Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Strömholmen, foto.

Strömholmen

Kommun och politik
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Kommun och politik

Bild på kommunfullmäktiges sammanträde

Kommunfullmäktige sammanträder i Kulturhuset Kajutan.

En kommun är en politiskt styrd organisation där folkvalda politiker företräder dig som kommuninvånare och fattar beslut om mål, inriktning, service och kvalitet. Bland de viktigaste uppgifterna för en kommun är att det ska finnas förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg.

Kommunfullmäktige är den högsta beslutande instansen. Din röst i det allmänna valet avgör vilka partier som ska finnas representerade i kommunfullmäktige och hur många mandat varje parti får.

 • Slutlig valresultat


  Publicerat
  Nu har länsstyrelsen fastställt resultaten i region- och kommunfullmäktige.
  Slutlig valresultat
 • Nu är vi 15 477 orustbor


  Publicerat
  Vår befolkning har ökat stadigt under första halvåret med hela 102 personer, till 15 447 personer. Vi säger varmt välkommen till alla nya kommunmedlemmar.
  Nu är vi 15 477 orustbor
 • Insamling till ukrainska flyktingar


  Publicerat
  I våras bad vi om hjälp efter att vi fått information att det kommer många flyktingar till vår kommun och vi behövde inreda evakueringsboende.
  Insamling till ukrainska flyktingar
 • Orustförslaget, e-förslag


  Publicerat
  Har du ett förslag på något du vill förändra eller förbättra? Då är vår e-tjänst Orustförslaget – e-förslag din chans att påverka politiken.
  Orustförslaget, e-förslag
 • Vi hissar Ukrainas flagga


  Publicerat
  Vi vill visa vår solidaritet med Ukraina och stå upp för deras rätt till självständighet. På kommunens flaggstänger hissar vi därför Ukrainas flagga tillsammans med Sveriges nationsflagga och kommunflaggan.
  Vi hissar Ukrainas flagga

Kommunen finns till för dig

Vi vill att du ska vara med och påverka så att Orust blir ännu bättre. Det kan du göra genom att bland annat lämna in medborgarförslag, delta på kommunfullmäktiges möten eller rösta i kommunvalet.

Våra sammanträden med kommunstyrelsen och i vissa delar miljö- och byggnadsnämndens sammanträden är öppna för dig att besöka och lyssna.

Det politiska arbetet

Kommunen styrs av politiker som valts direkt av medborgarna. Det betyder att du som medborgare har stora möjligheter att påverka och kontrollera hur kommunen utför uppdragen.

Vi har webbsändningar från kommunfullmäktige som är vårt högsta beslutande organ. Du kan se vilka politiker som sitter i våra olika nämnder.

Du kan ta del av vad nämnderna kommer att ta upp på sina sammanträden i våra kallelser och läsa om vilka beslut politikerna har fattat i våra protokoll.

Register över förtroendevalda politiker

I registret finns alla Orust kommuns förtroendevalda politiker med kontaktuppgifter. Här kan du också se vilka politiska uppdrag de har.

Insyn

Vi är skyldig att föra dagbok över (diarieföra) de handlingar som kommunen tar emot och skickar. Varje nämnd har ett eget diarium. De flesta handlingar som kommer in till kommunen är i regel offentliga och får läsas och kopieras av alla.

Återställ
Hjälp oss bli bättre