I princip alla verksamheter som hanterar eller tillverkar livsmedel måste ha en fettavskiljare.
Under senare år har vi fått ett växande problem med fett som släpps ut i avloppet från verksamheter som tillverkar och hanterar livsmedel. Det är främst från restauranger, gatukök, personalmatsalar och liknande.
I ledningsnätet sjunker temperaturen på avloppsvattnet, vilket leder till att fettet stelnar och fastnar på insidan av ledningarna, kapaciteten minskar och i värsta fall blir det stopp i avloppet.
Vid ett avloppsstopp kan följden bli källaröversvämningar eller att orenat avloppsvatten rinner ut i naturen, vilket leder till stora kostnader för fastighetsägaren, VA-kollektivet eller den som orsakar stoppet. Renspolning av ledningsnätet är idag en onödig och hög kostnad för oss. Om alla hjälps åt att minska utsläpp av fett, minskar risken för driftstörningar liksom kostnader för drift och underhåll.
Vi ansvarar för att spillvatten från hushåll, industrier och andra verksamheter tas om hand i vårt ledningsnät och reningsverk. Men det är fastighetsägarens ansvar att spillvatten som lämnar fastigheten är fritt från skadligt avfall.
En fettavskiljare hindrar fett från att följa med avloppsvattnet ut i ledningsnätet. Fettavskiljaren fungerar enligt principen att fett är lättare än vatten. När vattnet rinner genom avskiljaren sjunker slam och tyngre partiklar till botten i det första facket medan fettet stiger och lägger sig på ytan i nästa fack.
Avskiljaren ska tömmas och rengöras regelbundet för att fungera. Slarvar man med detta kommer slamlagret på botten och fettet på ytan att växa sig så tjocka att vattnet passerar opåverkat genom avskiljaren. Risken finns också att avskilt fett bryts ner så att gaser bildas med dålig lukt och hälsorisker som följd. Vattnets temperatur får inte överstiga 45 grader Celsius vid inloppet till fettavskiljaren. Avloppsvatten från toalett får inte passera genom fettavskiljaren.
Observera att fettavskiljaren inte är konstruerad för att ta emot större fettmängder på en gång. Det är därför inte tillåtet att tömma frityrolja eller liknande direkt i avskiljaren. Sådant fett ska istället samlas upp i separata behållare för återvinning. Hämtning och hantering ska utföras av kommunen auktoriserad entreprenör.
Alla verksamheter som riskerar att släppa ut mer fett än vad normalt hushållsavloppsvatten innehåller måste avskilja fettet från avloppsvattnet. Exempel på sådana verksamheter är:
Ta kontakt med Orust kommuns VA-enhet om du är osäker på om din verksamhet behöver fettavskiljare.
När du installerar en fettavskiljare måste du anmäla detta till Orust kommuns VA-enhet.
Det är alltid fastighetsägarens ansvar att dimensionering och inkoppling är utförd på rätt sätt.
Fastighetsägaren bär det yttersta ansvaret för fettavskiljarens skötsel och tömning. Men det är verksamhetsutövarens sak att informera fastighetsägaren om verksamheten är av sådan art att fettavskiljare krävs.
Den verksamhet som saknar fettavskiljare eller inte sköter tömningarna och därmed förorsakar stopp i avloppet, får betala kostnaderna i samband med stoppet. Räkning kommer då att skickas till fastighetsägaren.
Enligt 18 § Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster, är huvudmannen inte skyldig att låta en fastighet kopplas eller vara kopplad till va-anläggningen om fastighetens va-installation har väsentliga brister.
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.