Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Svanesundsleden, foto.

Svanesundsleden

Utbildning och barnomsorg
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Mat, lunch

Matsedeln gäller för kommunens grundskolor, gymnasieskola och förskolor. I förskolan kan det ibland serveras annan maträtt.

Måltiden har stor betydelse för människans välbefinnande, prestationsförmåga och positiva hälsoutveckling. Därför är det viktigt att maten ger den näring och energi som kroppen behöver.

Måltiden har en viktig social och pedagogiskt funktion som kan inspirera till goda måltidsvanor, förmedla en sund inställning till mat och främja en hälsosam livsstil.

Måltiden är en viktig faktor för påverkan av utvecklingen mot ett hållbart samhälle.

I skolan och förskolan finns goda möjligheter att på ett positivt och naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos barn och ungdomar.

Matsedel

Matsedeln gäller för samtliga förskolor, skolor samt gymnasium i Orust kommun.

Vår matsedel hittar du under Skolmaten-Orust kommun i rutan relaterad information.

Matsedeln finns även i appen Skolmaten och i appen Schoolsoft. Apparna finns tillgänglig för smartphones och laddas ner via din appbutik.

EKO-mat

År 2021 uppgick inköpen av ekologiska livsmedel till 60 % av vår livsmedelsbudget. Orust kommun klättrade därmed på topp-10 listan i Ekomatsligan och tilldelades pris för årets spjutspetskommun. Detta innebär även att kommunen har nått det nationella målet för ekologiska livsmedelsinköp, som är satt till 60 % till år 2030.

På Svenska Ekokartan kan du följa utvecklingen av ekologiska inköp i Sveriges kommuner.

Skolmatsakademin

Sedan 2007 är Orust kommun medlem i Skolmatsakademin, ett kunskapsnätverk, som erbjuder mycket bra tips och idéer om hur vi kan utveckla måltiderna i Orust kommun.

Som vårdnadshavare har du möjlighet att komma till skolan och äta med ditt barn en gång varje läsår. Varmt välkommen!

Bild från utdelning av diplom då Orust kommun blev årets spjutspetskommun

H.K.H. prins Carl Philip tillsammans med våra medarbetare Charlotte, Sofia, Helen, Mayvor, Sylvia, Åsa, Cecilia och Urban. Fotograf Alison de Mars.

Återställ
Hjälp oss bli bättre