Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Stocken, foto.

Stocken

Näringsliv och arbete
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Näringsliv och arbete

Båter i vatten, foto.

Öppna varv i slutet av augusti är nordens största flytande båtmässa.

Vi är både en stor arbetsgivare och vi arbetar med näringslivsutveckling och arbetsmarknadsfrågor. Det finns många företag på Orust och de kännetecknas av småskalighet och entreprenörskap.

 • Möte med besöksnäringen


  Publicerat
  I slutet på förra veckan hade Södra Bohuslän Turism och vi bjudit in besöksnäringen på Orust till en frukost på Orust Golfklubb. Vi lyssna på några företagare och det blev både nyheter och inspiration.
  Möte med besöksnäringen
 • Rådgivning till dig som vill sälja eller överlåta företaget


  Publicerat
  Coompanion arbetar med kooperativ utveckling. Under 2022 erbjuder Coompanion rådgivning till dig som funderar på att sälja eller överlåta ditt företag.
  Rådgivning till dig som vill sälja eller överlåta företaget
 • En film om havets oanande resurser


  Publicerat
  Vi vill önska alla våra Orustföretag en Glad Påsk. Samtidigt vill vi tipsa om en kortfilm som handlar om att hitta nya sätt att nyttja maritima resurser – sätt som gynnar haven, den cirkulära bioekonomin och allas vår framtid.
  En film om havets oanande resurser
 • Skydda ditt företag mot IT-brott


  Publicerat
  Projektet Fenixz erbjuder en kostnadsfri kurs, där du som förtagare lär dig om hur hoten på internet ser ut idag och om hur du kan skydda dig. Den tekniska utvecklingen och digitaliseringen går snabbt, men säkerheten har inte följt med i samma tempo.
  Skydda ditt företag mot IT-brott
 • Är din startup redo för omkörningsfilen?


  Publicerat
  Team Herbox utvecklar sin affärsidé med stöttning från inkubatorn @Innovatum Startup som just nu letar efter fler lovande idéer från Orust.
  Är din startup redo för omkörningsfilen?

Kommunen som arbetsgivare

Vi har runt 1 200 medarbetare. Hos oss jobbar undersköterskor, lärare, administratörer, socialsekreterare, ingenjörer, förskollärare, lokalvårdare och ett flertal andra yrkesgrupper.

Relaterad information

Näringslivet

Här finns runt 2 000 företag, merparten är ensamföretagare följt av verksamheter med en till tio anställda. Flera företag har ledande positioner inom sina respektive områden och etablerade internationellt. Näringsliv kretsar till stor del kring båtbyggeri, även om tillverkningen minskat är branschen stor med verksamheter som båttillbehör, båtvård, reparationer och båtförvaring. De största branscherna inom kommunen sett till antal registrerade företag är dock byggverksamhet och företag inom jord-, skogs- och havsbruk.

Närheten till Göteborg, Norge och E6:an är faktorer som gör Orust till en intressant plats att etablera sig på.

Båten och havet

Båtar från Orust står för kvalitet och väcker respekt i båtkretsar världen över. Orust är mest känt för tillverkning av fritidsbåtar på både stora och mycket små varv. Varannan båt som exporteras från Sverige kommer från Orust. Även företag som sysslar med tillbehör, båtvård och båtförvaring är på frammarsch. Kommunen driver även några av de populäraste hamnarna i Bohuslän. Vi har ungefär 18 000 gästhamnsnätter på en säsong. 

Havet innebär också turism. Det finns massor att uppleva på Orust och turistföretagen är nästan lika många som upplevelserna. 

Södra Bohuslän Turism AB är ett gemensamt turistbolag som marknadsför regionen Orust, Stenungsund, Kungälv och Tjörn.

Öppet Varv, Skandinaviens största segelbåtmässa

Varje år i slutet av augusti är det Orust Sailboat Show - med Öppet Varv i Ellös som är Skandinaviens största båtmässa för segelbåtar. Då lockas båtälskare från hela världen hit.

Arbetsmarknadsfrågor

Vi har en arbetsmarknadsenhet som en resurs för dig som står utanför arbetslivet. Arbetsmarknadsenheten ansvarar även för feriepraktik för ungdomar.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre