Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Morlandadalen mot Björnsundsfjorden, foto.

Morlandadalen mot Björnsundsfjorden

Kommun och politik
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Kommun och politik

Bild på kommunfullmäktiges sammanträde

Kommunfullmäktige sammanträder i Kulturhuset Kajutan.

En kommun är en politiskt styrd organisation där folkvalda politiker företräder dig som kommuninvånare och fattar beslut om mål, inriktning, service och kvalitet. Bland de viktigaste uppgifterna för en kommun är att det ska finnas förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg.

Kommunfullmäktige är den högsta beslutande instansen. Din röst i det allmänna valet avgör vilka partier som ska finnas representerade i kommunfullmäktige och hur många mandat varje parti får.

 • Budget för 2021 med plan för 2022 och 2023


  Publicerat
  I augusti beslutade fullmäktige om en inriktningsbudget för 2021 med plan för 2022 och 2023. På fullmäktiges sammanträde i november är det dags att fastställa budgeten för 2021 med plan för 2022 och 2023.
  Budget för 2021 med plan för 2022 och 2023
 • Skärpta allmänna råd, covid-19


  Publicerat
  Folkhälsomyndigheten har, efter samråd med bland annat smittskyddsläkarna i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland, fattat beslut om skärpta allmänna råd som gäller från idag.
  Skärpta allmänna råd, covid-19
 • Förhållningsregler för hushållskontakter, covid-19


  Publicerat
  Nya förhållningsregler för hushållskontakter till person med covid-19 gäller i Västra Götaland från onsdag 21 oktober.
  Förhållningsregler för hushållskontakter, covid-19
 • Nu lanserar vi Orustförslaget


  Publicerat
  Har du ett förslag på något du vill förändra eller förbättra i Orust kommun? Orustförslaget är din chans att påverka politiken.
  Nu lanserar vi Orustförslaget
 • Ekomatsligans topp 10


  Publicerat
  Vi har klättrat från plats 15 till plats 8 i landet och vår andel ekologiska inköp är 53 procent. Det innebär att 53 procent av den mat vi serverar i våra skolor, förskolor och boenden är ekologisk och att vi placerar oss bland de 10 bästa i Sverige.
  Ekomatsligans topp 10

Kommunen finns till för dig

Vi vill att du ska vara med och påverka så att Orust blir ännu bättre. Det kan du göra genom att bland annat lämna in medborgarförslag, delta på kommunfullmäktiges möten eller rösta i kommunvalet.

Våra sammanträden med kommunstyrelsen och i vissa delar miljö- och byggnadsnämndes sammanträden är öppna för dig att besöka och lyssna.

Det politiska arbetet

Kommunen styrs av politiker som valts direkt av medborgarna. Det betyder att du som medborgare har stora möjligheter att påverka och kontrollera hur kommunen utför uppdragen.

Vi har webbsändningar från kommunfullmäktige som är vårt högsta beslutande organ. Du kan se vilka politiker som sitter i våra olika nämnder.

Du kan ta del av vad nämnderna kommer att ta upp på sina sammanträden i våra kallelser och läsa om vilka beslut politikerna har fattat i våra protokoll.

Register över förtroendevalda politiker

I registret finns alla Orust kommuns förtroendevalda politiker med kontaktuppgifter. Här kan du också se vilka politiska uppdrag de har.

Insyn

Vi är skyldig att föra dagbok över (diarieföra) de handlingar som kommunen tar emot och skickar. Varje nämnd har ett eget diarium. De flesta handlingar som kommer in till kommunen är i regel offentliga och får läsas och kopieras av alla.

Återställ
Hjälp oss bli bättre