggor på badplatsen i Henån.

Pengarna han tjänar kommer att användas till en motorcykel. Senare i sommar kommer Peter att åka till Kroatien för att hälsa på släkt och vänner. I höst fortsätter han på El- och energiprogrammet på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund.

Foto på en kille vid fotbollsklubbens hus.

Snickeriarbete på Henåns IFs klubblokal.

Simskolan i Svanesund

Vi träffar Nova och Lisa när de har en stunds rast mellan de olika barngrupperna på simskolan i Svanesund.

Båda trivs bra på feriepraktikplatsen och har fått bra introduktion av sin handledare.

Arbetsuppgifterna består mest av att ta hand om barnen med allt vad det innebär, men de får också plocka skräp och se till att det är fräscht på badplatsen. Nästa vecka, när feriepraktikanterna som har haft hand om skötseln av badplatsen slutar, så blir det även en del städning av toaletter och bryggor.

Det roligaste är att vara med barnen i vattnet tycker tjejerna och de kan även tänka sig att arbeta som simlärare i framtiden.

På frågan vad de planerar att använda sin lön till, svarar båda att de ska spara en del och spendera en del. Lisa kommer att köpa ett par skor hon velat ha länge och Nova tror att pengarna kommer att användas till nöjen.

Lisa kommer att börja läsa Naturvetenskapsprogrammet på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund. Nova byter inriktning och kommer att läsa lärlingsprogrammet för Handel- och administration på samma skola.

Badplatsen i Svanesund

På badplatsen i Svanesund har Carl, Nikolina och Alfred sin feriepraktik. De trivs bra och har fått veta vilka regler som gäller och vad de ska göra om dagarna av sin handledare.

Arbetsuppgifterna är till exempel gräsklippning, städning av bryggor och toaletter samt målning. De säljer även glass, korv och dryck i en kiosk som håller öppet varma dagar då det är mycket folk på stranden. Roligast är att sälja glass samt att trimma gräs och mindre kul är det att städa toaletter, är alla tre överens om.

Carl kommer att köpa kläder och TV-spel för sin lön. Nikolina kommer att spara pengarna för framtida behov. Alfred kommer att köpa en dator som han sen kommer att ägna resten av sommaren åt att bygga ihop och sedan spela med.

Carl ska efter feriepraktikens slut arbeta som tränare på West Coast Hockey Camp, ett läger för i första hand hockeyklubben i Stenungsund. Nikolina ska åka på semester till Kroatien.

Carl börjar till hösten på Bygg- och anläggningsprogrammet med idrottsinriktning ishockey. Alfred börjar på Industritekniska programmet. Nikolina fortsätter studera på Samhällsvetenskapsprogrammet. Alla tre på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund.

Foto på tre ungdomar vid badplatsens kiosk.

Feriepraktikanter på badplatsen i Svanesund.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre