Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Tegen, Varekil, foto.

Tegen, Varekil

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Feriepraktik 2020, intervjuer med ungdomar

Sedan 1994 ordnar Arbetsmarknadsenheten feriepraktik för skolungdomar som är folkbokförda i Orust kommun.

Medarbetare från Arbetsmarknadsenheten åker ut och besöker en del av ungdomarna på deras feriepraktikplatser runt om på ön.

Administrativa enheten, kommunhuset

Sophie och Daniel gör sin feriepraktik på Administrativa enheten i kommunhuset i Henån. De trivs gott, personalen är trevlig och det är bra stämning. De har fått bra introduktion av sin handledare.

Deras arbetsuppgifter är bland annat att skanna dokument som sparas i en särskild mapp i datorn. De gör även sökningar i ärendehanteringssystemet och sammanställer resultaten i tabeller. Sophie tycker det är kul att skanna och sortera, hon gillar ordning och reda. Daniel uppskattar variationen i arbetet.

På frågan vad de ska göra med pengarna de tjänar svarar Sophie att hon ska spara dem. Daniel kommer kanske att köpa lite nya kläder. Resten av sommaren kommer de att vara lediga och vara med vänner. Till hösten kommer Daniel att börja studera på samhällsvetenskapsprogrammet på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund. Sophie börjar sitt andra år på naturvetenskapsprogrammet på samma skola. Hennes dröm är att bli läkare.

Stiftelsen Orustbostäder

På Stiftelsen Orustbostäder i Svanesund träffar jag Oliva som står och målar en garagevägg. Olivia trivs bra på sin feriepraktikplats och tycker det är kul att vara där. Hon har fått bra introduktion av sin handledare. Målningsarbete är något hon gillar. Hon har även rensat ogräs samt satt nya adresslappar på brevlådor.

Olivia kommer att spara hälften av sin lön. För andra halvan ska hon kanske köpa något till familjen eller förnya sin garderob. Resten av sommaren ska hon åka båt, ta sovmorgon samt spela datorspel.
Drömyrket är psykolog eller psykiatriker. Till hösten börjar hon studera på estetiska programmet, inriktning bild och formgivning, på Sinclair, Uddevalla gymnasieskola.

Relaterad information

Arbetsmarknadsenhetens bilvårdslag

Isak har sin feriepraktik i Arbetsmarknadsenhetens bilvårdslag där han trivs jättebra. Han har fått en bra introduktion av sin handledare. I bilvårdslaget tvättar och städar man bilar. Isak har även följt med och lämnat saker till en secondhandbutik i Uddevalla samt hjälpt till i Arbetsmarknadsenhetens servicelag. Han upplever att alla arbetsuppgifter har varit roliga.

Isak kommer att spara pengarna han tjänar. Resten av sommaren kommer han att spela datorspel och träna friidrott. Olika distanser av löpning är hans stora intresse. Till hösten ska Isak börja studera på teknikprogrammet på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund. Han vill arbeta med datorprogrammering.

Ängås skolas fritidshem

På Ängås skolas fritidshem har Gustav sin feriepraktikplats. Han tycker att det är en rolig plats och har fått en bra introduktion av sin handledare. Arbetsuppgifterna består av att leka med barnen och se till att de inte slår sig eller andra. Han har startat en origamiklubb som är väldigt uppskattad bland barnen.

Pengarna han tjänar kommer att gå till en hårddisk till datorn, ett elcykelpaket samt en tröja. Gustav utövar kampsport på fritiden så det kommer han att syssla med när feriepraktiken är slut.
Gustav kan tänka sig att arbeta med barn i framtiden. Till hösten fortsätter han att studera på teknikprogrammet på Thoren Innovation School i Uddevalla.

Relaterad information

Arbetsmarknadsenhetens föreningslag

Julia och Fabian har fått feriepraktik i Arbetsmarknadsenhetens föreningslag. De trivs bra och har fått bra handledning. När vi träffas håller de på att måla det gamla salteriet i Nösund som just nu renoveras av föreningslaget. De har även fått vara med på strandstädning samt inventering av vandringsleder.

Julia gillar att måla medan Fabian tycker att strandstädning är roligast. Det var 30 grader varmt när de gick på vandringsleden, så det tycker båda var den minst roliga arbetsuppgiften.
Båda kommer att spara sina intjänade pengar till körkort och framtida behov.

När feriepraktiken är slut kommer Julia att resa till Spanien och hälsa på släktingar. Fabian kommer att vara med sina kompisar. Till hösten fortsätter Julia att studera på frisörutbildningen på Östrabo Y i Uddevalla. Fabian ska börja studera på teknikprogrammet på Östrabo 1 i Uddevalla.

Återställ
Hjälp oss bli bättre