Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Härmanö Gullholmen, foto.

Härmanö Gullholmen

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Det händer i anhörigstödet

Vårens aktiviteter i anhörigstödet har varit mycket uppskattade.

En grupp med glada människor vid en samling stora stenar.

Anhörigstödet besöker Hagadösen.

​Tillsammans med frivilliga föreningar, Svenska kyrkan och med andra närliggande kommuner har vi bland annat anordnat kulturpromenader, pilgrimsvandring, RoadTrip, gruppvandringar, föreläsningar och gruppträffar.

En ny aktivitet för i år var kast med hästskovarpa, det gjorde vi tillsammans med en ny förening i Svanesund som heter Vinga IF. Vi fick en steg för steg guidning av Lars Henriksen, som är ordförande i Svenska Varpaförbundet, för att få till det perfekta kastet. Många härliga skratt och flera perfekta kast blev det den dagen.

Årets bussresa gick till Dalsland i ressällskap med deltagare från kommunerna Tanum, Uddevalla, Munkedal och Vänersborg. Vi besökte Halmens Hus, Dals Konfektyr och Håveruds Rökeri. Under resan gång vävde vår guide Margareta Goldberg in historia och viktiga händelser om Dalsland. Efter en heldagsutflykt steg vi av bussen både nöjda och mätta.

En samhälle kring ett vattendrag.

Anhörigstödet besöker Håverud i Dalsland.

Vårens pilgrimsvandring gick i Nösunds spännande terräng, på stigar i skogen och vid vattnet. Diakonassistenten Karin Jonsson var vår guide under pilgrimsvandringen och vi hade ett viktigt ämne som tema och det var HOPP. Ett besök i Nösunds kapell, som idag drivs av en kapellstiftelse, ingick. Vandringen gick även förbi Nösundsgårdens fina trädgård där vi stannade till en stund för att njuta av prakten.

Två hästskor vid en pinne.

Hästskovarpa.

En trevlig promenad till Hagadösen ordnades under våren. Det är en av Sveriges mest kända gravar från stenåldern, uppförd omkring 5 500 år sedan. Denna ståtliga megalitgrav är en vördnad för sina döda. Det är svårt att förställa sig att vattnet varit så högt, bara 10 meter i från Hagadösen. Spännande fynd som gjorts här, pärlor, stenyxa, flintdolk och hängsmycke, bidrar till mystiken runt platsen.

Syftet med att stödja anhöriga är framför allt är att minska deras fysiska och psykiska belastning. Den anhöriga kan genom stödet få en förbättrad livssituation samtidigt som risken för ohälsa kan minskas. I de olika aktiviteterna som erbjuds i anhörigstödet sker möten med flera anhöriga från hela ön som är i samma eller liknande situation.

Målet med dessa hälsobefrämjande insatser är att uppmärksamma, värdesätta anhöriga för det arbete de utför, som till en början är en liten del av livet och som till sist kan uppta 24 timmar om dygnet. Orken för att träffa vänner och bekanta minskar, det sociala nätverket krymper, det kan ge ofrivillig isolering. Ofrivillig ensamhet är en risk för hälsan. Genom de olika aktiviteterna och gruppverksamheterna, ges en möjlighet att bryta den ofrivilliga isoleringen och möjlighet att skapa nya nätverk och meningsfull fritid.

Kontakta vår anhörigkonsulent om du har frågor och tankar som du vill utbyta. Ring vår växel så kopplar de dig till rätt person. Du kan även använda kontaktformuläret högst upp på sidan.

Återställ
Hjälp oss bli bättre