Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Edshultshall, Segelskutan Westkust, foto.

Edshultshall, Segelskutan Westkust

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Lucka 23 Orust kommun 50 år

Lucka 23 Orust kommun 50 år. År 2010 instiftade Orusts Sparbank och Orust kommun i samarbete med TaubeSpelen Orusts stora Evert Taubepris. Priset är på 50 000 kronor och riktar sig till lyriker som skriver i Evert Taubes anda.

Evert Taube levde långa tider på Ängön och Flatön, dels under sin ungdom, dels som vuxen. Många platser inom vår kommun har han på sitt poetiska och detaljrika sätt beskrivit till stor glädje för både ortsbor och andra. Det var instiftarnas fasta uppfattning att många av hans finaste visor har inspirerats av människor och miljöer i vår närhet. En förfrågan ställdes till släkten Taube om möjligheten att kunna dela ut ett pris i Evert Taubes namn. En förfrågan som beviljades.

Orusts stora Evert Taube pris ges till lyriker som skriver i Evert Taubes anda. Evert Taube var en mästare i att berätta en historia och idag är storytelling en viktig faktor i många delar av vårt samhälle. Det gäller att fånga publikens intresse och stimulera fantasin med en text som berättas med stil och känsla. Konsten att skriva bra texter premieras genom detta pris.

Första gången priset delades ut var 2011. Under de första året tillkännagavs pristagaren på TUR-mässan i Göteborg och sedan hämtade pristagaren priset på Taubespelen. Genom åren har priset också delats ut på Orustdagen som arrangerades under några år och två gånger på föreningsveckan.

Oavsett plats och tillfälle så har pristagarna med glädje kommit till Orust och de har varit mycket hedrade. Inte minst för att det just är ett pris som lyfter fram texten och berättelsen. Vem som får priset har blivit en nationell nyhet och Orust och priset nämns i media från norr till söder. Det är en imponerande rad av artister som fått priset och de har alla på ett eller annat sätt inspirerats av Evert Taube.

2011 gick priset till Ulf Lundell. Följande års pristagare har varit Eva Dahlgren, Håkan Hellström, Peter LeMarc, Veronica Maggio, Mauro Scocco, Kenneth Gärdestad, Bo Sundström, Niklas Strömstedt, Melissa Horn och Tomas Andersson Wij.

SVT sänder en dokumentärserie i tre delar om Evert Taubes liv, musik och kändisskap. I dokumentärer berättas om hur Evert gav färg till det gråa klippornas Bohuslän och väckte intresset för detta karga landskap genom sin lyrik.

Återställ
Hjälp oss bli bättre