Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Skeppersholme Käringön, foto.

Skeppersholme Käringön

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2018-06-26

Träffarna vid Kärrebergsån, Hagaån och Strane å

Under våren har vi haft fem träffar i de tre åarna Kärrebergsån, Hagaån och Strane å. Det har varit många engagerade markägare och lantbrukare som kommit till träffarna, vilket är väldigt roligt.

Träffarna vid åarna

Vi har stannat vid olika platser längs med åarna där vi pratade om det vi såg. Vi diskuterade kring olika problem som finns, både miljöproblem och produktionsproblem. Många av de problem som finns här på Orust är relaterade till de stora flödesvariationerna som är i åarna och till den typ av jordart som är vanlig i det här området. Några av de problem som togs upp var markpackning, stående markvatten, erosion och översvämningar. Vi diskuterade i grupperna olika åtgärder som kan höja både produktionen och förbättra miljön.

För det är så att många markförbättrande åtgärder även förbättrar miljön. Det beror på att växtnäringen som läcker ifrån marken till vattnet i ån, till stor del läcker ifrån områden med dålig markstruktur och sämre produktion. Om markstrukturen istället är bra och det är en god tillväxt, tas näringen till stor del upp i växterna och hamnar på så vis inte i vattnet i ån och vidare ut i havet.

Översiktskarta över de tre åarna

Återträff i höst

Under hösten kommer vi bjuda in till en återträff, en träff för varje å. Då kommer vi fortsätta arbetet tillsammans för att hitta rätt åtgärd på rätt plats. Missade du vårens träffar men ändå vill vara med i höst, hör av dig till oss.

Greppa Näringens logga
LOVA-logga
Återställ
Hjälp oss bli bättre