Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Pilgrimen, Hermanö, foto.

Pilgrimen, Hermanö

Kommun och politik
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Kommun och politik

Bild på kommunfullmäktiges sammanträde

Kommunfullmäktige sammanträder i Kulturhuset Kajutan.

En kommun är en politiskt styrd organisation där folkvalda politiker företräder dig som kommuninvånare och fattar beslut om mål, inriktning, service och kvalitet. Bland de viktigaste uppgifterna för en kommun är att det ska finnas förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg.

Kommunfullmäktige är den högsta beslutande instansen. Din röst i det allmänna valet avgör vilka partier som ska finnas representerade i kommunfullmäktige och hur många mandat varje parti får.

 • Lucka 5 Orust kommun 50 år


  Publicerat
  Sommaren 2011 arrangerade P4 Göteborg en tävling kallad kommuncupen för kommunerna i sändningsområdet.
  Lucka 5 Orust kommun 50 år
 • Lucka 4 Orust kommun 50 år


  Publicerat
  Infrastrukturfrågor är mycket viktiga och de beslutas nationellt. Därför har vi ett tätt samarbete näringslivet och med våra grannkommuner för att tillsammans lyfta de behov om finns i vår region.
  Lucka 4 Orust kommun 50 år
 • Lucka 3 Orust kommun 50 år


  Publicerat
  Orust är både en kommun och en ö. Fram till 2014 var Orust Sveriges tredje största ö. Nu är vi Sveriges fjärde största ö. Men Orust är fortfarande västkustens största ö.
  Lucka 3 Orust kommun 50 år
 • Lucka 2 Orust kommun 50 år


  Publicerat
  Det var Kammarkollegiet som gav kommunen namnet utan s när kommunen bildades 1971. Det finns fler kommuner tex Falu kommun och Kalmar kommun som inte har s.
  Lucka 2 Orust kommun 50 år
 • Vi söker valförrättare


  Publicerat
  Vi söker dig som vill arbeta som valförrättare vid det allmänna valet i september 2022. I år söker vi fler personer till arbetet med förtidsröstningen den 24 augusti-11 september. Anmäl ditt intresse senast den 28 mars.

  Vi söker valförrättare

Kommunen finns till för dig

Vi vill att du ska vara med och påverka så att Orust blir ännu bättre. Det kan du göra genom att bland annat lämna in medborgarförslag, delta på kommunfullmäktiges möten eller rösta i kommunvalet.

Våra sammanträden med kommunstyrelsen och i vissa delar miljö- och byggnadsnämndens sammanträden är öppna för dig att besöka och lyssna.

Det politiska arbetet

Kommunen styrs av politiker som valts direkt av medborgarna. Det betyder att du som medborgare har stora möjligheter att påverka och kontrollera hur kommunen utför uppdragen.

Vi har webbsändningar från kommunfullmäktige som är vårt högsta beslutande organ. Du kan se vilka politiker som sitter i våra olika nämnder.

Du kan ta del av vad nämnderna kommer att ta upp på sina sammanträden i våra kallelser och läsa om vilka beslut politikerna har fattat i våra protokoll.

Register över förtroendevalda politiker

I registret finns alla Orust kommuns förtroendevalda politiker med kontaktuppgifter. Här kan du också se vilka politiska uppdrag de har.

Insyn

Vi är skyldig att föra dagbok över (diarieföra) de handlingar som kommunen tar emot och skickar. Varje nämnd har ett eget diarium. De flesta handlingar som kommer in till kommunen är i regel offentliga och får läsas och kopieras av alla.

Återställ
Hjälp oss bli bättre