Publicerat
Förvara så liten mängd brandfarliga varor som möjligt i din bostad. Om du hanterar och förvarar brandfarliga varor i hemmet är det viktigt att det görs på ett säkert sätt. Förvaring av mer än 1 kubik vätska för uppvärmning, som diesel och eldningsolja, samt ledningar i mark ska anmälas till miljöenheten.
Tänk på att förvara brandfarliga varor i originalförpackning, för ändamålet avsedda och godkända behållare, i lämpligt utrymme, på lämplig plats, oåtkomlig för barn.
Förvar du större mäng än ovan kontakta Räddningstjänsten. Troligtvis behöver du söka tillstånd.
För att undvika spill av brandfarlig vara till vår mark och vattenmiljö finns det behov av att vidta skyddsåtgärder. Enligt Miljöbalken är den som förvarar en kemisk produkt skyldig att följa gällande regler och ansvarar för att bedöma och tillse att tillräckliga skyddsåtgärder är ordnade.
Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2021:10 1 kap. 2§) ska förvaring, samt för ledningar i mark, av mer än 1 kubik brandfarliga vätskor och spilloljor anmälas till miljöenheten.
Inom vattenskyddsområde är informationsplikten gällande vid hantering av mer än totalt 150 liter vätska i lösa behållare.
Den som avser att installera eller hantera en cistern, gäller ej cisterner inomhus, ska senast fyra veckor innan hantering inleds skriftligen informera miljöenheten.
Det gäller även när en cistern byts ut mot en annan.
Informationsplikten gäller oavsett om cisternen är ny eller begagnad (NFS 2021:10 3 kap. 1§).
Cisterner kräver normalt också bygglov.
Grundkravet är att alla cisterner ska vara primärt skyddade, inom vattenskyddsområde eller nära strandkanten är det krav på sekundärt skydd.
En invallning ska rymma hela cisternens volym, eller den största cisternens volym plus 10 procent av övriga cisterners totala volym (NFS 2021:10 4 kap. 1, 3§§).
Cisterner med tillhörande rörledningar ska installationskontrolleras. Kontrollen ska utföras av ackrediterade kontrollorgan. Även utbyte av enstaka rörledningar kräver installationskontroll. Återkommande kontroller ska därefter ske (NFS 2021:10 5 kap. 1§).
Miljöenheten ska informeras när en cistern tas ur bruk i form av ett skrotintyg med information om hur cisternen ska omhändertas.
En cistern som inte ska användas mer ska tömmas och rengöras för att minska risken för framtida läckage eller spill till omgivningen (NFS 2021:10 7 kap. 1§).
En cistern som inte är rengjord är i bruk och ska kontrolleras enligt gällande kontrollintervall.
Avfallet som uppkommer vid tömning och rengöring av cisternen och eventuell nivåmätare som innehåller kvicksilver, räknas som farligt avfall och ska lämnas till mottagningsstation för sådant avfall. Själva cisternen och ledningarna är också ett avfall som ska omhändertas korrekt.
Vid misstanke om förorening av ett mark- eller vattenområde till följd av hantering av brandfarlig vara och spilloljor ska miljöenheten omedelbart underrättas.(NFS 2021:10 6 kap. 2§).
Dessa föreskrifter gäller inte tillståndspliktig hantering enligt miljöprövningsförordningen (2013:251), eller för transporter som omfattas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 2018:5).
Relaterad information
Brandfarligaoch explosiva varor Öppnas i nytt fönster.
NFS 2021:10 Naturvårdsverkets föreskrifter om Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
skydd mot mark- och vattenförorening vid hantering av Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
brandfarliga vätskor och spilloljor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.