Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Hälleviksstrand, foto.

Hälleviksstrand

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Aktiviteter för anhöriga hösten 2021

Tillsammans med frivilligorganisationer och föreningar erbjuder anhörigstödet flera olika möjligheter för dig som stöttar en anhörig att träffas under säkra former.

Vandring med anhöriga till Svens altare Storehamn våren 2021.

Anhörigstödet är för dig som ger stöd eller vårdar en närstående som har långvarig sjukdom, hög ålder, funktionsnedsättning, missbruk, eller problematik som innefattas av psykisk eller fysisk ohälsa. Den närstående kan vara familjemedlem, släkting eller god vän. Du behöver inte bo med personen för att du ska räknas som anhörig.

Tanken är att du träffar andra människor, du får nya bekantskap, nya fritidsintressen, nya idéer till utflykter och allt annat positivt och glädjefyllt som möten för med sig. Vi följer självklart Folkhälsomyndighetens rekommendationer inför varje aktivitet, så det finns en viss reservation på alla aktiviteter.

TIPS! Sätt dig ned och boka in de aktiviteter som lockar dig i din kalender och ring och anmäl dig.

Förutom de aktiviter som finns på denna sidan startar även de olika grupperna upp i höst.

Anmäl dig innan sista datum för aktiviteten

Alla aktiviteter anmäls till vår anhörigkonsulent, ring vår växel så kopplar de dig rätt 0304-33 40 00.

Möt hösten med Walk and Talk gruppen

Vi är ett härligt gäng anhöriga som promenerar tillsammans några gånger i månaden. Nu är vi redo för nya trevliga promenadstråkar på 2-4 kilometer. Fika är ett viktigt inslag på våra träffar, så vi har alltid en paus under vägen.

Höstens Walk and Talk startar på Gullholmen och Hermanö. Sträckan är cirka 2-3 kilometer och promenadvänlig. Det blir bryggfika på Hermanö och en avstickare till Lotsutsikten och en runda på Gullholmen. Låter det trevligt? Hör av dig och anmäl dig till hösten första grupppromenad.

Tid och plats

Den 23 augusti
Färja avgår från Tuvesvik till Gullholmspiren 10:30. Återresa från hamnen 13:50 till Tuvesvik. Reservation för tidtabellskifte.

Tips och bra att veta

Ta med sittunderlägg. Kläder efter väder. Gåstavar.

Anmäl krävs

Arrangör är anhörigstödet i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan.

Prova Mediyoga som ger dig kraft och energi

Yogan stillar dina tankar och leder till bättre val.

Mediyogan är en reglerad och kvalitessäkrad yogaform för svensk hälso- och sjukvård. Den kan utföras av alla sittande på en stol eller på en mjuk träningsmatta. Om du är i behov av hjälp med stress, huvudvärk, sömnsvårigheter, ryggproblem eller hjärt- och kärlsjukdomar och vill skapa beteendeförändring eller vill uppnå mentalt välbefinnande så är det något för dig.

Passet varar 1 1/2 timme. Varje pass börjar med 10 minuters guidning in i Medieyogan olika vektyg för att frigöra och utveckla kropp och själ.

Tid och plats

Den 23 augusti
Klockan 16:00-17:30
Myggenäs fritidsklubb MFK, Fågelvägen

Ledare är Monika van den Hogen, sjukgymnast med medicinsk kompetens.

Anmäl dig senast den 20 augusti

Arrangör är anhörigstödet i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan.

Kulturpromenad för anhöriga till gånggriften Lunden

Gånggriften vid Lunden i Tegneby socken byggdes för omkring 5 000 år sedan. 1915 undersökte arkeologen Wilhelm Ekman gånggriften i Lunden. Bland fynden fanns en elegant formad och dekorerad så kallad fotskål av lera och en skafthålsyxa.

Promenaden är cirka 300- 400 meter växelvis promenad i skogs-, åkermark. Vi räknar med att turen tar dryga en timme med guidning och en trevlig fika stund i naturen. Vi har förmånen att få denna vandring guidad av Anders Bertrandsson som är Orust kommuns kulturutredare och har fantastiska kunskaper om historiska händelser och artefakter på Orust.

