Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Kråksundsgap, foto.

Kråksundsgap

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2017-06-05

Prata med din tonåring

Nu är det snart sommarlov och en tid för våra ungdomar att pröva sina vingar vilket kan innebära både positiva och negativa erfarenheter.

Skolavslutningen närmar sig och för vissa ungdomar innebär de att de dricker alkohol för första gången. Du som förälder är den viktigaste i ditt barns liv och det är nu som du har möjlighet att påverka så att skolavslutningen och sommaren blir något fint för dem att se tillbaka på.

Skolavslutningsaktiviter

Vi har en tradition att anordna aktiviteter i samband med skolavslutningen. Torsdagen 15 juni erbjuds åk 7 och 8 en resa till Liseberg och för årskurs 9 väntar en hemlig resa.

Fredagen 16 juni kommer vi att ha extra insatser och fältarbete för att finnas där för ungdomarna.

  • Fritidsgården i Svanesund kommer att vara öppen från 17:00 till 23:00.
  • Bryggans lokal (Karins hus) i centrala Henån är öppen från 20:00 och så länge behov finns.

Kom gärna in på en fika om ni är ute och rör er i samhället för våra ungdomar.

Vi är med och finansierar skolavslutningen med syftet att kunna ge möjligheten för alla elever i åk 7, 8 och 9 att välja ett alkohol och drogfritt alternativ på sin skolavslutning.

Fem tips till tonårsföräldrar inför skolavslutningen

  1. Visa att du bryr dig Prata med din tonåring om skolavslutningen, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol, tider osv.
  2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn visar du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.
  3. Hjälp till att säga nej Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.
  4. Håll kontakten Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.
  5. Kom överens med andra föräldrar Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre