Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Gullholmen Härmanö, foto.

Gullholmen Härmanö

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Covid-19, coronaviruset

Här hittar du uppdaterad och säkerställd information från myndigheterna om covid-19, coronaviruset. Uppdaterad 2021-06-10.

Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer för att minska spridningen av covid-19 fortsätter att gälla.

Regeringen presenterade den 27 maj en plan för att för avvecklingen av restriktionerna i 5 steg. Steg 1, första juni. Steg 2 första juli. Steg 3 preliminärt mitten av juli. Steg 4 september. Steg 5 inte datumsatt. Regeringens plan utgår från ett antal principer. Smittläget, vaccionationsgraden och sjukdomsfall ska avgöra när restriktioner kan lättas. Planen kräver att vi alla hjälps åt.

Krisinformation.se har en sammanställning av de förbud och de råd och rekommendationer som gäller just nu med anledning av pandemin.

Bra att veta om vaccinationen

Vaccination är ett viktigt redskap för att vi ska kunna återgå till ett normalt liv. Med en dos vaccin får du ett grundskydd, som förstärks med en andra dos. Skyddet kan också byggas på om det skulle komma nya varianter av viruset.

Inget vaccin skyddar till hundra procent, alla har ännu inte blivit erbjudna vaccin och det pågår fortfarande en stor smittspridning av covid-19. Därför är det viktigt att du som är vaccinerad mot covid-19 fortsätter att följa de allmänna råden även efter att vaccinet har börjat verka.

113 13 är Sveriges nationella informationsnummer, dit kan du ringa för få svar på generella frågor kring coronaviruset.

Behöver du hjälp att läsa upp information din vårdcentrals webbplats som gäller tidsbokning och vaccination? Då kan du ringa 010-473 94 30 mellan 07:00-16:00 helgfria vardagar.

I samband med att Västra Götalandsregionen går in i fas 4 öppnar Västra Götalandsregionen en gemensam bokningssida för vaccinering på 1177.se. Den mottagning som gett vaccin dos 1 ansvarar alltid för att planera för dos 2. Du är därigenom garanterad att få rätt slags vaccin vid rätt tillfälle.

Skydda dig och andra

Du har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19.

  • håll avstånd
  • tvätta händerna ofta
  • undvik att röra ögon, näsa och mun
  • stanna hemma när du är sjuk
  • undvik större sociala sammanhang
  • arbeta hemma om du kan

Vaccinering skyddar dig

Du själv är skyddad av vaccinet, men även efter du vaccinerat dig kan du fortsatt bära på smittan och smitta andra, fortsätt därför att följa rekommendationerna även efter vaccinering.

Vaccinationen mot covid-19 i Sverige är helt gratis för alla. Om du får ett samtal från någon som ber dig lämna ut dina kontouppgifter är det alltid ett försök till bedrägeri. Kontakta Polisen.

Folkhälsomyndigheten har prioriterat vilka som ska erbjudas vaccin först. Har du frågor kring vaccinering? Då hänvisar vi till Folkhälsomyndigheten och 1177.

Vaccinationen pågår och vården vaccinerar i den takt som vaccinet levereras. Följ nyhetsrapporteringen för att hålla dig uppdaterad.

Du som tillhör Fas 2 och är listad på Capio Orust vårdcentral kan få hjälp att boka tid för vaccination. Ring Henåns bibliotek på telefon 0304-33 42 54.

Åtgärder för att minska smittspridning i våra verksamheter

Öppna förskolan är stängd för träffar inomhus. De erbjuder digitala aktiviteter och utomhus aktiviteter.

Vi har öppet på fritidsgårdarna för gruppverksamhet med max 8 deltagare och erbjuder digitala aktiviteter.

Biblioteken på Orust ha öppet för fysiska besök, men med minskade öppettider, minskad service och maxantal för besökare. Använd gärna våra digitala tjänster för biblioteksärenden. Om du ändå behöver gå till biblioteket ber vi dig att göra ditt ärende snabbt. Det går bra att hämta dina böcker utanför biblioteket om du mejlar eller ringer innan.

Vi avråder från besök till kommunhuset. Om du ska lämna över ett dokument kan du göra det i kommunens brevlåda, nedanför trappan till entrén. Om du vill ställa en fråga eller begära ut en allmän handling ber vi dig överväga om du kan göra det per telefon istället.

Föreningslivet kan hyra våra lokaler för idrotts-, fritids-, och kulturaktiviteter för barn och unga födda efter 2002.

Smittspridning

Det finns smittspridning av covid-19 i Västra Götaland. Fokus ligger på att begränsa smittspridning för att skydda de grupper som löper ökad risk att få allvarliga symtom.

Vi bevakar aktivt utvecklingen och följer de beslut och allmänna råd som kommer från ansvariga myndigheter.

Råd och rekommendationer från myndigheter

Råd och rekommendationer från myndigheter säger hur du bör agera för att efterleva de lagar som du måste följa. I det här sammanhanget är det smittskyddslagen.

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela enbart bekräftad information från trovärdiga källor.

Aktuell och bekräftad information om covid-19

Aktuell och bekräftad information om covid-19, coronaviruset, från svenska myndigheter samlas på Krisinformation.se.

Upplysningar om riskgrupper och symtom

På 1177 Vårdguiden finns upplysningar om riskgrupper och symtom, samt vad du ska göra om du är orolig för smitta. Du kan även läsa om vad du gör för att undvika smitta.

Om du har frågor om covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13.

De flesta som får covid-19 blir inte svårt sjuka, och behöver inte kontakta vården. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk. Då ska du ringa din vårdcentral eller telefonnummer 1177. Om du har mycket svårt att andas ringer du 112.

COVID-19 Illustration, created at the Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Återställ
Hjälp oss bli bättre