Tips! Ta med dig sittunderlag, kläder efter väder och en gó fika som du kan njuta av vid gånggriften Lunden.

Tid och plats

Tisdagen 24 augusti
Klockan 12:00, start från parkeringsplatsen.

Vägbeskrivning från Tegneby

Kör mot Nösund väg 740 cirka 4 kilometer tills skylt mot Rålanda dyker upp på höger sida, sväng in dit, kör cirka 200 meter, där finns det en välskyltad parkering på höger sida av vägen.

Anmäl dig senast den 20 augusti

Arrangör är anhörigstödet i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan.

Kulturvandring för anhöriga till Huseby

Från fornborgen i Huseby har du en vidsträckt havsutsikt. Vandringsleden är en enkel skogsstig som är mycket brant på vissa ställen. Leden går i en cirkel och passerar tio skyltade sevärdheter samt passerar den mäktiga bokskogen i snäckskalsravinen vid Himlabacken.

Vi har förmånen att få denna vandringen guidad av Anders Bertrandsson, vår kulturutredare som har fantastiska kunskaper om historiska händelser och artefakter på Orust.

Tid och plats

Den 31 augusti
Klocan 12:00 till cirka 15:00
Start vid Huseby parkering
Leden är 3,5 km lång och vi beräknar att det tar cirka 3 timmar.

Ta med dig sittunderlag, stavar, kläder efter väder och en gó fika som vi kan njuta av under rundan. Du får en karta över området vid start.

Vägbeskrivning

Husebyleden ligger intill väg 178 mellan Varekil och Ellös. Strax före Ellös tar du av mot Hälleviksstrand väg 745. Efter 50 meter finns en skylt Fornborg till vänster, där finns en P-plats. Husebyleden startar på andra sidan om väg 178.

Anmäl dig senast den 27 augusti

Arrangör är anhörigstödet i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan.

Matlagning med Marita

Upplever du att det är ensamt att äta och laga mat eller att det du inte har idéer eller kunskap för att laga egen mat. Då är detta något för dig.

Att laga mat med andra berikar upplevelsen. Vi lagar mat i en mindre grupp och avnjuter den tillsammans. Det är upplagt för en gemytlig stämning.

Vi kommer att laga trerätters middag varje gång. Alla får välja varsin meny och alla är med och hjälper till med matlagningen. Marita Gustavsson kommer att hjälpa er i köket och ge tips och råd om olika matlagningsmetoder och ni får recept med er hem, som ni sedan kan laga själva hemma och kanske bjuda in grannen på en middag.

Tid och plats

1 september, 22 september, 29 september, 13 oktober, 27 oktober och 10 november
Klockan 12:00- 15:00
Stenshults föreningslokal

Kostnad

300 kronor per person.

Anmäl dig senast den 25 augusti

OBS! Begränsat antal platser.

Arrangör är anhörigstödet i samverkan med Stenshults Föreningen Fästet, Studieförbundet Vuxenskolan samt Folkhälsorådet.

Anhöriggrupp, digital träffpunkt

I dessa tider kan du behöva prata med någon annan om livet som anhörig. Det är viktigt att träffa andra i liknande situation och byta erfarenheter både om livets glädjeämnen och det som kan vara svårt när du stödjer och vårdar en närstående.

I september får du som anhörig möjlighet att testa att delta i digitalt videomöte. Det går att delta med en smart mobiltelefon, med platta eller ifrån en dator. För att få bra ljudupplevelse är headset med mikrofon att föredra, men ej nödvändigt. Att ha en kamera som är på under mötet för att se varandra, är en trevlig upplevelse.

Ann-Marie Myllykangas från Studieförbundet Vuxenskolan kommer att ha en genomgång med oss om hur vi praktiskt bäst använder det digitala forumet.

Efter hennes genomgång, när vi känner oss redo, börjar vi med gruppmötet. Det är även Ann-Marie som skickar inbjudan till din e-post dagen innan mötet.

Välkomna att prova på något nytt. Det blir trevligt att göra det tillsammans.

Tid och plats

Den 1 september
Mötet körs via Zoom och startar 15:30- 17:00
Möjlighet att logga in från 15:00
Du får en länk via din e-post

Anmäl dig senast den 27 augusti

Minimum 4 personer, max 8 personer.

