Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Ellös hamn, foto.

Ellös hamn

Uppleva och göra
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Orust Fröbibliotek

Henåns bibliotek har ett fröbibliotek. Där kan du låna fröer för odling i din trädgård. Vi behöver också din hjälp med att bygga upp frösamlingen. Donera fröer till fröbiblioteket.

Vi välkomnar alla sorters fröer

Grönsaker, örter, blommor, perenner. Ta med dina fröer till lånedisken, fyll i uppgifter om växtsort, datum och lämna in. Tillsammans bevarar vi den biologiska mångfalden och ökar intresset för trädgårdsodling!

För mer information kontakta lånedisken eller mejla till Henåns bibliotek.

Tänk på detta om du donerar fröer från plantor du odlat själv:

Om ursprungssorten är en hybrid en så kallad F1 eller F2 blir fröerna inte samma som ursprungsorten. Lämna därför inte fröer från hybrider till biblioteket.

Om växten inte är självpollinerande som till exempel sallad, tomater, bönor, blir fröna hybrider om du odlar flera sorter av samma art för nära varandra gäller till exempel kålväxter, gurka, pumpa och squash. Se därför till att hålla erforderligt avstånd mellan sorter av korspollinerande växter om du vill donera fröer från dessa.

Läs gärna boken "Fröodling" av Anders Skarlind med flera. Den kan laddas ner gratis från froodling.se och där finner du mer information om hur du bäst tillvaratar dina fröer och undviker korsningsrisker.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre