Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Stillingsön, foto.

Stillingsön

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2020-11-13

Orustpendlare testar elcyklar

Mellan november och januari kommer trettio Orustbor som arbetspendlar att prova på att cykla elcykel. De får låna elcyklar genom projektet Tur&Retur.

Foto på en glad man som håller i en cykel och en kvinna i reflexväst.

Vera Telemo, projektledare Fyrbodals kommunalförbund och Morgan Broqvist.

Deltagarna rekryterades bland de som svarat på den pendlingsenkät som genomfördes tidigare i år. Intresset för att låna cykel har varit väldigt stort – trots den mörka och kulna årstiden.

- Vi trodde nog inte att så många skulle vara intresserade av att cykla den här årstiden, men elcykel verkar vara något som lockar många Orustbor – även på vintern säger Vera Telemo, projektledare på Fyrbodals kommunalförbund.

Tidigare erfarenheter visar att de som testar elcykel ökar sitt intresse för cykling generellt och cyklar också mer som följd. Med det här projektet får vi mer kunskap om hur elcykel kan användas i en landsbygdskontext.

- Detta är femte gången som dessa cyklar lånas ut till pendlare och med goda resultat som följd – men det är första gången de används vintertid och på landsbygd säger Lena Hesselroth på Hållbart resande väst som projektet samarbetar med.

En del av cyklarna levererades hem till användarna medan andra hämtades på utlämningsstället i Stenungsund där de försågs med bland annat vinterdäck.

Innan testperioden startade har deltagarna fått svara på en enkät kring hur de har tänkt använda cyklarna. I den nämner flera att de hoppas att elcykel ska vara ett sätt för dem att slippa ha två bilar – om denna förhoppning går i uppfyllelse får vi se när resultaten kommer i början av nästa år.

Projektet Tur&Retur drivs av Fyrbodals kommunalförbund i samarbete med Orust kommun, Västra Götalandsregionen och Dalslands miljö- och energiförbund.

Återställ
Hjälp oss bli bättre