Arrangör är anhörigstödet i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan.

Casting, det perfekta kastet

Går du i tankar att lära dig att fiska eller tycker att det är roligt att prova på något nytt. Här får du chansen att prova på att kasta haspelspö, på land. Du kastar med kastvikter med ett haspelspö mot en måltavla. Detta ifrån olika längder och med olika tekniker exempel pendel-, sid- och överhuvudkast.

Det är även ett ypperligt tillfälle att förbättra sin teknik och få bättre precision och kanske längre kast!

Vi har förmånen att få en ledare ifrån Fjällornas fiskeklubb, Lena Dramsvik, som både berättar hur vi går tillväga för att få det perfekta kastet och kort om casting ur ett historiskt perspektiv. Välkomna!

Vi bjuder på grillad korv och bröd, efteråt.

Tid och plats

Den 7 september
Klockan 11:00 till cirka 13:30
Svanesund badplats

Haspelspön finns att låna.

OBS! Varma kläder och smarta skor eller stövlar, vi står på gräsmatta.

Anmäl dig senast den 3 september

Begränsat antal platser.

Arrangör är anhörigstödet i samverkan med Fjällorna och Studieförbundet Vuxenskolan,

Assmunderödssjön, vandring i kulturhistorisk miljö

Här i detta fina rekreationsområde ligger Ålgårds kvarn och såg. Kvarnen och sågen ligger vid ett vattenfall mellan Grindsbysjön och Assmunderödssjön. De är grannar till kommunens fantastiskt fina grillplats och Friluftsfrämjandets lilla stuga, som vi utgår ifrån.

Vi har förmånen att få med oss Helen Olsson, som med sin berättar glädje och historiska kunskaper tar oss runt sjön. Visste du om att det har funnits en Konsumaffär vid Assmunderödssjön? Att brännvins Britta bodde här? Att det har legat ett värdshus här? Kom och ta del av dessa spännande historier om livet runt Assmunderödssjön, dåtida metropol.

Dagens vandring är planerad att gå runt Assmunderödssjön. Den är promenadvänlig, 4 kilometer och beräknas 1 1/2 timma.
Vi bjuder på grillad korv och bröd, och fika efter vandringen.
Välkomna önskar Helen och Carita

Tid och plats

Datum 14 september klockan 12:00 till cirka 14:30.
Parkera vid röda ladan vid Grindsbysjön.

Kläder efter väder. Bra skor rekommenderas.

Anmäl dig senast den 10 september

Begränsat antal platser.

Arrangör är anhörigstödet i samverkan med Fjällorna och Studieförbundet Vuxenskolan,

Höstutflykt till Kinnekulle

En guidad tur med Jörlanda Buss för deltagare i Afasiföreningen, Anhörigstödet och trygghetsboendet Sjölyckan.

Vi besöker det blommande berget i begynnande höstskrud. Under resan gång får vi information om olika historiska händelser berättat av vår guide Margareta Goldberg.

Första stopp är på Konditori Nordpolen i Vara, här tar vi förmiddagsfika. Bussen åker vidare till Smedja Therese i Husaby och här får vi en guidad visning i smedjan och möjlighet att se utställning och vandra i skulpturparken. Turen fortsätter vidare förbi Husaby Kyrka, över berget och Högkullen till utsikten utöver Vänern. Nästa stopp är Forshems Gästgiveri och här äter vi lunch cirka 15:00. Här har vi möjlighet att besöka Forshems kyrka, Stenmuseum. Härifrån åker via Hällekis Säteri, Munkängarna, Stora Stenbrottet och Blombergs Säteri hemåt och under tiden får vi höra mycket intressant historia och sägen från de olika ställen.

Tid och plats

Den 15 september
Avgår från Henåns Husbilsparkeringen 08:00
Avgår från Uddevalla Ryttaren 09:00
Återresa från Forshem cirka 17:00, vi beräknar att vara i Henån vid 19-tiden.

Bussen har rullstolsplatser och plats för rollator. Resan innehåller tre längre stopp där vi lämnar bussen.

Anmäl dig senast den 7 september

Begränsat antal platser.

Kostnad

200 kronor per deltagare.

