Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Ängs brygga, foto.

Ängs brygga

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2018-08-16

Feriepraktik 2018 - intervjuer med ungdomar 

Arbetsmarknadsenheten ordnar varje år sedan 1994 feriepraktik för skolungdomar som är folkbokförda i Orust kommun. Medarbetare från Arbetsmarknadsenheten åker ut och besöker en del av ungdomarna på deras feriepraktikplatser runt om på ön.

Breddläger för femteklass

På sommarlägret för femteklassare, det så kallade Breddlägret, träffar vi Nelly, Jonathan, Aya och Benjamin. De gör sin sista dag på lägret och håller som bäst på att packa ihop. Alla fyra tycker att det har varit roligt på lägret och att det synd att det är slut. De har fått en bra introduktion av sin handledare.

Arbetsuppgifterna har bestått i att hålla koll på barnen vid de olika aktiviteterna. De har spelat golf, paddlat kajak, provat på taido, tiohuggarrodd, jetski, friidrott och bubbelballs. Det har även cyklat en hel del. Roligast har varit att vara med vid aktiviteter. Mindre kul att behöva säga till barnen och att svara på samma frågor flera gånger.

Vi frågade vad ungdomarna ska göra för pengarna de kommer att tjäna i sommar. Jonathan ska spara sin lön. Benjamin tänker köpa glasögon som korrigerar hans färgblindhet. Aya sparar pengarna till att ta körkort och Nelly ska resa med kompisar till Bulgarien.

Resten av sommaren kommer de att fiska, vara med kompisar och ta det lugnt. Alla fyra kan tänka sig att jobba med barn i framtiden på ett eller annat sätt. Till hösten ska Aya studera på barn- och fritidsprogrammet i Uddevalla. Benjamin ska plugga sportfiske i Karlstad. Nelly läser på samhällsvetenskapsprogrammet och Jonathan på teknikprogrammet i Stenungsund.

Strandgårdens kök

Tilda har sin feriepraktik i köket på Strandgården där hon trivs jättebra. Hon har fått bra introduktion av sin handledare. Arbetsuppgifterna består i att diska, förbereda mat, skala och hacka. Hon har även fått baka. Det har blivit både kärleksmums och morotskaka till kaffet för de äldre på Strandgården. Tilda tycker att alla arbetsuppgifter är roliga, men allra roligast är att baka. Tilda kan absolut tänka sig det här yrket i framtiden.

Till hösten ska hon studera på restaurang och livsmedelsprogrammet i Uddevalla Pengarna hon tjänar kommer hon att spara. Resten av sommaren kommer hon att hänga med kompisar och vara ledig.

Ellös förskola

På Ellös förskola, avdelning Sländan, har Radica sin feriepraktik. Hon trivs bra och tycker det är kul att vara med barnen. Hon har fått bra handledning. På dagarna tar hon hand om barnen, spelar spel, leker. Alla arbetsuppgifter är roliga. Hon kan inte komma på något som är tråkigt.

Radica kommer att spara sin lön till att ta körkort. Resten av sommaren blir det sol och bad. Till hösten kommer Radica att läsa introduktionsprogrammet (IM) Orust gymnasieskola i Henån. Hon har planer på att studera till polis med familjeinriktning. Radica brinner för att hjälpa barn.

Henåns skolas fritids

På Henåns skolas fritids har Moa sin feriepraktik. När vi träffas är det dags för lunch, så vi gör vår intervju i matsalen. Moa trivs väldigt bra och blir behandlad väl. Hon har fått en bra introduktion av sin handledare. På dagarna leker hon med barnen samt håller ordning och räknar in dem inför lunch till exempel. Att vara med barnen och att få se hur verksamheten fungerar är roligt och lärorikt. Mindre kul är det när barnen leker själva och hon inte" behövs". Då gäller det att hitta på något så man inte står sysslolös.

På frågan vad pengarna hon tjänar kommer att gå till blir svaret spendera lite och spara lite. Efter feriepraktikens slut kommer Moa att hjälpa till på ridläger. Moa gillar att arbeta med barn och kan absolut tänka sig att arbeta med det i framtiden. I höst kommer hon att studera på handels och administrationsprogrammet i Uddevalla.

Vaktmästare på Varekils skola

Ibrahim har sin feriepraktik som vaktmästare på Varekils skola. När vi träffas håller han på med att rensa ogräs vid busshållplatsen med stor energi. Ibrahim trivs bra och har en bra handledare. På frågan vad han har för arbetsuppgifter svarar han – ALLT. Han har bytt fönster, målat, rensat ogräs bland annat. Roligaste arbetsuppgiften har varit att tvätta fönster.

Lönen kommer han att spara till att ta körkort. Resten av sommaren kommer Ibrahim att sola, bada och träna. Han spelar fotboll på planen intill skolan. Drömyrket är fotograf. Till hösten ska han studera på introduktionsprogrammet (IM) på Orust gymnasieskola i Henån.

Varekils förskola

På Varekils förskola träffar vi Cecilia, Oskar och Rahaf. Alla tre trivs bra på sin feriepraktikplats och har fått en bra introduktion av sin handledare. Förutom att leka med barnen så består arbetsuppgifterna till exempel av att kolla pussel (så inga bitar fattas), tvätta fönster, rensa ogräs, duka samt duka av vid måltider. Det roligaste är att vara med barnen tycker alla tre ungdomarna. Mindre kul är att rensa ogräs.

Oskar har inte bestämt hur han ska spendera pengarna han kommer att tjäna. Rahaf kommer att spara lite och spendera lite medan Cecilia tror att hon kommer att sätta sprätt på sin lön. Resten av sommaren kommer de att vara lediga och hänga med kompisar. Till hösten kommer Cecilia att studera till hår och makeupstylist i Uddevalla. Oskar ska plugga på teknikprogrammet och Rahaf på naturprogrammet i Stenungsund. Rahaf vill bli apotekare i framtiden.

Räddningstjänsten

På räddningstjänsten i Svanesund, klädd i en målaroverall, träffar vi Oliver. Han trivs väldigt bra på sin feriepraktikplats och har blivit väl mottagen av alla. Han upplever inte att han har en speciell handledare utan tycker att han får hjälp och stöd av alla på arbetsplatsen. Arbetsuppgifterna består till exempel av att underhålla byggnaden.

Idag håller han på att måla en vägg. Oliver kommer att spara det mesta av sin lön. Efter feriepraktiken är slut kommer Oliver att åka på en campingresa till Karlsborg. Han är även frivilligarbetare på sjöräddningen, Käringön. På frågan om han kan tänka sig detta arbete i framtiden svarar Oliver, ja absolut som deltidsbrandman. Men som yrke vill han satsa på att bli officer i försvarsmakten. Till hösten blir det studier på sjöfartsprogrammet i Göteborg.

Återställ
Hjälp oss bli bättre