Arbeta som deltidsbrandman

Ett arbete som deltidsbrandman innebär att du får en anställning på deltid i vår kommun.

Två brandmän står vid två brandbilar. Framför dem brinner ett hus.

Som deltidsbrandman får du både teori och praktik och du lär dig att ta snabba beslut i kritiska situationer. Samtidigt är arbetet också krävande, och du behöver både vara stabil och orädd inför fysiska utmaningar.

Deltidsbrandmän har brandmannayrket vid sidan om sina ordinarie arbeten. Många upplever arbetet inom Räddningstjänsten som ett mycket positivt, intressant och spännande komplement. Hos oss arbetar både män och kvinnor som brandmän.

Arbetet som brandman

All vår utryckningspersonal är deltidsanställd. Detta innebär att de flesta har en annan huvudanställning och beger sig till stationen när personsökaren startar. När larmet går måste du inställa dig på räddningsstationen inom fem minuter. Detta kallas anspänningstid. Hos oss har brandmännen beredskap var fjärde vecka.

Arbetsuppgifterna är mycket varierande. Som brandman rycker du ut på larm till trafikolyckor, bränder, djurlivräddning, drunkningstillbud med mera. Dessutom övar och vidareutbildas all vår brandpersonal regelbundet.

Så blir du brandman

Det finns vissa krav för att bli brandman hos oss. Du måste vara minst 18 år och kunna inställa dig på stationen inom fem minuter vid larm. Du ska ha giltigt körkort med behörighet lägst B (behörighet C är ett plus men inget krav). Du ska även ha en god fysisk och psykisk förmåga och kan arbeta i stressade situationer.

Är du intresserad av att bli brandman och har dessa kvalifikationer, kontaktar du oss på räddningstjänsten och berättar att du är intresserad av att bli deltidsbrandman. Räddningstjänsten berättar om kraven som ställs vid anställning och om de har behov av fler brandmän.

Blir du anställd får du genomgå en grundläggande utbildning hos oss vid räddningstjänsten.

Lön och ersättning

Som deltidsbrandman får du en fast ersättning de veckor du har beredskap. Dessutom betalas timersättning vid larm och övning. All ersättning är pensionsgrundande.

Kontakt

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Hjälpte denna information dig?

Saknar du någon information på denna sida?
Har du synpunkter på den här sidan så tar vi tacksamt emot dem. På det sättet kan vi arbeta för att göra innehållet på sidan ännu bättre.

Beskriv vad som är felaktigt eller saknades.
Formuläret används för att förbättra webbplatsens innehåll. Ditt meddelande skickas till den som är ansvarig över sidan. Om du har en fråga, ring eller mejla Kontaktcenter.


Ange din e-postadress.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan om offentlig handling.