Arrangör är anhörigstödet i samarbete med Lysekils buss, Afasiföreningen Uddevalla och Studieförbundet Vuxenskolan.

Att vårda en anhörig

Att vårda när och kära, en livsverättelse av Olle Borsch.

Olle Borsch, som är läkare i Uddevalla, berättar på ett gripande sätt om hur det är att följa sin frus genom hela hennes demenssjukdom samt om hur det vara att vara anhörigvårdare.

Tid och plats

Den 20 september
Kulturhuset Kajutan, Henån
Fri entre, begränsat antal platser, vi bjuder på kaffe.

Anmälan krävs

Begränsat antal platser.

Arrangör är anhörigstödet i samarbete med Demensföreingen STO, Orust Handräckning, Afasiföreningen och Studieförbundet Vuxenskolan.

Kulturpromenad för anhöriga till Hoga runsten

Området har varit bebott under mycket lång tid. Här har gjorts fynd som dateras från stenåldern och framåt. Det finns domarringar från äldre järnålder, ett järnåldersgravfält med högar och stensättningar, samt runstenen som är från vikingatiden. Hoga runstenens inskription är svår att tolka, kanske lyckas vi att tyda den?

Det är cirka 100 meter promenad till Hoga runsten, 200 meter till järnåldersgravfält och 300 meter till domarringen, öppen terräng. Vi räknar med att turen ta cirka 2 timmar med guidning och fika.
Vi har förmånen att få denna vandring guidad av Anders Bertrandsson vår kulturutredare som har fantastiska kunskaper om historiska händelser och artefakter på Orust.

Tid och plats

Tisdagen 5 oktober
Klockan 12:00, start från parkeringsplatsen.

Tips! Ta med dig sittunderlag, kläder efter väder och anhörigstödet bjuder på fika.

Vägbeskrivning från Henån

Kör väg 160 förbi Vrälandskorsning cirka 600 meter, sväng in höger och kör cirka 100 meter, sväng höger igen och efter ytterligare 100 meter finns en skyltad parkeringsplats.

Anmäl dig senast den 1 oktober

Arrangör är anhörigstödet i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Nationella anhörigdagen, med fokus på hälsa och välmående

En dag för dig som vårdar närstående och behöver hämta inspiration och kraft.

Vi tröaffas på Gerlesborgs kök och café och äter en stärkande och god medicinsk soppa. Eva Haglund terapeufti traditionell kinesisk medicin TMK och diplomerad akupunktör berättar om matens betydelse för vår hälsa utifrån TKM-perspektiv. Vi får även pröva Qi-Gong.

Vi tänkte vara utomhus under Qi-Gongträningen så ta med varma kläder och skor så du står stadigt på jorden. Vid regn blir det en stilla Qi-Gong inomhus.

Tid och plats

Den 6 oktober
Gerlesborgsskolan, Hamburgsund. Vi planerar samåkning.

Kontakta Carita för mer information.

Anmäl dig senast den 1 oktober

Begränsat antal platser.

Arrangör är anhörigstödet i samarbete Studieförbundet Vuxenskolan.

Skaparglädje med ull

Tovning är gammal hantverksteknik. Det finns olika tovningstekniker som exempelvis våt-, och nåltovning.

Ägaren av Manu Factus, Aja Bergstrand kommer och inspirerar oss. Hon har lång erfarenhet ull och är duktig på ullförädling.

Under tiden vi skapar våra ull konstverk får vi ta del av högläsning, det ger en härlig meditativt upplevelse. Nyfiken? Boka in dessa dagar.

Tid och plats

  1. 26 oktober, klockan 10:00- 14:00, Myckleby församlingshem
  2. 30 november, klockan 10:00- 14:00, Myckleby församlingshem

Vi bjuder på fika och material kostnad.

Anmäl dig senast den 22 oktober eller 26 november

Begränsat antal platser.

Arrangör är anhörigstödet i samarbete med Manu Factus, Svenska kyrkan och Studieförbundet Vuxenskolan.

Rundvandring Föggetorp

En vandring bland gamla bruksföremål. Denna inomhusvandring är planerad i Föggetorp i Torp socken, hos Helen Olsson.

