Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Morlanda säteri, foto.

Morlanda säteri

Näringsliv och arbete
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Näringsliv och arbete

Båter i vatten, foto.

Öppna varv i slutet av augusti är nordens största flytande båtmässa.

Vi är både en stor arbetsgivare och vi arbetar med näringslivsutveckling och arbetsmarknadsfrågor. Det finns många företag på Orust och de kännetecknas av småskalighet och entreprenörskap.

 • Småföretagen har stor betydelse för Orust


  Publicerat 2018-12-07
  Orust hamnar på en fjärde plats i Företagarnas undersökning om småföretagens betydelse för den lokala ekonomin.
  Småföretagen har stor betydelse för Orust
 • Näringslivsrådets möte 2018-10-10


  Publicerat 2018-10-24
  Information och minnesanteckningar från näringslivsrådsmötet. Denna gång var det fokus på temat maritim näringslivsutveckling.
  Näringslivsrådets möte 2018-10-10
 • Företagsklimatet i STO kommunerna


  Publicerat 2018-10-03
  Tisdagen den 2 oktober presenterade Svenskt Näringsliv rankingen för företagsklimatet i våra tre kommuner. Rankingen består dels av en attitydmätning och en statistiskanalys, som vägs samman till en total ranking. I våra tre kommuner har 275 företag av totalt 7000 svarat på enkäten.
  Företagsklimatet i STO kommunerna
 • Mikrostöd till små företag inom naturturism


  Publicerat 2018-09-14
  Tillväxtverket kan bevilja stöd till små företag inom naturturism som vill attrahera och sälja till nya internationella kunder.
  Mikrostöd till små företag inom naturturism
 • Näringslivsrådets senaste möte


  Publicerat 2018-08-28
  När medlemmarna i näringslivsrådet senast träffades var det fokus på samverkan mellan skola och näringsliv.
  Näringslivsrådets senaste möte

Kommunen som arbetsgivare

Vi har runt 1 200 medarbetare. Hos oss jobbar undersköterskor, lärare, administratörer, socialsekreterare, ingenjörer, förskollärare, lokalvårdare och ett flertal andra yrkesgrupper.

Relaterad information

Näringslivet

Näringslivet i kommunen är småskaligt med många entreprenörer. Här finns runt 2 000 företag, de flesta med en till tio anställda. Flera företag har ledande positioner inom sina respektive områden. Näringsliv kretsar till stor del kring båtbyggeri. Även om tillverkningen minskat är branschen stor med verksamheter som båttillbehör, båtvård, reparationer och båtförvaring.

Närheten till Göteborg och E6:an är faktorer som gör Orust till en intressant plats att etablera sig på.

Vi arbetar tillsammans med en rad olika näringslivsorganisationer för att utveckla kommunens företagande. Vi har också näringslivsutvecklare som är en dörr in för företagare och oftast den första kontakten i frågor om att etablera och utveckla företag. 

Öppet Varv, Skandinaviens största segelbåtmässa

Varje år i slutet av augusti är det Öppet Varv, som är Skandinaviens största segelbåtmässa, i Ellös under tre dagar. Då lockas båtälskare från hela världen hit.

Båten och havet

Båtar från Orust står för kvalitet och väcker respekt i båtkretsar världen över. Orust är mest känt för tillverkning av fritidsbåtar på både stora och mycket små varv. Varannan båt som exporteras från Sverige kommer från Orust. Även företag som sysslar med tillbehör, båtvård och båtförvaring är på frammarsch. Kommunen driver även några av de populäraste hamnarna i Bohuslän. Vi har ungefär 18 000 gästhamnsnätter på en säsong. 

Havet innebär också turism. Det finns massor att uppleva på Orust och turistföretagen är nästan lika många som upplevelserna. 

Södra Bohuslän Turism AB är ett gemensamt turistbolag som marknadsför regionen Orust, Stenungsund, Kungälv och Tjörn. 

Arbetsmarknadsfrågor

Vi har en arbetsmarknadsenhet som en resurs för dig som står utanför arbetslivet. Arbetsmarknadsenheten ansvarar även för feriepraktik för ungdomar.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre