Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Strömholmen, foto.

Strömholmen

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Strandstädarkarta för hela Bohuslän

Du kan flagga för nedskräpade stränder eller städa själv och tala om var skräpet som du samlat in kan hämtas.

Bild på kartan

Bild på strandstädarkartan - Inrapportering för allmänheten

För att underlätta för alla frivilliga städare och de som hämtar ihopsamlat strandskräp finns det en karta där du kan flagga där det finns skräp att hämta.

Markera var skräpet finns så blir det hämtat

För att underlätta för både frivilliga städare och för de som ska hämta markerar du om det finns städbehov eller om det är städat och det finns ihopsamlat skräp att hämta.

Hur gör du?

  • Surfa till Strandstädarkartan
  • För att zooma in på kartan klickar du på plus (+)
  • Under Information finns en handledning för kartan
  • Vill du flagga väljer du Redigera och klickar på aktuell flagga. Markerar platsen och fyll i formuläret

Röda linjer markerar stränder som städas regelbundet.

Rödflagga för städbehov

Kartan är ett sätt att göra det enklare för dig att värna dina stränder. Det kan du göra genom att rödflagga var det finns städbehov. Så snart det finns möjlighet kommer kommunen eller Västkuststiftelsen och städar. Det bästa är dock att flagga grönt, att här har vi städat själva, vänligen hämta skräpet här!

Bohuskusten är en slingrande och bitvis svårtillgänglig kustremsa som är svår att städa. Det här är ett sätt för kommunerna att samarbeta med allmänhet och frivilliga för att på så sätt få fler stränder rena.

Enklare att överblicka städbehovet

Genom att överblicka stränderna och städbehovet på en karta, är det mycket enklare både att skapa handlingskraft och att administrera städinsatserna. Det gäller förstås bara ilandflutet skräp, vi tar inte med tång eller avfall som kommer från hushåll. Denna insamling gäller bara skräp från havet och inte det som naturligt finns i havet till exempel tång.

Bakgrund

Varje timma, dygnet runt, året om flyter det enligt Strandstädarna iland en och en halv till två kubikmeter avfall av olika slag längs med stränderna i Bohuslän. Att marint skräp är ett särskilt stort problem för västkusten beror på att strömmar från hela Nordsjönområdet och Östersjön möts i Skagerrak och flödar upp längs kusten och för med sig enorma mängder skräp. Det är alltså inte bara vårt eget svenska skräp vi har att hantera, utan avfall från stora delar av Europa.

Huvudmän

Bakom satsningen med den interaktiva kartan står Projekt Ren och Attraktiv Kust. Kartan är ett viktigt verktyg för att effektivt kunna samordna insatserna i fält och redovisa resultat.

Återställ
Hjälp oss bli bättre