Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Gullholmen och Islandsberg, foto.

Gullholmen och Islandsberg

Kommun och politik
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Kommun och politik

Bild på kommunfullmäktiges sammanträde

Kommunfullmäktige sammanträder i Kulturhuset Kajutan.

En kommun är en politiskt styrd organisation där folkvalda politiker företräder dig som kommuninvånare och fattar beslut om mål, inriktning, service och kvalitet. Bland de viktigaste uppgifterna för en kommun är att det ska finnas förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg.

Kommunfullmäktige är den högsta beslutande instansen. Din röst i det allmänna valet avgör vilka partier som ska finnas representerade i kommunfullmäktige och hur många mandat varje parti får.

 • Orustförslaget, e-förslag


  Publicerat
  Har du ett förslag på något du vill förändra eller förbättra? Då är vår e-tjänst Orustförslaget – e-förslag din chans att påverka politiken.
  Orustförslaget, e-förslag
 • Orange day, alla kan göra något för ett samhälle fritt från våld


  Publicerat
  Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.
  Orange day, alla kan göra något för ett samhälle fritt från våld
 • Kommunfullmäktiges presidium


  Publicerat
  Kommunfullmäktige har nu valt ordförande och två vice ordförande för den nya mandatperioden.
  Kommunfullmäktiges presidium
 • Nu har vi öppnat vårt nya kontaktcenter


  Publicerat
  Med vårt nya kontaktcenter hoppas vi att du upplever att det blir enklare att få svar på dina frågor. Det gäller både via telefon, e-post och vid personligt besök.
  Nu har vi öppnat vårt nya kontaktcenter
 • Slutlig valresultat


  Publicerat
  Nu har länsstyrelsen fastställt resultaten i region- och kommunfullmäktige.
  Slutlig valresultat

Kommunen finns till för dig

Vi vill att du ska vara med och påverka så att Orust blir ännu bättre. Det kan du göra genom att bland annat lämna in medborgarförslag, delta på kommunfullmäktiges möten eller rösta i kommunvalet.

Våra sammanträden med kommunstyrelsen och i vissa delar miljö- och byggnadsnämndens sammanträden är öppna för dig att besöka och lyssna.

Det politiska arbetet

Kommunen styrs av politiker som valts direkt av medborgarna. Det betyder att du som medborgare har stora möjligheter att påverka och kontrollera hur kommunen utför uppdragen.

Vi har webbsändningar från kommunfullmäktige som är vårt högsta beslutande organ. Du kan se vilka politiker som sitter i våra olika nämnder.

Du kan ta del av vad nämnderna kommer att ta upp på sina sammanträden i våra kallelser och läsa om vilka beslut politikerna har fattat i våra protokoll.

Register över förtroendevalda politiker

I registret finns alla Orust kommuns förtroendevalda politiker med kontaktuppgifter. Här kan du också se vilka politiska uppdrag de har.

Insyn

Vi är skyldig att föra dagbok över (diarieföra) de handlingar som kommunen tar emot och skickar. Varje nämnd har ett eget diarium. De flesta handlingar som kommer in till kommunen är i regel offentliga och får läsas och kopieras av alla.

Återställ
Hjälp oss bli bättre