Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Måseskärs fyr, foto.

Måseskärs fyr

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2019-06-18

Stoppa langningen - Tänk om tonåringar

Vi deltar i Länsstyrelsernas kampanj Stoppa langningen - Tänk om för att uppmärksamma föräldrar och andra vuxna inte köpa ut alkohol till ungdomar.

Nu är det sommarlov och en tid för våra ungdomar att pröva sina vingar, det innebär både positiva och negativa erfarenheter. Tillsammans har vi möjlighet att påverka så att sommaren blir något fint för våra tonåringar att se tillbaka på.

Som en del i stoppa langningen – kampanjen har folkhälsorådet och polis informerat om att inte langa till ungdomar utanför Systembolaget i Henån dagen innan skolavslutningen.

Foto på en man och två kvinnor.

Kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S) var på plats tillsammans med våra kommunpoliser Ulf Darrell och Margaretha Ivarson.

Föräldrar är betydelsefulla i det förebyggande arbetet genom att inte bjuda sina barn på alkohol. Studier har visat att ett restriktivt förhållningssätt från föräldrar när det gäller alkohol, inte minst bjudvanor, är relaterat till minskat ungdomsdrickande.

Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysnings undersökning

Enligt den senaste undersökningen som gjorts av Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning har 59 procent av Orusts 15-åringar uppgivit att de druckit alkohol någon gång under de senaste året.

Bland 17-åringarna har 85 procent druckit alkohol. Detta är något högre än genomsnittet i länet som ligger på 41 procent respektive 74 procent.

Intensivkonsumtionen av alkohol är vanligare bland ungdomar som blivit bjudna på alkohol av sina föräldrar. Med intensivkonsumtion menas fyra stora brukar starköl eller cider, 25 centiliter sprit, en hel flaska vin eller sex burkar folköl.

Alkoholen får de tag på av föräldrar och äldre syskon och kompisar, de visar undersökningen. 31 procent av 15-åringarna har blivit bjudna på alkohol av sina föräldrar medan 45 procent av 17-åringarna uppger att det är föräldrarna som bjudit dem på alkoholen.

Både flickor och pojkar uppger att de fått problem efter att de druckit alkohol. De har fått kläder och saker förstörda och råkat ut för olyckor.

Tips till dig som är en viktig vuxen för tonåringar

Forskning visar att du som är förälder och vuxen kan påverka ditt barns förhållande till alkohol. Genom att sätta tydliga gränser och använda dig av argument påverkar du ditt barns framtid. Men hur ska du agera då din tonåring vill ha några öl eller cider till skolavslutningen?

Inse din stora betydelse

Tonåringar bryr sig mycket om vad just deras föräldrar säger, även det inte verkar så i stunden.

Var tydlig

Tonåringar som känner till sina föräldrars inställning och förväntningar lever lättare upp till dem. Tydliga regler om alkohol hjälper även äldre syskon att sätta gränser, som att vägra köpa ut.

Prata med andra vuxna

Prata med kompisarnas föräldrar om fester, alkohol och tider. Gemensamma regler är lättare att hålla och gör argument som -alla andra får!! verkningslösa.

Förklara varför du är orolig

Tala om vad som kan hända om din tonåring dricker alkohol. Det är så skönt som tonåring att veta om att mina föräldrar faktiskt bryr sig även om de inte säger det till dig.

Stå på dig

En tonåring förväntar sig föräldrar som sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut blir nöjd för stunden, men är innerst inne misstrogen. En förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.

Återställ
Hjälp oss bli bättre