Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Grindsbyvattnet, foto.

Grindsbyvattnet

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Första rena elbilen

Tisdag den 26 april levererades vår första rena elbil med 100 procent eldrift till Hemtjänsten i Henån.

Foto på två personer som tankar en elbil

Robin Jonsson, bilvårdslaget, och Gunilla Olsson, fordonsansvarig, levererade vår första elbil.

- Vår ambition är att använda så miljövänliga bilar som möjligt berättar Gunilla Olsson som är fordonsansvarig.

Den första elbilen kommer att köras av hemtjänsten i Henån. I maj levereras ytterligare 4 elbilar till hemtjänsten på andra platser i kommunen. Vi räknar med att en elbil är både miljövänligare och kostnadseffektivare än de bilar som hemtjänsten använder idag för att köra korta sträckor i en tätort.

- Vi valde att börja med en hemtjänstgrupp som inte kör så långa sträckor förklarar Gunilla. Det är viktigt att våra medarbetare känner sig bekväma och trygga med att strömmen räcker.

Det blir en inlärningsperiod i början eftersom det är en lite annan körstil som går ut på att spara el. Bilen har instrument som tydligt visar elförbrukningen och gör det enkelt att anpassa hur du kör. Därmed blir det både ekonomiskt lönsamt och bra för miljön.

Det är teoretiskt möjligt att köra upp till 20 mil med en fullt laddad elbil. De fem ny elbilarna kommer att utvärderas och vara grund för vilka bilar som kommer att väljas i framtiden.

Orust kan stoltsera med Bohusläns första snabbladdare för elbilar i Henån tack vare Orust Kretsloppsakademi. Inom kort kommer ytterligare fyra snabbladdare att finnas i kommunen, med placering i Svanesund, Ellös, Varekil och Mollösund.

Foto på en man och elbilenl

Robin Jonsson, bilvårdslaget, levererade vår första elbil.

Återställ
Hjälp oss bli bättre