Artikeln publicerades

Bygga, bo och miljö

Hjälp oss att spara på vattnet

Under sommaren blir det ofta brist på dricksvatten. Det kan bero på att vattenverket inte hinner med att producera nytt vatten i samma takt som det förbrukas, eller att grundvattennivåerna är för låga.

Vattendroppe

Vattnet är vårt viktigaste livsmedel och därför är säkringen av vattentillgången en av våra största utmaningar - både på kort och lång sikt!

Så här kan du spara

Ha en kanna vatten i kylen

Ha en kanna vatten i kylskåpet så slipper du spola tills vattnet blir kallt varje gång du vill dricka. Genom att ha en karaff i kylskåpet har du alltid tillgång till kallt, gott kranvatten.

Fyll diskmaskinen

Se till att diskmaskinen är välfylld innan körning. Använd rätt program för maskinen, då går det åt mindre vatten.

Använd en balja när du diskar eller sköljer grönsaker

Att låta kökskranen rinna förbrukar många liter i onödan. Tappa upp vatten i balja eller diskho och skölj inte under rinnande vatten.

Stäng av kranen medan du borstar tänderna eller rakar dig

Det rinner ungefär sex liter vatten per minut ur kranen. En familj på fyra personer som borstar tänderna två minuter, två gånger om dagen, kan spara nästan hundra liter vatten - bara genom att stänga av kranen under tandborstningen.

Duscha istället för att bada

Ett fyllt badkar rymmer ungefär 150 liter. En dusch på tre minuter drar bara 36 liter. Genom att byta ut några av dina bad mot en kortare dusch är du med och sparar vatten.

Fyll tvättmaskinen

En tvättmaskin drar ungefär 50 liter vatten vid en enda tvätt, oavsett om den är full eller halv. Genom att tvätta smart sparar du på vattnet.

Kolla kranen och byt packning om den läcker

En droppande kran kan förbruka 55 liter vatten per dygn vilket motsvarar 11 fyllda badkar på en månad. Det är vatten som droppar bort helt i onödan. Kolla din kran och byt packning om den läcker, så är du med och sparar på vår allra viktigaste naturresurs.

Du kan också byta till snålspolande dusch- och vattenkranar.

Artikeln uppdaterades