Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Svanesunds badplats, foto.

Svanesunds badplats

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2020-05-15

Håll i och håll ut, covid-19

Pandemin är tyvärr långt ifrån över. Därför vädjar vi till dig att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens råd för att skydda dig och andra från smittspridning.

Kommundirektör Henrik Lindh informerade om läget i våra verksamheter på kommunfullmäktiges möte den 14 maj. Samtidigt passade han på att rikta ett stort tack till alla medarbetare för gott arbete i dessa tuffa tider.

Isoleringen är tuff för alla och särskilt för den som befinner sig i en riskgrupp. Surfplattor kommer att finnas på våra äldreboenden för att underlätta kontakten mellan hyresgäster och anhöriga. Vi får inte erbjuda feriepraktik inom barnomsorg eller äldreomsorg för ungdomar i år. Det har kommit ut andra erbjudande till de ungdomar som tackat ja till en sådan plats.

Det är mycket som blir annorlunda i år. Bland annat kommer våra skolor att ha skolavslutningen helt utan närvaro av familj och anhöriga. Sommaren kommer att bli extra tuff för våra många företagare i besöksbranschen.

Förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer ligger fast. Restriktioner vad gäller trängsel på barer, uteserveringar med mera, ligger också fast. De flesta råd som idag finns på plats kommer att vara aktuella även under sommaren. Eventuella förändringar kommer att presenteras i början av juni. Regeringen justerar reserekommendationer till att resor i närområdet (på 1–2 timmar) från hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar. Resorna ska inte innebära nya sociala kontakter, gäller även för familj och vänner som du inte träffat på länge.

Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationen

  • Stanna hemma, även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel. Undvik att resa i rusningstrafik.
  • Undvik att besöka äldre släktingar. Personer över 70 år är den främsta riskgruppen för att bli allvarligt sjuka i covid-19.
  • Om du är 70 år eller äldre är det extra viktigt att begränsa sociala kontakter och undvika platser där människor samlas.
  • Undvik fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Res bara om det är nödvändigt.

Hjälp oss begränsa smittspridning för att skydda de grupper som löper ökad risk att få allvarliga symtom med dessa enkla regler.

COVID-19 Illustration, created at the Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Återställ
Hjälp oss bli bättre