Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Stocken, foto.

Stocken

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Flytt av strandpaddeägg från Måseskär till Käringön

Arbetet med strandpaddorna på Käringön fortsätter. Vi har nu beviljats artskyddsdispens för att flytta ägg från strandpaddor från Måseskär till Käringön.

Foto på strandpadda, fotograf Svante Hultengren

Strandpadda, fotograf Svante Hultengren

Antalet strandpaddor på Käringön är väldigt lågt och situationen är kritisk. Därför är det mycket värdefullt att tillföra ägg från närliggande Måseskär, där det finns en stor och stabil population.

Strandpaddan lägger sina ägg i 1-2 meter långa strängar som lindas runt vegetationen i lekdammen. Genom att flytta med sig korta bitar av äggsträngar från ett flertal olika honor kan man få med sig en stor genetisk variation, utan att skada populationen på Måseskär.

För populationen på Käringön är åtgärden värdefull och kommer förhoppningsvis att förbättra möjligheterna till återhämtning. Eftersom dammen Lille Väla och andra områden har restaurerats hoppas vi på goda möjligheter att lyckas väl med flytten av äggen. Arbetet kommer att utföras av Claes Andrén som är amfibie- och kräldjursexpert och påbörjas troligen i början av maj.

Arbetet med strandpaddor på Käringön är en samverkan mellan Länsstyrelsen, Käringöns samfällighetsförening och Orust kommun.

Foto över dammen Lille Väla på Käringön

Dammen Lille Väla på Käringön

Återställ
Hjälp oss bli bättre