Du som har en funktionsnedsättning kan erbjudas olika former av arbete och sysselsättning utifrån dina egna förutsättningar.
Daglig verksamhet är en insats som du kan ansöka om enligt lag om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS. Insatsen är främst till för dig som är i åldern 20-65 år och som saknar arbete eller annan sysselsättning. Det finns även möjlighet för elever från särskolans gymnasieutbildningar att få göra praktik i daglig verksamhet.
Daglig verksamhet styrs av lagarna
Daglig verksamhet styrs även av kommunfullmäktiges uppsatta mål och Socialstyrelsens föreskrifter och råd.
Daglig verksamhet är öppen dagtid på vardagar, måndag till fredag. När du är på daglig verksamhet tillhör du oftast en grupp där du börjar och slutar din arbetsdag.
Inom daglig verksamhet utförs regelbundet återkommande aktiviteter med habiliterande inriktning, men även mer produktionsliknande uppgifter och serviceinriktad sysselsättning.
Kommunen har ett hälso- och sjukvårdsansvar för dig när du är i daglig verksamhet. Du har också rätt till omvårdnad som ska tillgodose dina fysiska och psykiska behov.
Personalen som arbetar på daglig verksamhet har tystnadsplikt och omfattas av sekretesslagen. Det betyder att de inte får berätta om dina personliga förhållanden för andra.
När du är i daglig verksamhet får du habiliteringsersättning för de dagar du arbetar.
Du betalar själv för din mat. Det kan du göra på olika sätt.
Om du inte själv kan ta dig till och från din dagliga verksamhet så ansvarar kommunen för transporterna mellan din bostad och den dagliga verksamheten.
Du ansöker om daglig verksamhet genom lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, hos LSS-handläggaren. LSS-handläggaren har telefontid måndag-fredag klockan 08:30-09:30.
Självservice