Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Dambadhuset Käringön, foto.

Dambadhuset Käringön

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2020-03-02

Covid-19, coronaviruset

Här hittar du uppdaterad och säkerställd information från myndigheterna om covid-19, coronaviruset. Uppdaterad 2020-07-15.

Håll i och håll ut, det är inte över

Pandemin kommer att hålla i sig länge. Folkhälsomyndighetens råd gäller i lika stor omfattning nu som under de senaste månaderna.

 • Stanna hemma om du har symtom.
 • Håll avstånd.
 • Var försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp. Umgås på ett säkert sätt.
 • Undvik större sociala sammanhang.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

Besöksförbudet på äldreboende är förlängt till den sista augusti. Besöksförbud råder men vi gör undantag. Normalfallet är ett besök i veckan under en halvtimmetimme på utsidan under kontrollerade former. Besöken ska vara föranmälda med datum och tidsatta så alla berörda känner till besöket.

Att hålla avstånd är att visa omtanke

Just ditt beslut att hålla avstånd i en kö och på en uteservering, eller stanna hemma från ett firande, kan rädda liv. Varje liten åtgärd leder till att vi tillsammans bromsar spridningen av covid-19.

Du som är symptomfri resa inom Sverige. För att undvika att sprida smitta är det mycket viktigt att du håller fysiskt avstånd, undviker trängsel och att du stannar hemma vid minsta symtom.

Folkhälsomyndigheten har preciserar det personliga ansvaret, bland annat i samband med resor. Både under resan och vistelsen är det viktigt att du håller avstånd till andra och undviker trängsel. Du ska undvika att resa med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel där det inte går att boka en plats.

Myndigheters och andra aktörers information om vilka restriktioner och rekommendationer som gäller för resor, friluftsliv, camping med mera finns samlade på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Med en förhoppning om att förhindra smittspridning i vår vackra kommun kommer våra miljöinspektörer att lägga extra fokus på tillsyn i sommar. Det handlar främst trängsel men även andra smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Kontakta oss för synpunkter och klagomål.

Smittspridning

Det finns smittspridning av covid-19 i Västra Götaland. Fokus ligger på att begränsa smittspridning för att skydda de grupper som löper ökad risk att få allvarliga symtom.

Vi bevakar aktivt utvecklingen och följer de beslut och allmänna råd som kommer från ansvariga myndigheter.

Råd och rekommendationer från myndigheter

Råd och rekommendationer från myndigheter säger hur du bör agera för att efterleva de lagar som du måste följa. I det här sammanhanget är det smittskyddslagen.

Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer

Det är allas ansvar att hindra spridningen av sjukdomen covid-19. Tillsammans kan vi bromsa smittan. Här kommer några viktiga saker som du kan göra.

 • Stanna hemma även om du känner dig bara lite förkyld.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
 • Undvik fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
 • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
 • Res inte kollektivt i rusningstrafik om du kan undvika det.
 • Res bara om det är nödvändigt.
 • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.

Aktuell och bekräftad information om covid-19

Aktuell och bekräftad information om covid-19, coronaviruset, från svenska myndigheter samlas på Krisinformation.se.

Upplysningar om riskgrupper och symtom

På 1177 Vårdguiden finns upplysningar om riskgrupper och symtom, samt vad du ska göra om du är orolig för smitta. Du kan även läsa om vad du gör för att undvika smitta.

Om du har frågor om covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13.

De flesta som får covid-19 blir inte svårt sjuka, och behöver inte kontakta vården. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk. Då ska du ringa din vårdcentral eller telefonnummer 1177. Om du har mycket svårt att andas ringer du 112.

COVID-19 Illustration, created at the Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Återställ
Hjälp oss bli bättre