Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Tuvesvik, foto.

Tuvesvik

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2020-03-02

Covid-19, coronaviruset

Här hittar du uppdaterad och säkerställd information från myndigheterna om covid-19, coronaviruset. Uppdaterad 2020-09-22.

Håll i och håll ut, det är inte över

Spridningen av covid-19 fortsätter öka i Västra Götaland. Ökningen drivs av unga i åldrarna 20 till 29 år och även 30 till 39 år. Vi måste nu alla hjälpas åt för att minska smittspridningen.

Pandemin kommer att hålla i sig länge

 • Håll i, håll ut, håll avstånd och håll kontakten.
 • Stanna hemma om du känner dig sjuk. Om du misstänker att du fått covid-19 - kontakta din vårdcentral för att testa om du blivit smittad.
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.
 • Håll avstånd, undvik större sociala sammanhang, ta personligt ansvar.
 • Du som är över 70 år eller tillhör en riskgrupp uppmanas att begränsa dina kontakter med andra människor så långt som möjligt. Du som är frisk kan ha social kontakt med dina nära utomhus och med avstånd.
 • Hjälp till att minska trängseln i kollektivtrafiken. Gör plats för de som måste fram – res bara om du måste.
 • Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela enbart bekräftad information från trovärdiga källor.

Att hålla avstånd är att visa omtanke

Just ditt beslut att hålla avstånd i en kö och på en ervering, eller stanna hemma från ett firande, kan rädda liv. Varje liten åtgärd leder till att vi tillsammans bromsar spridningen av covid-19.

Folkhälsomyndigheten har preciserar det personliga ansvaret, bland annat i samband med resor. Både under resan och vistelsen är det viktigt att du håller avstånd till andra och undviker trängsel.

Med en förhoppning om att förhindra smittspridning i vår vackra kommun kommer våra miljöinspektörer att lägga extra fokus på tillsyn. Det handlar främst trängsel men även andra smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Kontakta oss för synpunkter och klagomål.

Besöksförbudet på äldreboende råder men vi gör undantag. Normalfallet är ett besök i veckan under en halvtimme på utsidan under kontrollerade former. Besöken ska vara föranmälda med datum och tidsatta så alla berörda känner till besöket.

I samband med att höstterminen börjar öppnas våra idrottshallar och gymnastiksalar igen. Det är extra viktigt att alla följer de råd som Folkhälsomyndigheten, Riksidrottsförbundet och Skolverket ger för säker idrott och covid-19.

Från måndag den 28 september 2020 erbjuds antikroppstest till dig över 18 år i Västra Götalandsregionen som tidigare varit sjuk. Du bokar antikroppstest via 1177 Vårdguiden.

Smittspridning

Det finns smittspridning av covid-19 i Västra Götaland. Fokus ligger på att begränsa smittspridning för att skydda de grupper som löper ökad risk att få allvarliga symtom.

Vi bevakar aktivt utvecklingen och följer de beslut och allmänna råd som kommer från ansvariga myndigheter.

Råd och rekommendationer från myndigheter

Råd och rekommendationer från myndigheter säger hur du bör agera för att efterleva de lagar som du måste följa. I det här sammanhanget är det smittskyddslagen.

Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer

Det är allas ansvar att hindra spridningen av sjukdomen covid-19. Tillsammans kan vi bromsa smittan. Här kommer några viktiga saker som du kan göra.

 1. Håll avstånd, både inne och ute.
 2. Tvätta händerna noga och ofta.
 3. Stanna hemma om du är sjuk.
 4. Res ansvarsfullt. Undvik så långt det är möjligt resor med färdmedel
  där det inte går att boka plats.
 5. Undvik platser med mycket folk och trängsel.
 6. Undvik större sociala sammanhang som exempelvis dop, fester och
  begravningar.
 7. Personer i riskgruppen – var extra noga med att följa råden.

Aktuell och bekräftad information om covid-19

Aktuell och bekräftad information om covid-19, coronaviruset, från svenska myndigheter samlas på Krisinformation.se.

Upplysningar om riskgrupper och symtom

På 1177 Vårdguiden finns upplysningar om riskgrupper och symtom, samt vad du ska göra om du är orolig för smitta. Du kan även läsa om vad du gör för att undvika smitta.

Om du har frågor om covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13.

De flesta som får covid-19 blir inte svårt sjuka, och behöver inte kontakta vården. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk. Då ska du ringa din vårdcentral eller telefonnummer 1177. Om du har mycket svårt att andas ringer du 112.

COVID-19 Illustration, created at the Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Återställ
Hjälp oss bli bättre