Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Piren Gullholmen, foto.

Piren Gullholmen

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2017-12-13

Stort intresse för avloppsreningsverket

Det var många som var intresserade av hur ett avloppsreningsverk fungerar. Vi passade på att berätta hur du ska tänka för att inte skada varken gemensamma eller eget avlopp.

Översikt, Ellös avloppsreningsverk

Översikt, Ellös avloppsreningsverk

10-års jubileum

Uppskattningsvis 50 besökare deltog i 10 års jubileet av Ellös avloppsreningsverk. Vi visade runt besökarna i anläggningen och berättade om de viktigaste reningsstegen i verket. Efter rund-vandringen bjöds det på tårta.

Tack till besökarna

Jag vill passa på att framföra ett stort tack till alla som kom och visade intresse för vårt avloppsreningsverk, säger Helen Olsson, som är driftansvarig för Ellös reningsverk. Det var också roligt att det ställdes så många intressanta frågor, det visar på att ni tycker att avlopp är viktigt.

Nu kan ni berätta för andra hur rening av avloppsvatten går till och hur viktigt det är att bara spola ner det som passerat kroppen, fortsätter Helen med glimten i ögat.

Det knasigaste som Helen hittat i rensgallret är till exempel golfbollar, jeans, strumpbyxor, leksaker och glasögon.

Eget reningssteg för fiskindustrin

Under dagen fick besökarna veta hur reningsstegen med mekanisk, biologisk och kemisk rening går till. Vid rundvandringen fick besökarna även se fiskindustrins i Ellös eget reningssteg och verkets eget laboratorium. I laboratoriet visade Helen att hushållspapper och toalettpapper löser upp sig olika snabbt i vatten. Därför ska bara toalettpapper och det som passerat kroppen spolas ner i toaletten.

Förändringar av avloppsreningsverket

De närmaste åren kommer reningsverket att genomgå en stor ombyggnad för att bli vårt enda avloppsreningsverk. Då kommer Ellösverket ta emot avloppsvatten från Svanesund, Varekil, Mollösund, Barrevik och Hälleviksstrand. Detta kommer främst bli en vinst för miljön och våra känsliga fjordar runt Orust.

Återställ
Hjälp oss bli bättre