Garanterat en återupplevelse av minnen som dyker upp när du ser de olika bruksföremålen. Många föremål har olika namn på olika orter i Sverige. Känner du igen vad en kräckla, kavelbräde, hötjuga eller en häckla är? Kanske kallar du det något annat?

Kom med på denna rundvandring och lyssna på vad man kallar de äldre bruksföremålen här på Orust. Det blir säkert en hel del kuriosa och historiskt anknutna berättelser av Helen Olsson.

Tid och plats

Den 9 november
Klockan 11:00- ca 13:00
Föggetorp, Torp. Se anvisad parkering när du kommer.

Vi bjuder fika i pausen.

Anmäl dig senast den 5 november

Begränsat antal platser.

Arrangör är anhörigstödet i samarbete med Manu Factus, Svenska kyrkan och Studieförbundet Vuxenskolan.

Den tatuerade änka, höstbio med eftersnack

Välkommen tillsammans med din närstående. Du är varmt välkommen även utan din närstående.

Bion visas på Stala bydgegård. Det kommer att finns en godisvagn. Efter bion avnjuter vi lite god kvällsförtäring och lite eftersnack.

Det finns en handikappramp på baksidan av Stala Bygdegåd samt en handikapptoalett i foajén.

Tid och plats

Den 10 november
Bion börjar klockan 19:00. Aktivitetet avslutas cirka 19:30.

Anhörigstödet bjuder på bio och förtäring.

Anmäl dig senast den 5 november

Begränsat antal platser.

Arrangör är anhörigstödet i samarbete med Stala bydgegård, Orust Handräckning, Demensföreningen STO, Afasiföreningen och Studieförbundet Vuxenskolan.

Lasse Peterson tolkar Ruben Nilsson

Lustiga visor blandat med mera allvar och en med en livhistoria som få.

Följ med på en musikalisk vandring i Rubens liv. Vi får bland annat höra Den odödliga hästen, Fimpen och tändstickan, Plåtslagaren, Till bröderna i Klara, Den sanna sjömnsvisan ochÅkare Lundgrens begravning samt berättelser om Rubens intressanta liv och leverne.

Tid och plats

Den 15 november
Klockan 15:00-16:00
Kulturhuset Kajutan, Henån

Fri entre.

Anmäl dig senast den 12 november

Begränsat antal platser.

Arrangör är anhörigstödet i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Promenad på Tomtestigen

Nära Henån, inne i skogen finns en vacker sagolik plats. Vi ska besöka detta fantastiska ställe som fått namnet Tomtestigen. Den har funnits sedan hösten 2016. Tomtestigen är några hundra meter långt inne i den fina skogen vid Slätthult.

Vi har förmånen att ha med oss Tomtestigens skapare Solveig Solli Larsson och Ing-Marie Ingis Nilsson. De ser framemot att träffa dig och är glada att få vara en del av vår vandring.

Dagens promenad är cirka 2 kilometer lång på en promenadvänlig stig och väg. Stigen kommer att vara upplyst med ljuspunkter. Ta med en ficklampa och kom med till trolska skogen.

Vi bjuder på glögg och lussebullar efter promenaden i Tomtecafét. Välkomna önskar Ing-Marie, Solveig och Carita.

Tid och plats

Den 7 december
Klockan 14:00- cirka 16:00

Ta med sittunderlag. Kläder efter väder. Bekväma skor rekommenderas.

Anmäl dig senast den 3 december

Begränsat antal platser.

Arrangör är anhörigstödet i samarbete med Tomtestigen och Studieförbundet Vuxenskolan.

Glöggmingel med allsång

Julaktivitet för anhöriga och närstående. Lasse P leder allsång på Stala bydgegård. Det bjuds på pepparkakor och ost.

Det finns en handikappramp på baksidan av Stala Bygdegåd samt en handikapptoalett i foajén.

Även du som av olika skäl inte möjlighet att ta med din anhörig är varmt välkommen.

Tid och plats

Den 7 december
Klockan 14:00- cirka 16:00

Utan kostnad, anhörigstödet bjuder både på underhållning och förtäring.

Anmäl dig senast den 3 december

Arrangör är anhörigstödet i samarbete med Stala bydgegård, Orust Handräckning och Studieförbundet Vuxenskolan.

Återställ
Hjälp oss bli bättre