Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Skeppersholme Käringön, foto.

Skeppersholme Käringön

Uppleva och göra
Återställ
Visa kontaktuppgifter

MUMA muralmålningar på Orust

Muralmålningarna återberättar gömda och glömda bilder och berättelser om kvinnor på Östra Orust.

Foto på en muralmålning

Konstnär Elina Metso har gestaltat Augusta i Skala

Vi bär på ett kollektivt minne, en tystad kunskap om vårt arv och vårt förflutna, som är gömd och glömd. Med hjälp av muralmåleri synliggörs och återberättas vår historia och gömda och glömda berättelser om kvinnor på östra Orust får ta utrymme.

Projektet MUMA dokumenterar Bohuslänska kvinnors liv med hjälp av konst. Platsernas betydelse för berättelserna lyfts tillsammans med kvinnornas historia. Konstprojektet har finansierats med stöd från bland annat Västra Götalandsregion och Fyrbodals kommunförbund.

En karta som visar var muralmålningarna finns.

MUMA muralmålningar på Orust - karta.

Ålgårds kvarn

Mjölnerska på Ålgårds kvarn Olga Högström-Josefsson är gestaltad av Camilla Engman. Muralmålningen finns vid Ålgårds kvarn.

Foto på en muralmålning

Mjölnerska på Ålgårds kvarn Olga Högström-Josefsson är gestaltad av konstnär Camilla Engman.

Ekobyn, Lilla Krosseskär

Lovisa Olausson var bondmora och sjömanshustru samt ägare till två gårdar vid Lilla Krossekärr. S Camilla E Boströms muralmålning av Lovisa Olausson finns vid Utsikten ekoby, Lilla Krossekärr.

Foto på en muralmålning

Alfrida Berg som är gestaltad av konstnären Saadia Hussain finns på Magasinet i Slussen.

Slussens magasin

Alfrida Berg köpte den gamla konservfabriken i Slussen 1938 startade och drev Slussens pensionat fram till 1965. Hennes porträtt är gestaltat på magasinet i Slussen av konstnären Saadia Hussain.

Foto på en muralmålning

Alfrida Berg som är gestaltad av konstnären Saadia Hussain finns på Magasinet i Slussen.

Assmunderö

Brännvinsfrua Maria Bohlin, Assmunderö är sorgligt nog nedbrunnen, men har uppstått i form av en stor vepa på platsen där Maria Bohlin föddes, i Kyrkebyn på en gård nära Torps kyrka. Målad av Elina Metso.

Foto på en muralmålning av en kvinna

Brännvinsfrua Maria Bohlin, Assmunderö är gestaltad av Elina Metso.

Medstugan

Kristina i Medstugan är gestaltad på gården Medstugan laduvägg av konstnär Amara Por Dios. Kristina Johansdotter var en vanlig bondkvinna som fick gå till tings för att få ha kvar sin gård.

Foto på en muralmålning

Konstnär Amara Por Dios har gestaltat Kristina i Medstugan.

Skala

Augusta i Skala var en färgstark kvinna, rapp i tungan, kvicktänkt, slagfärdig och inte heller rädd för att säga vad hon tyckte. Hon var
begåvad och kunde uttrycka sig väl i både tal och skrift. Augusta tyckte om kläder och höll sig alltid snygg. Augusta drev sin gård och lyckades väl, trots att det säkerligen inte var så enkelt för en ensam kvinna. Målad av Elina Metso.

Återställ
Hjälp oss bli bättre