Logotyp

Kommunfakta

Orust kommun har drygt 15 000 invånare. På sommaren mångdubblas antalet människor i kommunen då det är ett populärt besöksmål.

Sjöbodar i olika färger ligger vid en brygga.

Orust är en ö-kommun och i vår skärgård hittar du välkända platser som Mollösund, Käringön, Gullholmen, Hermanö, Flatö och Malö. Själva Orust är västkustens största ö. Orust är cirka 2,8 mil i väst-östlig riktning och cirka 2,5 mil i nord-sydlig riktning.

Orust ligger sex mil norr om Göteborg och tre mil sydväst om Uddevalla. Fasta broförbindelser finns åt båda hållen. Dessutom finns det två färjelinjer som förbinder Orust med fastlandet.

Kommunen bildades 1971 efter ett antal sammanslagningar. Till kommunen hör förutom ön Orust en stor och levande skärgård med öar som Gullholmen, Käringön, Lyr och Malö-Flatön.

Orust är en typisk landsbygdskommun där omkring 60 procent av befolkningen bor utanför tätort. Kommunen saknar större tätorter. Däremot finns ett pärlband av mindre samhällen längs kusten – framförallt i väster. Kommunens centralort, Henån, är största tätort med omkring 3 000 invånare.

Besöksmål

Orust är en attraktiv kommun att bo i men också ett populärt besöksmål. Orust har nästan lika många fritidshus som permanentbostäder. Sommartid när de flesta fritidshusen är bebodda och campingplatser, gästhamnar, hotell och vandrarhemmet mera är fyllda av besökare, kanske antalet människor i kommunen närmar sig 40 000 personer.

Pendlingskommun

Kommunen har en stor utpendling. Göteborg, Stenungsund, och Uddevalla, i nämnd storleksordning, är de största utpendlingsorterna.

Boendemiljön gör Orust till en populär plats att bo på. Grann-kommuner till Orust är Uddevalla, Tjörn och Stenungsund och sex mil söderut ligger Göteborg. Närheten till dessa större städer har bidragit till att arbetspendlingen från kommunen är relativt stor men det är också ganska många som pendlar in till arbetsplatser i kommunen.

Varierande boendemiljö

Var du än befinner dig är havet inte långt borta. Till största delen består kommunen av landsbygd. Här finns också ett antal mindre tätorter. Henån, på norra Orust är det största samhället och fungerar som kommunens centralort.

Orusts är Sveriges mest tätbebyggda landsbygd. På sommaren mer tredubblas befolkningen.

Den största ön i västra Sverige erbjuder en mängd olika boendemiljöer med hyresrätter, bostadsrätter och eget boende. Hyresrättslägenheter finns i alla större orter. Det finns många detaljplaner på gång och villaområden exploateras över ön.

Näringsliv

Det finns omkring 2 000 företag i kommunen och de kännetecknas av småskalighet och entreprenörsskap. De flesta har en till tio anställda. Flera företag har ledande positioner inom sina respektive områden.

En rik fritid

Bad, golf, kajak, segling, listan på roliga saker att hitta på är lång.

Båtar har satt sin prägel på ön långt innan vikingatiden och den kulturen möter du överallt, i miljöer, sevärdheter, namn och mycket annat. Dösar, domarringar och fornborgar visar att människan slog sin ner här redan för 11 000 år sedan.

Orust är evenemangens ö

Framför allt under sommaren är det underhållning, utställningar, vandringar och andra publikdragande händelser över hela kommunen.

Många av Sveriges bästa musiker kommer varje år för att spela för entusiastisk publik i de alldeles speciella miljöerna på de många scenerna. Kulturhuset Kajutan i Henån har årligen fler än 100 arrangemang och utställningar.

Att det finns driftiga och aktiva invånare, föreningar och studieförbund betyder oerhört mycket för kulturen och fritiden på ön.

För många av de finaste fritidsaktiviteterna behövs inga arrangörer. Baden, båtlivet, naturen med sina vandringsmöjligheter, vandringsleder, traditionella fiskesamhällen, ja listan räcker mycket långt.

En god kommunal service

Vårt mål är att kvaliteten på våra tjänster ska vara god och du ska få ett gott bemötande av oss. Vi ska vara tillgängliga för dig. Dina behov och dina intressen som medborgare står i fokus.

Framtidsdiskussioner förs parallellt med det dagliga arbetet för att kunna fortsätta att hålla en hög kvalité i våra verksamheter. Detta är lika viktigt som att vi kan locka till oss nya arbetstillfällen och nya kommuninvånare.