Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Hoga, Vräland, foto.

Hoga, Vräland

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2017-05-09

Flagga för en renare Bohuskust

Varje år flyter flera hundra ton skräp i land längs Bohuskusten. Gemensamma krafter krävs för att städa och röja och kustkommunerna i Bohuslän ser gärna att du hjälper till. För att underlätta finns Strandstädarkartan.

På Strandstädarkartan kan du markera var det behöver städas eller om det finns säckar att hämta. Du kan även markera när du har städat och tagit med dig skräpet. 

– Vi läser av kartan läser kontinuerligt berättar Ulrika Marklund, miljöstrateg och projektkoordinator. Vi kan inte garantera att hämtning och eventuell städning sker snabbt, men när du rapporterar in hjälper du oss att få en bra översikt om hur det ser ut på bohuskusten och vilka behov som måste få en lösning.

En renare kust är inte bara en fråga för oss människor, det handlar om att förbättra miljön för alla vattenlevande varelser samt fåglar och djur som håller till längs kusten.

Ren och attraktiv kust i Bohuslän

Projektet Ren och attraktiv kust är ett samarbete mellan elva av Bohusläns kustkommuner. Projektet finansieras av kustkommunerna tillsammans med Västra Götalandsregionen och Havs- och Vattenmyndigheten.

Vem ska betala

Projektet arbetar för att regelsystemet ändras så att kustkommunerna inte själva måste bära alla kostnader för att hålla rent. Sedan den 1 januari 2008 finns inget statligt stöd till städinsatser.

Återställ
Hjälp oss bli bättre