Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Varekilsnäs, foto.

Varekilsnäs

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Att spola rätt är lätt

Vi vill uppmärksamma att toaletten inte är en papperskorg. Att spola rätt är lätt, det är bara kiss, bajs och toalettpapper hör hemma i toaletten och ingenting annat. Men många spolar fortfarande ner bland annat våtservetter, hushållspapper, tamponger och tops i toaletten.

Nödsituationer kräver ibland att vi torkar oss med annat än toalettpapper. Men släng alltid hushållspapper, våtservetter och annat skräp i papperskorgen istället för att fulspola ner det i toaletten. Då minskar risken för stopp och översvämningar av orenat avloppsvatten samtidigt som reningsverken får mindre skräp att hantera.

Det gäller både dig som har kommunalt avlopp och dig som har enskilt avlopp. Slamsugning lämnar det som töms från enskilda avlopp till reningsverk.

2021 spolades 40,7 ton skräp i toaletter i vår kommun. Nu hoppas vi att alla vill hjälpa till så det minskar.

Hushållspapper och våtservetter löses inte upp som toalettpapper och det ökar risken att det blir stopp i både ledningar och pumpar. Andra vanliga saker som slängs i toaletten är tops, hår, tamponger, kondomer, tandtrådstrassel, godispapper, tuggummi, cigaretter, snus samt även flytande kemikalier. Allt går till reningsverk och fulspolning orsakar problem i hela systemet.

Toalettvett

Det här får du spola ner i toan

Allt som kommer inifrån kroppen – kiss, bajs och andra kroppsvätskor samt toalettpapper. Toalettpapper är gjort för att spolas ned i toalett.

Fulspola

Att fulspola innebär att du spolar ned andra saker än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.

Fultorka

Att torka sig med någonting annat än toalettpapper, vanligtvis hushållspapper. Det är helt okej, så länge du slänger det bland avfall som ska förbrännas och inte spolar ned det i toaletten.

Sluta fulspola, bästa tipset

Ha en papperskorg på toaletten där hushållspapper, våtservetter och annat skräp kan slängas.

Återställ
Hjälp oss bli bättre