Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Stillingsön, foto.

Stillingsön

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Feriepraktik 2021, intervjuer med ungdomar

Arbetsmarknadsenheten ordnar varje år sedan 1994 feriepraktik för skolungdomar som är folkbokförda i Orust kommun.

Medarbetare från Arbetsmarknadsenheten åker ut och besöker en del av ungdomarna på deras feriepraktikplatser runt om på ön.

Relaterad information

Henåns skolas kök

Martina har sin feriepraktik i Henåns skolas kök. Där trivs hon väldigt bra och personerna hon jobbar med är trevliga. Hon har fått bra introduktion av sin handledare.

Foto på bakelser på en plåt.

Henåns skolas kök.

Hon har bakat en hel del på sin feriepraktik. Idag ska barnen få härliga citronmuffins med jordgubbsfrosting. Hon serverar även frukost, diskar och torkar bänkar.

Martina kommer att spara det mesta hon tjänar, men lite kommer att gå åt till att tanka epatraktorn. Hon söker andra jobb men kommer även att vara ledig och umgås med kompisar.

Till hösten börjar hon studera på Naturvetenskapsprogrammet på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund.

Relaterad information

Henåns skolas vaktmästare

Hanna och Emil har sin feriepraktik hos vaktmästaren på Henåns skola. De trivs bra båda två och har fått bra introduktion av sin handledare.

När vi träffas håller de på att fylla i en tallinje på skolgården. Färgen har slitits bort, så de målar dit nya siffror. Andra arbetsuppgifter har varit att tvätta fönster, olja bänkar, måla, flytta och bära saker.

Hanna tycker att det är kul att ha något att göra och att dagarna inte är så långa. Emil har fullt upp med att prata med fritidsbarnen som gärna hjälper till att rita siffror med krita i rutorna på tallinjen.

På frågan vad de ska använda pengarna de tjänar till svarar Hanna att hon kommer att spara lite och handla kläder. Emil vill spara pengarna till att köpa en bil.

Resten av sommaren kommer de att vara med kompisar, åka båt (Emil) och resa till Stockholm (Hanna).

Till hösten kommer Hanna att börja studera Bild och formgivning på Sinclair, Uddevalla gymnasieskola. Emil kommer att fortsätta sitt andra år på Teknikprogrammet på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund.

Ängås skola

I köket på Ängås skola träffar jag Sol. Hon trivs jättebra på sin feriepraktik och har fått bra introduktion av sin handledare.

Före lunch gör hon sallad till fritidshemmet och förskolorna i Svanesund. Ibland hinner hon med att göra mackor till mellanmålet innan det är dags för personalen att äta lunch. Efter lunchen väntar disken.

Foto på skolans kök.

Ängås skolas kök.

Eftersom Sol har gått på skolan och bara blivit serverad maten tycker hon det är kul att se hur hela processen med skolmaten går till.

En del av pengarna hon tjänar kommer att sparas och en del kommer att användas till köp av moped eller epatraktor.

Till hösten kommer Sol att börja studera på Samhällsvetenskapsprogrammet på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund.

Hon har som mål att bli högstadielärare.

Relaterad information

Arbetsmarknadsenhetens servicelag 

På Arbetsmarknadsenhetens servicelag träffar jag Jwana. Hon trivs väldigt bra och har fått bra introduktion av sin handledare.

Relaterad information

Jwana får göra allt möjligt på praktikplatsen, räkna pusselbitar så inget fattas i lådorna som ska säljas, prismärka, hänga kläder, stå i kassan, diska, stryka. Hon tycker allt är kul.

När jag frågar vad hon ska göra med sina pengar så svarar hon: köpa skor, jag gillar skor.

Resten av sommaren kommer hon att plugga för att förbereda sig för gymnasiestudierna. Kanske blir det även en resa till Turkiet.

I höst kommer hon att studera på Naturvetenskapsprogrammet på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund.

Jwana har stora planer. Hon vill först bli läkare, sen lärare och parallellt med det vill hon ha ett eget företag inom design och inredning. Kanske även arkitekt lägger hon till.

Att hjälpa människor är viktigt säger Jwana.

Arbetsmarknadsenhetens bilvårdslag

Adam har fått feriepraktik hos Arbetsmarknadsenhetens bilvårdslag. Där trivs han bra eftersom han är bilintresserad. Han har fått bra introduktion av sin handledare.

Adam hjälper till i biltvätten med både tvätt och städning av kommunens leasade fordon. Tiden mellan biltvättarna ägnar han åt att pyssla i växthuset, rensa i förråd och hjälpa till där det behövs.

Pengarna han tjänar kommer han att spara. Adam ska ta körkort nästa år och då vill han kunna köpa en bil.

Resten av sommaren ska han vara med kompisar, åka båt, hjälpa till hemma och spendera tid på sommarställena på Gullholmen och i Lysekil.

Adam fortsätter i höst med sina studier på Fordons- och transportprogrammet på Östrabo Y, Uddevalla gymnasieskola.

HR-enheten

HR-enheten har en feriepraktikant vid namn Gustav. Han trivs bra där och har fått bra introduktion av sin handledare.

Gustav sorterar papper, kuverterar, är med på möten och utbildningar. Han tycker det är en bra plats med bra människor.

För pengarna han tjänar ska han köpa böcker. Han är intresserad av manga.

Gustav har gått ett år på Naturvetenskapsprogrammet men kommer att byta till Estetiska programmet, inriktning dans på Sinclair, Uddevalla gymnasieskola.

Kanske kommer han att jobba som dansare i framtiden, eller som personlig tränare. Gustav gillar att vara igång. Han vill även ut och resa.

Stiftelsen Orustbostäder

På Stiftelsen Orustbostäder träffar jag M. Hen trivs bra på sin feriepraktikplats och har fått bra introduktion av sin handledare.

Arbetsuppgifterna är många och varierande. Rensning av förråd och underhåll av lägenheter. Alla möjliga sysslor som en fastighetsskötare gör.

M tycker det är kul att det är så mycket nytt att lära sig hela tiden.

M har sökt fler jobb i sommar, men har inte fått något napp ännu.

Pengarna hen tjänar ska hen investera i aktier.

Till hösten blir det studier på Hotell- och turismprogrammet på Agneberg, Uddevalla gymnasieskola.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre