Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Stocken, foto.

Stocken

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2020-07-10

Ta hand om varandra, covid 19

Naturen får oss att må bra, det har många upptäckt i år. Glöm inte att hålla avstånd även utomhus. Tillsammans kan vi förhindra smittspridningen.

Håll avstånd även när du är utomhus.

Naturen ger möjlighet till återhämtning och får oss att må bra. Därför är det extra viktigt att visa hänsyn, både till varandra och till naturen. Glöm inte att hålla avstånd även utomhus och att ta med ditt skräp hem.


Är trångt där du brukar bada? Passa på att prova nya ställen att bada på för att undvika trängsel.

Ta hand om varandra och naturen

Naturen är till för alla. Den ger oss möjlighet till återhämtning, bättre hälsa och även till möten med släktingar och vänner som inte kan ske som vanligt. Tillgången till friluftsliv är därför viktig både för den enskilda människan och för samhället i stort.

När många vill vara i naturen är det extra viktigt att vi visar hänsyn till naturen och till de människor vi möter där. Annars finns det risk för att vi stör djur och natur. Eller stör andra och utsätter oss för risker.

Och njut av naturen! Nu – men även nästa sommar, och nästa.

Tio hänsynsfulla tips

Det finns många fina platser i naturen. Passa på att utforska nya områden nu när intresset för att vistas i naturen är extra stort. Hitta tips hos din länsstyrelse.

Fika och pausa på platser med gott om utrymme där det är enkelt att hålla avstånd till andra besökare.

Det är väldigt viktigt att du tänker på brandrisken, särskilt när det är varmt och torrt. Elda och grilla helst bara på anvisade platser.

Ta gärna med dig något att äta ut i naturen, men ta med dig skräpet hem om soptunnan är full.

Du kan bada vid en strand eller använda en brygga som ligger utanför en tomt, bara du inte stör fågellivet eller hindrar ägaren från att använda bryggan. Visa hänsyn till djur och människor om du åker båt eller vattenskoter.

För att alla ska ha en fin upplevelse i naturen, visa hänsyn till de som bor i området. Det kan till exempel handla om att inte gå på åkermark, inte trampa på grödor, inte störa boskap, undvika att gå för nära bostadshus.

Det är många som upptäcker Sverige med husbil och husvagn. Det är inte tillåtet att köra i terrängen, och det inkluderar såväl skog och mark, som stränder och parker. Bestämmelserna för var du kan övernatta kan variera från kommun till kommun. Kolla upp vad som gäller.

Under sommaren händer det mycket i naturen. Då behöver du hålla hunden under extra stor uppsikt för att inte störa nyfödda djur.

Du är välkommen att övernatta något enstaka dygn i naturen. Håll avstånd till bostadshus och välj en plats med tålig mark.

Naturreservat och nationalparker kan ha särskilda regler för exempelvis grillning, vindskydd och stugor.

Återställ
Hjälp oss bli bättre