Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Vräland, foto.

Vräland

Näringsliv och arbete
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Näringsliv och arbete

Båter i vatten, foto.

Öppna varv i slutet av augusti är nordens största flytande båtmässa.

Vi är både en stor arbetsgivare och vi arbetar med näringslivsutveckling och arbetsmarknadsfrågor. Det finns många företag på Orust och de kännetecknas av småskalighet och entreprenörskap.

 • Drömresan med Jerry Engström, om att skapa destinationer


  Publicerat
  Projektet Hållbar besöksnäring i väst bjuder in till ett webbinarium med Jerry Engström, turismentreprenören som brinner för att lyfta destinationer med fokus på naturturism och skapa attraktiva erbjudanden som får människor att längta just dit.
  Drömresan med Jerry Engström, om att skapa destinationer
 • Vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar


  Publicerat
  Regeringen har beslutat om en ändring i begränsningsförordningen som möjliggör användning av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
  Vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
 • Turistnäringen träffades i Hälleviksstrand


  Publicerat
  Fredag den 19 november bjöd Södra Bohuslän Turism AB och vi in till ett nätverksmöte för turistföretagen.
  Turistnäringen träffades i Hälleviksstrand
 • Utbildare kan lämna anbud i projekt Fenixz


  Publicerat
  Som utbildare inom det reguljära utbildningssystemet eller privat utbildningsföretag i Fyrbodal och Skaraborg inbjuds du att lämna anbud på utbildningar inom projekt Fenixz.
  Utbildare kan lämna anbud i projekt Fenixz
 • Välbesökt frukostmöte för företagare


  Publicerat
  Nu har vi startat med frukostmöten för företagare igen. På det första frukostmötet efter restriktionerna har hävts var temat passande; Självförsörjning, är det viktigt? Det bjöds även på en helt fantastisk lokalproducerad frukost.
  Välbesökt frukostmöte för företagare

Kommunen som arbetsgivare

Vi har runt 1 200 medarbetare. Hos oss jobbar undersköterskor, lärare, administratörer, socialsekreterare, ingenjörer, förskollärare, lokalvårdare och ett flertal andra yrkesgrupper.

Relaterad information

Näringslivet

Här finns runt 2 000 företag, merparten är ensamföretagare följt av verksamheter med en till tio anställda. Flera företag har ledande positioner inom sina respektive områden och etablerade internationellt. Näringsliv kretsar till stor del kring båtbyggeri, även om tillverkningen minskat är branschen stor med verksamheter som båttillbehör, båtvård, reparationer och båtförvaring. De största branscherna inom kommunen sett till antal registrerade företag är dock byggverksamhet och företag inom jord-, skogs- och havsbruk.

Närheten till Göteborg, Norge och E6:an är faktorer som gör Orust till en intressant plats att etablera sig på.

Båten och havet

Båtar från Orust står för kvalitet och väcker respekt i båtkretsar världen över. Orust är mest känt för tillverkning av fritidsbåtar på både stora och mycket små varv. Varannan båt som exporteras från Sverige kommer från Orust. Även företag som sysslar med tillbehör, båtvård och båtförvaring är på frammarsch. Kommunen driver även några av de populäraste hamnarna i Bohuslän. Vi har ungefär 18 000 gästhamnsnätter på en säsong. 

Havet innebär också turism. Det finns massor att uppleva på Orust och turistföretagen är nästan lika många som upplevelserna. 

Södra Bohuslän Turism AB är ett gemensamt turistbolag som marknadsför regionen Orust, Stenungsund, Kungälv och Tjörn.

Öppet Varv, Skandinaviens största segelbåtmässa

Varje år i slutet av augusti är det Orust Sailboat Show - med Öppet Varv i Ellös som är Skandinaviens största båtmässa för segelbåtar. Då lockas båtälskare från hela världen hit.

Arbetsmarknadsfrågor

Vi har en arbetsmarknadsenhet som en resurs för dig som står utanför arbetslivet. Arbetsmarknadsenheten ansvarar även för feriepraktik för ungdomar.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre