Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Oxskär, foto.

Oxskär

Näringsliv och arbete
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Näringsliv och arbete

Båter i vatten, foto.

Öppna varv i slutet av augusti är nordens största flytande båtmässa.

Vi är både en stor arbetsgivare och vi arbetar med näringslivsutveckling och arbetsmarknadsfrågor. Det finns många företag på Orust och de kännetecknas av småskalighet och entreprenörskap.

 • Utbildningar för företag som arrangeras av ALMI


  Publicerat 2020-04-02
  Almi erbjuder seminarier inom många olika områden som är till nytta både för dig som nyligen startat och för dig som redan driver företag.
  Utbildningar för företag som arrangeras av ALMI
 • Vill du hjälpa till? #jobbjustnu


  Publicerat 2020-03-31
  Med anledning av covid-19 står vi inför en stor utmaning att kunna säkerställa bemanningen i våra verksamheter och vi behöver hjälp inom flera yrkeskategorier.
  Vill du hjälpa till? #jobbjustnu
 • Åtgärder för att underlätta för företagen


  Publicerat 2020-03-25
  Vi gör en insats för att försöka underlätta för våra företag i den besvärliga situation som nu råder med anledning av coronaviruset. Ett antal åtgärder görs därför för att frigöra tid och stärka företagens ekonomi. Åtgärderna följer i huvudsak hur många andra kommuner agerar.
  Åtgärder för att underlätta för företagen
 • Nominerade till Årets Företagare och Årets Unga Företagare 2020


  Publicerat 2020-03-23
  Företagarna på Orust har presenterat vilka sex företag som är nominerade att bli Årets företagare och Årets unga företagare på Orust. Vi säger grattis till alla nominerade.
  Nominerade till Årets Företagare och Årets Unga Företagare 2020
 • Företag och covid-19


  Publicerat 2020-03-17
  Det finns flera bra webbsidor med information där du kan hålla dig uppdaterad.
  Företag och covid-19

Kommunen som arbetsgivare

Vi har runt 1 200 medarbetare. Hos oss jobbar undersköterskor, lärare, administratörer, socialsekreterare, ingenjörer, förskollärare, lokalvårdare och ett flertal andra yrkesgrupper.

Relaterad information

Näringslivet

Här finns runt 2 000 företag, merparten är ensamföretagare följt av verksamheter med en till tio anställda. Flera företag har ledande positioner inom sina respektive områden och etablerade internationellt. Näringsliv kretsar till stor del kring båtbyggeri, även om tillverkningen minskat är branschen stor med verksamheter som båttillbehör, båtvård, reparationer och båtförvaring. De största branscherna inom kommunen sett till antal registrerade företag är dock byggverksamhet och företag inom jord-, skogs- och havsbruk.

Närheten till Göteborg, Norge och E6:an är faktorer som gör Orust till en intressant plats att etablera sig på.

Öppet Varv, Skandinaviens största segelbåtmässa

Varje år i slutet av augusti är det Öppet Varv, som är Skandinaviens största segelbåtmässa, i Ellös under tre dagar. Då lockas båtälskare från hela världen hit.

Båten och havet

Båtar från Orust står för kvalitet och väcker respekt i båtkretsar världen över. Orust är mest känt för tillverkning av fritidsbåtar på både stora och mycket små varv. Varannan båt som exporteras från Sverige kommer från Orust. Även företag som sysslar med tillbehör, båtvård och båtförvaring är på frammarsch. Kommunen driver även några av de populäraste hamnarna i Bohuslän. Vi har ungefär 18 000 gästhamnsnätter på en säsong. 

Havet innebär också turism. Det finns massor att uppleva på Orust och turistföretagen är nästan lika många som upplevelserna. 

Södra Bohuslän Turism AB är ett gemensamt turistbolag som marknadsför regionen Orust, Stenungsund, Kungälv och Tjörn.

Arbetsmarknadsfrågor

Vi har en arbetsmarknadsenhet som en resurs för dig som står utanför arbetslivet. Arbetsmarknadsenheten ansvarar även för feriepraktik för ungdomar.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre