Artikeln publicerades

Utbildning och barnomsorg

Brev till tonårsföräldrar inför skolavslutningen

Orust kommun skickar ut följande brev till alla tonårsföräldrar. Läs gärna!

Flera tonåringar står och dansar i skymningen.

Nu är det snart sommarlov och en tid för våra ungdomar att pröva sina vingar, vilket kan innebära både positiva och negativa erfarenheter. Skolavslutningen närmar sig och för vissa ungdomar innebär de att de kanske dricker alkohol för första gången. Du som förälder är den viktigaste i ditt barns liv och det är nu som du har möjlighet att påverka så att skolavslutningen och sommaren blir något fint för hen att se tillbaka på.

Tips till dig som är en viktig vuxen för tonåringar:

Forskning visar att du som är förälder och vuxen kan påverka ditt barns förhållande till alkohol. Genom att sätta tydliga gränser och använda dig av argument påverkar du ditt barns framtid. Men hur ska du agera då din tonåring vill ha några öl eller cider till skolavslutningen.

Inse din stora betydelse

Tonåringar bryr sig mycket om vad just deras föräldrar säger, även det inte verkar så i stunden.

Var tydlig

Tonåringar som känner till sina föräldrars inställning och förväntningar lever lättare upp till dem. Tydliga regler om alkohol hjälper även äldre syskon att sätta gränser, som att vägra köpa ut.

Prata med andra vuxna

Prata med kompisarnas föräldrar om fester, alkohol och tider. Gemensamma regler är lättare att hålla och gör argument som ”-alla andra får!!” verkningslösa.

Förklara varför du är orolig

Tala om vad som kan hända om din tonåring dricker alkohol. Det är så skönt som tonåring att veta om att mina föräldrar faktiskt bryr sig även om de inte säger det till dig.

Stå på dig

En tonåring förväntar sig föräldrar som sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut blir nöjd för stunden, men är innerst inne misstrogen. En förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.

Den 14/6 är det skolavslutning på Orust

Då kommer verksamheten för fritid att erbjuda en Lisebergsresa för alla 7 or och 8 or till ett pris av 400 kr då ingår buss, entré, mat och åkband.

Ni föräldrar som har era ungdomar med på den resan kan alltid nå personal på

telefonnummer: 0304-33 47 38 eller 0304-33 42 94.

Under kvällen kommer fritid, räddningstjänst, socialtjänst och kyrkan även att finnas ute där ungdomarna är under kvällen.

Det är viktigt att Du som förälder och vårdnadshavare hjälper oss genom att ha god kontakt med dina ungdomar under kvällarna och rör dig runt där ungdomarna är.

Tveka inte att ringa om du känner att du behöver stöd och hjälp.

Vi som jobbar under kvällarna nås på telefon 0304-33 45 69 eller 0724-685169.

Vi samarbetar med polisen under skolavslutningskvällarna.

Med vänliga hälsningar

Malin Andersson, fritidschef och samordnare för samverkansgruppen 13-25 år.

(samarbete mellan skola, socialtjänst, polis, fritid).

Malin.andersson@orust.se

0304-33 40 35

Artikeln uppdaterades