Fettavskiljare

I princip alla verksamheter som hanterar eller tillverkar livsmedel måste ha en fettavskiljare.

Ett växande problem

Under senare år har vi fått ett växande problem med fett som släpps ut i avloppet från verksamheter som tillverkar och hanterar livsmedel. Det är främst från restauranger, gatukök, personalmatsalar och liknande.

Därför behövs fettavskiljare

I ledningsnätet sjunker temperaturen på avloppsvattnet, vilket leder till att fettet stelnar och fastnar på insidan av ledningarna, kapaciteten minskar och i värsta fall blir det stopp i avloppet.

Vid ett avloppsstopp kan följden bli källaröversvämningar eller att orenat avloppsvatten rinner ut i naturen, vilket leder till stora kostnader för fastighetsägaren, VA-kollektivet eller den som orsakar stoppet. Renspolning av ledningsnätet är idag en onödig och hög kostnad för oss. Om alla hjälps åt att minska utsläpp av fett, minskar risken för driftstörningar liksom kostnader för drift och underhåll.

Delat ansvar

Vi ansvarar för att spillvatten från hushåll, industrier och andra verksamheter tas om hand i vårt ledningsnät och reningsverk. Men det är fastighetsägarens ansvar att spillvatten som lämnar fastigheten är fritt från skadligt avfall.

En fettavskiljare hindrar fett från att följa med avloppsvattnet ut i ledningsnätet. Fettavskiljaren fungerar enligt principen att fett är lättare än vatten. När vattnet rinner genom avskiljaren sjunker slam och tyngre partiklar till botten i det första facket medan fettet stiger och lägger sig på ytan i nästa fack.

Avskiljaren ska tömmas och rengöras regelbundet för att fungera. Slarvar man med detta kommer slamlagret på botten och fettet på ytan att växa sig så tjocka att vattnet passerar opåverkat genom avskiljaren. Risken finns också att avskilt fett bryts ner så att gaser bildas med dålig lukt och hälsorisker som följd. Vattnets temperatur får inte överstiga 45 grader Celsius vid inloppet till fettavskiljaren. Avloppsvatten från toalett får inte passera genom fettavskiljaren.

Observera att fettavskiljaren inte är konstruerad för att ta emot större fettmängder på en gång. Det är därför inte tillåtet att tömma frityrolja eller liknande direkt i avskiljaren. Sådant fett ska istället samlas upp i separata behållare för återvinning. Hämtning och hantering ska utföras av kommunen auktoriserad entreprenör.

Schematisk beskrivning av en fettavskiljareFörstora bilden

Schematisk beskrivning av en fettavskiljare

Alla verksamheter som riskerar att släppa ut mer fett än vad normalt hushållsavloppsvatten innehåller måste avskilja fettet från avloppsvattnet. Exempel på sådana verksamheter är:

  • Kök för servering av måltider, till exempel värdshus, hotell, vägkrogar, restaurang, mottagningskök och gatukök, liksom sallads- och sushibarer och kaféer
  • Anläggningar för grillning, ugnsstekning, stekning och fritering
  • Storkök
  • Charkuterier
  • Bagerier och konditorier
  • Lokaler för livsmedelstillverkning eller hantering av livsmedel, till exempel fiskberedning
  • Affärer med butiksgrillning eller manuell delikatessdisk.

Ta kontakt med Orust kommuns VA-enhet om du är osäker på om din verksamhet behöver fettavskiljare.

När du installerar en fettavskiljare måste du anmäla detta till Orust kommuns VA-enhet.

  1. Installera en typgodkänd fettavskiljare enligt SS-EN-1825. Auktoriserade installatörer följer Svensk Standard SS-EN-1825 vid arbetet och väljer en avskiljare som är godkänd och har rätt storlek.
  2. Installation av fettavskiljare ska göras enligt Arbetsmiljöverkets krav vid tömning och Orust kommuns avfallsföreskrifter, och det är fastighetsägaren som ska se till att kraven blir uppfyllda.
  3. Anmäl fettavskiljaren via vår E-tjänst "Installation av fettavskiljare - anmälan", där du anger dimension och andra uppgifter om avskiljaren. Observera att även en bygganmälan behöver göras till byggenheten. Anmäl fettavskiljaren via E-tjänsten "Bygganmälan - ej bygglovspliktig åtgärd".
  4. Efter att du skickat in anmälan får du ett slamtömningsabonnemang hos avfallsenheten. Det är viktigt att du som fastighetsägare anger rätt uppgifter då det är du som fastighetsägare som är skyldig att betala abonnemanget.

Det är alltid fastighetsägarens ansvar att dimensionering och inkoppling är utförd på rätt sätt.

  • Enligt livsmedelslagen får en fettavskiljare inte placeras i en lokal där man hanterar livsmedel.
  • Fettavskiljaren ska placeras så att sugslangar och annan utrustning som krävs vid tömningen inte behöver dras genom den lokal där man hanterar livsmedel.
  • Se till att det finns tillräckligt med utrymme runt fettavskiljaren så att den är lättillgänglig vid rengöring och tömning.
  • Fettavskiljaren ska vara placerad frostfritt. Om fettavskiljaren är placerad inomhus bör lokalen vara väl ventilerad och försedd med vatten och golvbrunn.
  • Placering ska uppfylla Orust kommuns avfallsföreskrifter.

  • Fettavskiljare ska tömmas enligt tillverkarens instruktion med tillräckligt intervall för att upprätthålla en god funktion, minst en gång per år.
  • Tömning av fettavskiljare utförs av kommunen upphandlad entreprenör. För bokning av tömning av fettavskiljaren vänder du dig till avfallsenheten.
  • Om det visar sig att fettavskiljaren behöver tömmas oftare kan VA-huvudmannen kräva att så sker.
  • Observera att efter varje tömning ska du återfylla fettavskiljaren med vatten, annars fungerar den inte med avsedd effekt.

Fastighetsägaren bär det yttersta ansvaret för fettavskiljarens skötsel och tömning. Men det är verksamhetsutövarens sak att informera fastighetsägaren om verksamheten är av sådan art att fettavskiljare krävs.

  • Det ska finnas en kontaktperson som ansvarar för fettavskiljaren.
  • En enklare kontroll (egenkontroll) av ansläggningen ska ske vid tömning, avseende återfyllning av vatten, funktion och nivålarm.
  • Orust kommuns VA-enhet har rätt att inspektera fettavskiljaren.

Den verksamhet som saknar fettavskiljare eller inte sköter tömningarna och därmed förorsakar stopp i avloppet, får betala kostnaderna i samband med stoppet. Räkning kommer då att skickas till fastighetsägaren.

Enligt 18 § Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster, är huvudmannen inte skyldig att låta en fastighet kopplas eller vara kopplad till va-anläggningen om fastighetens va-installation har väsentliga brister.

  • Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster anger fastighetsägarens ansvar för att inte skadliga vätskor eller ämnen släpps ut eller orsakar skada.
  • Miljöbalken (1998:808) anger generella bestämmelser om miljö- och hälsoskydd.
  • ABVA, Orust kommuns allmänna bestämmelser för användande av kommunens allmänna vatten- och avloppsanläggningar begränsar fetthalten i avloppsvattnet.
  • Boverkets Författningssamling (BFS 2006:12) anger att i spillvatteninstallationer där vattnet kan innehålla mer än obetydliga mängder av skadliga ämnen, ska spillvattnet behandlas eller avskiljare installeras. Utformningen av avskiljare ska säkerställa att det avskilda inte kan släppas ut okontrollerat eller oavsiktligt.

Kontakt

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.