Sotning och brandskyddskontroll utförs för att förebygga bränder. Dessutom har sotning betydelse ur energi- och miljösynpunkt.
Sotning ska enligt lagstiftning göras med bestämda tidsintervaller, så kallad sotningsfrist. Vi ansvarar även för att det genomförs en brandskyddskontroll. Detta görs för att din eldstad ska vara brandsäker.
Sotningstjänst i Väst har uppdraget att sköta sotning och brandskyddskontroll för eldstäder inom Orust kommun.
Ditt tak ska vara utrustat med godkända säkerhetsanordningar för den som ska arbeta på ditt tak. Det handlar till exempel om fast stege till taklucka, takstege, takbrygga, glidskydd och skorstensstege för personsäkerhet.
Du kan ansöka om tillstånd att sota själv eller att någon annan sotar hos dig. Regler för egensotning finns i Sotningsföreskrift, paragraf 5 och 6.
Sotningsföreskrift Pdf, 195.9 kB, öppnas i nytt fönster.
Du kan läsa mer om egensotning och ansökan längre ned på sidan.
Den som utför sotningen får inte skada sig genom fall från stege, tak eller skorsten. Som fastighetsägare är du ansvarig för att regler för säkert vid takarbete följs i din fastighet.
Det är i övergången mellan markstege och takstege dom flesta olyckorna sker. Har du en lös markstege och sedan takstege på taket ska det finnas ett glidskydd att fästa markstegen i. Glidskydd ska vara förankrat i en fast byggnadsdel i takfoten, inte i hängrännan, och klara hållfasthetskravet på 150 kilo.
När fasadhöjden från marken till takfoten är mindre än fyra meter kan du ha en utvändig uppgång. Är det mer än 4 meter bör det vara en fast förankrad fasadstege eller en invändig uppgång genom en taklucka.
Vid utvändig uppgång ska det efter markstege och glidskydd finnas bärläktsteg eller en takstege för att nå skorsten.
Vid invändig uppgång ska det vara takbrygga fram till skorstenen, om det är över en meter dit. Takbrygga eller arbetsbrygga ska alltid användas för förflyttning i sidled på tak.
Om stegen på taket består av lösa taksteg, ska de vara installerade enligt tillverkarens instruktioner och följa en rak linje. Generellt är dessa godkända för användning på hus vars fasadhöjd är maximalt 4 meter samt vid taklutningar under 45 grader.
Befintliga takstegar måste vara fast monterade, med minst 4 infästningspunkter, upp- och nedtill, i bärande byggnadsdelar.
Takskyddsanordningar ska ha en tillräcklig bärighet för att klara tyngden från den som beträder taket. Infästningar ska följa tillverkarnas monteringsanvisningar. Om takskydd monteras i takläkten måste den vara i bra skick.
Fastigheter inom tät äldre trähusbebyggelse, där byggnad kan påverka annan fastighet vid brandspridning. Uttalade områden finns i Mollösund, Edshultshall, Hälleviksstrand, Stocken, Svanvik, Käringön, Gullholmen samt norra delarna på Härmanö. I kartan kan du se om ditt hus ligger inom ett område där du inte får sota själv.
Fastigheter med flerfamiljshus eller motsvarande, hotell, pensionat och liknande.
Ansökan gör du enklast genom våra e-tjänster nedan.
Aktuella sotningsfrister hittar du i Sotningsföreskriften.
Vi följer Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling när det gäller frister för sotning.
Sotningstaxan beslutas av kommunfullmäktige. Det samma gäller för brandskyddskontrollen.
Sotning - taxa Pdf, 138.2 kB, öppnas i nytt fönster.
Alla fasta förbränningsanordningar med tillhörande rökkanaler måste sotas.
Du måste göra en anmälan vid installation eller väsentlig ändring av en eldstad eller rökkanal. Du måste ha ett startbevis innan du påbörjar arbetet och ett slutbesked innan du ta den i bruk.
Om det handlar om ett nytt hus ska eldstaden finnas med i bygglovsansökan.
Påbörjar du installation utan startbesked kan en sanktionsavgift dömas ut. Innan eldstaden får tas i bruk ska sotare besiktiga den och skicka ett besiktningsprotokoll till kommunen.
Om du har en eldstad som inte blivit sotad kan du anmäla detta för att få den sotad.
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.