Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Vintervallen, Hermanö, foto.

Vintervallen, Hermanö

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2020-06-12

Att hålla avstånd är att visa omtanke, covid-19

Pandemin är tyvärr långt ifrån över. Därför vädjar vi till dig att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens råd för att skydda dig och andra från smittspridning.

Enligt smittskyddslagen har var och en i Sverige ett ansvar för att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar, som covid-19.

Från och med den 13 juni gäller inte längre avrådan från icke nödvändiga resor. Det innebär att personer utan symtom kan resa i Sverige från detta datum. Varje person måste ta ansvar för att hålla social distansiering. Trängsel är inte acceptabelt. Resan ska inte genomföras vid sjukdom. Den som uppvisar symtom och planerar att resa ska testa sig för covid-19 om det finns skäl för medicinsk bedömning.

Folkhälsomyndigheten har preciserar det personliga ansvaret, bland annat i samband med resor.

Både under resan och vistelsen är det viktigt att du håller avstånd till andra och undviker trängsel. Du ska undvika att resa med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel där det inte går att boka en plats.

I första hand ska du gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik. Den som behöver resa kollektivt bör välja alternativ där det går att boka en sittplats. Resor med färdmedel där det inte går att boka plats, exempelvis spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar, bör undvikas.

Resenärer bör hålla avstånd och i övrigt följa anvisningarna i kollektivtrafiken och i andra kollektiva färdmedel.

Det viktigt att du fortsätter att hålla avstånd och att tvätta dina händer. Större sociala sammanhang, som dop, fester, bröllop och begravningar, bör undvikas.

Verksamheter och företag kan hämta affischer, med budskapet Håll avstånd, i kommunhusets reception. Behöver du en inplastad affisch så ring innan, då är den klar när du kommer.

Relaterad information

Affisch Hålla avståndPDF (pdf, 278.1 kB)

Återställ
Hjälp oss bli bättre