Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Dambadhuset Käringön, foto.

Dambadhuset Käringön

Näringsliv och arbete
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Näringsliv och arbete

Båter i vatten, foto.

Öppna varv i slutet av augusti är nordens största flytande båtmässa.

Vi är både en stor arbetsgivare och vi arbetar med näringslivsutveckling och arbetsmarknadsfrågor. Det finns många företag på Orust och de kännetecknas av småskalighet och entreprenörskap.

 • Webbinarium om Makroekonomin


  Publicerat
  Vad händer i världsekonomin och svensk ekonomi? Kostandsfritt webbinarium som presenteras av Tanums kommun i samverkan med Företagsarenor Väst.
  Webbinarium om Makroekonomin
 • Dags att nominera Årets Företagare samt Årets Unga Företagare på Orust


  Publicerat
  Nu är det dags att lämna förslag på kandidater till utmärkelsen Årets Företagare samt Årets Unga Företagare på Orust. Du lämnar ditt förslag till Företagarna på Orust senast den 28 februari.
  Dags att nominera Årets Företagare samt Årets Unga Företagare på Orust
 • Regler för berörda verksamheter under nya covid-19-lagen


  Publicerat
  Covid-19-lagen, den så kallade pandemilagen, ställer nya krav på vissa verksamheter. För att underlätta för alla att följa den nya lagen samlar Länsstyrelsens informationen till de som berörs.
  Regler för berörda verksamheter under nya covid-19-lagen
 • Affischer, gatupratare och bordsryttare, covid-19


  Publicerat
  MSB har tagit fram nya affischer, gatupratare och bordsryttare som går att skriva ut i formaten A3 och A4. Budskapen i är indelade i sju kategorier och fria att använda för alla. Svensk Handel stöttar branschen med att efterleva föreskrifter och råd. 
  Affischer, gatupratare och bordsryttare, covid-19
 • Företaghjälpen Fyrbodal


  Publicerat
  Rådgivning och vägledning till dig som driver företag i Corona-tider.
  Företaghjälpen Fyrbodal

Kommunen som arbetsgivare

Vi har runt 1 200 medarbetare. Hos oss jobbar undersköterskor, lärare, administratörer, socialsekreterare, ingenjörer, förskollärare, lokalvårdare och ett flertal andra yrkesgrupper.

Relaterad information

Näringslivet

Här finns runt 2 000 företag, merparten är ensamföretagare följt av verksamheter med en till tio anställda. Flera företag har ledande positioner inom sina respektive områden och etablerade internationellt. Näringsliv kretsar till stor del kring båtbyggeri, även om tillverkningen minskat är branschen stor med verksamheter som båttillbehör, båtvård, reparationer och båtförvaring. De största branscherna inom kommunen sett till antal registrerade företag är dock byggverksamhet och företag inom jord-, skogs- och havsbruk.

Närheten till Göteborg, Norge och E6:an är faktorer som gör Orust till en intressant plats att etablera sig på.

Öppet Varv, Skandinaviens största segelbåtmässa

Varje år i slutet av augusti är det Öppet Varv, som är Skandinaviens största segelbåtmässa, i Ellös under tre dagar. Då lockas båtälskare från hela världen hit.

Båten och havet

Båtar från Orust står för kvalitet och väcker respekt i båtkretsar världen över. Orust är mest känt för tillverkning av fritidsbåtar på både stora och mycket små varv. Varannan båt som exporteras från Sverige kommer från Orust. Även företag som sysslar med tillbehör, båtvård och båtförvaring är på frammarsch. Kommunen driver även några av de populäraste hamnarna i Bohuslän. Vi har ungefär 18 000 gästhamnsnätter på en säsong. 

Havet innebär också turism. Det finns massor att uppleva på Orust och turistföretagen är nästan lika många som upplevelserna. 

Södra Bohuslän Turism AB är ett gemensamt turistbolag som marknadsför regionen Orust, Stenungsund, Kungälv och Tjörn.

Arbetsmarknadsfrågor

Vi har en arbetsmarknadsenhet som en resurs för dig som står utanför arbetslivet. Arbetsmarknadsenheten ansvarar även för feriepraktik för ungdomar.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre