Vi ansvarar för att du som kommuninvånare kan göra dig av med ditt kommunala avfall, ditt hushållsavfall.
Du är skyldig att lämna ditt kommunala avfall så att det kan tas om hand på ett miljöriktigt sätt. Du ska alltid sortera ut matavfallet för kompostering.
Entreprenören som hämtar ditt kommunala avfall är Remondis AB.
Kommunalt avfall är avfall från hushåll och sådant avfall från andra källor som till sin art och sammansättning liknar avfall från hushåll. Kommunalt avfall definieras i 15 kap. 3 § miljöbalken.
Du måste ha en grön tunna för restavfall och en brun tunna för matavfall till din fastighet. Dessa tunnor ingår i ditt abonnemang. Med abonnemanget följer en röd miljöbox för farligt avfall.
Du som vill hemkompostera gör en ansökan hos Miljö- och byggnadsnämnden. Mer information finns under sidan Kompostering.
Du får fyra fakturor varje år.
Kontakta vår Kundtjänst för renhållning.
Ansökan om dispens och uppehåll gör du hos miljö- och byggnadsnämnden. Din ansökan om dispensprövning är avgiftsbelagd.
Avfallshantering styrs av renhållningstaxan och renhållningsordningen. Både renhållningstaxan och renhållningsordningen är antagna av kommunfullmäktige.
Det är bara restavfall som får läggas i den gröna tunnan. Med restavfall menas det som blir kvar när du har sorterar bort farligt avfall, matavfall och förpackningar. Exempel på restavfall är tops, bomull, bindor, blöjor, servetter, kletig plastfilm.
Farligt avfall ska du lägga i den röda miljöboxen. Har du ingen röd miljöbox kan du hämta en box på återvinningscentralen vid Månsemyr.
Behållare och säck får inte fyllas mer än att den lätt kan tillslutas. Den får heller inte vara så tung att det blir uppenbara svårigheter att flytta den. Säck får inte väga mer än 15 kilo. Kundtjänst kan svara på ytterligare frågor om maxvikter för olika behållare. Om din behållare eller säck är för full kan du kontakta Kundtjänst och begära hämtning av extra säck. Hämtning av extra säck görs mot avgift utöver abonnemangsavgiften vid ordinarie hämtningstillfälle.
Entreprenören hämtar inte din behållare eller säck om den är överfull, innehåller felsorterat avfall eller har dåligt emballerade föremål som är skärande eller stickande. Du får själv se till att sortera avfallet rätt till nästa hämtningsrunda.
Varm aska, slagg, frätande ämnen som kan förorsaka antändning får endast läggas i för ändamålet speciellt avsedda behållare.
Är vägen fram till sopbehållaren inte farbar sker tömning vid nästa ordinarie tömningstillfälle om åtgärder vidtagits av fastighetsägaren.
Returpapper, wellpapp och förpackningar av papper, glas, metall och plast samt däck ingår i producentansvaret. Det innebär att producenterna ansvarar för att samla in och ta om hand uttjänta produkter. På Orust kan du lämna dina förpackningar på någon av de elva återvinningsstationerna som finns.
Däck kan bara lämnas vid återvinningscentralen Månsemyr.
Lagstiftningen regleras i Miljöbalken där Sveriges olika miljölagar är samlade.
Det ingår en grön tunna för restprodukter, en brun tunna för matavfall och en röd miljöbox till farligt avfall i det obligatoriska avfallsabonnemanget.
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.
Hjälpte denna information dig?