Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Småholmarna, Henån, foto.

Småholmarna, Henån

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Välbesökt frukostmöte för företagare

Nu har vi startat med frukostmöten för företagare igen. På det första frukostmötet efter restriktionerna har hävts var temat passande; Självförsörjning, är det viktigt? Det bjöds även på en helt fantastisk lokalproducerad frukost.

Kajsa Lycke, funktionschef Länsstyrelsens landsbygdsavdelning.

Frukostmötet började med en visning av Tegneby gård där Stefan Andersson, som driver gården tillsammans med sin bror Martin, visade upp den stora ladugården som är byggd 2011. Ladugården har lösdrift med runt 65-70 mjölkande kor och en automatisk mjölkstation. En ko besöker i snitt mjölkstationen 2,5 gång per dygn. Den sparar in mycket tungt arbete. Men på en gård finns det alltid många andra uppgifter som behöver göras.

- Variationen är tjusningen med att ha ett jordbruk säger Stefan. Det är en stor variation med uppgifter under dagen och under året, både inomhus och utomhus.

Efter besöket på Tegneby gård bjöds det på en fantastisk lokalt producerat frukost som Helge och Pia på Honungsgården hade fixat. En stor eloge till dem för deras stora engagemang med att samla in produkter från olika Orustföretagare och sedan duka till fest. Frukosten var en riktig manifestation när det gäller lokalproducerade produkter från Orust.

Anders Halleröd och Per Carlsson från LRF berättar om jordbruket på Orust, både fakta och historia. De berättade att LRF Orust har Sveriges yngsta medlemmar. Dessutom har de nyss blivit utsedda till Sveriges bästa lokalförening. Idag finns det 10 mjölkproducenter på Orust. Även om antalet mjölkproducerande gårdar är betydligt färre idag så har antalet kor inte minskat på samma sätt.

Kajsa Lycke som är funktionschef på länsstyrelsens landsbygdsavdelning, pratade om självförsörjning och hur viktig det är. Hon berättade om den nationella livsmedelsstrategin och om hur beredskapsplaneringen förändrats som ger ett större fokus på lokalt producerad mat.

En av morgonens deltagare var Ann Haraldsson som är VD på Södra Bohuslän Turism AB. Hon bekräftade att Orust är känt för sin lokalproducerade mat och att intresset för lokalproducerat är stort.

Ett stort tack

Vi tacka alla som bidrog till att göra mötet kreativt och trevligt och vi hoppas att mötet kan sprida ringar på vattnet både när det gäller lokalproducerat och när det gäller självförsörjning. Båda är viktiga framtidsfrågor.

Och slutligen ett stort tack till alla lokala producenter som bidrog med sina produkter.

Nästa företagarfrukost

Nästa företagarfrukost blir ett nätverksmöte för besöksnäringen den 19 november. Mer information kommer när det närmar sig.

Anders Halleröd och Per Carlsson LRF.

Lokalproducerad frukost.

Lokalproducerad frukost.

Lokalproducerad frukost.

Återställ
Hjälp oss bli bättre