Maten vi äter och vattnet vi dricker är grunden för att vi ska kunna leva. Det är därför viktigt att livsmedlen håller hög kvalitet så att vi inte blir sjuka.
I Sverige finns ett system för offentlig kontroll av livsmedel. Alla som ansvarar för att producera, hantera, leverera eller servera livsmedel till andra människor ska därför vara registrerade hos en kontrollmyndighet.
Funderar du på att öppna eller ta över en restaurang, en kiosk eller någon annan livsmedelsverksamhet?
Den som vid mer än enstaka tillfällen ansvarar för att producera, hantera, leverera eller servera livsmedel till andra människor räknas som livsmedelsföretagare. Verksamheten kan drivas av ett företag eller en privatperson, med eller utan vinstsyfte.
Nedan finner du exempel på vad som kan utgöra ett livsmedelsföretag.
Du behöver registrera verksamheten hos kommunen senast två veckor innan du startar.
Om din anläggning ska tillverka produkter av animaliskt ursprung krävs i vissa fall att anläggningen godkänns av Livsmedelsverket. Kommunens livsmedelsinspektörer kommer i så fall att hänvisa dig vidare dit. Då får verksamheten starta först efter att den fått sitt godkännande.
Du som livsmedelsföretagare är ansvarig för att kraven i livsmedelslagstiftningen uppfylls i din verksamhet. Det innebär framför allt att verksamheten ska vara registrerad eller godkänd samt att livsmedlen ska vara säkra och rätt märkta.
Det är kommunens livsmedelsinspektörer som genomför kontrollbesöken och de sker oftast oanmält, det vill säga att de inte bokar en tid i förväg.
Vid kontrollerna undersöks till exempel om:
Tilldelningen av kontrollfrekvens görs enligt Livsmedelsverkets modell för riskklassning av livsmedelsanläggningar.
Kontrollfrekvensen styrs även av hur väl du som livsmedelföretagare följer lagstiftningen. Företagare som vid upprepade kontroller visar att de följer lagstiftningen kan ibland få sänkt kontrollfrekvens. På motsvarande sätt kan frekvensen utökas om verksamheten inte åtgärdar noterade avvikelser inom rimlig tid.
Livsmedelskontroll ska enligt lagstiftningen finansieras av avgifter. När du registrerar en livsmedelsanläggning tar vi ut en avgift för registreringen. Du betalar också en avgift efter varje genomförd kontroll.
Avgiften ska täcka:
Avgiften följer den taxa som kommunfullmäktige fastställt.
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.