Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Kråksundsgap, foto.

Kråksundsgap

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2017-12-12

2017 års Folkhälsopris

I år säger vi grattis till två folkhälsopristagare. Det är Gun Johansson och Britt Johansson som har bidragit till en god folkhälsa.

Folkhälsopriset är totalt på 6 000 kronor vilket innebär 3 000 kronor vardera. Priset kommer att och delas ut vid Kommunfullmäktiges möte den 14 december.

Gun Johansson

Gun är nominerad av Anita Bertelsen.

Motivering

Gun Johansson ägnar stor del av sitt liv till att hjälpa framför allt, äldre ensamma kvinnor som inte har tillgång till bil eller som är för sjuka för att köra bil. Ensamheten är ett folkhälsoproblem och blir extra kännbar då man inte längre kan köra bil. Då kan man inte längre svänga bort till Biblioteket och lyssna på föredrag eller låna en bok, eller åka tillfrisören eller till blomster affären och köpa en blomma. Då kommer Gun som en ängel - en bilburen modern Florence Nightingale. Inte sällan har hon en hembakad kaka med sig. Hon gör också stora insatser som att sköta sjuka vänner till Näl eller Sahlgrenska i Göteborg, kör professionellt och ledsagar var en och en in på sjukhuset. Ibland föreslår hon också för doktorn att ta ett blodtryck när vi ändå är där och kanske ett besök i blomsteraffären på hemvägen. Då är alla sorger glömda!

Britt Johansson

Gun är nominerad av Carita Nurmi.

Motivering

Britt Johansson är ordförande i demensföreningen och afasiföreningen. Britt är en inspirerande föreläsare och föreläser under temat Varför skall jag träna min hjärna. Britt bedriver också gruppverksamheter i olika former. Britt har ett stort engagemang för både anhöriga och dom är drabbade av språksvårigheter efter en hjärnskada. Britt blev uppmärksammad och var med i fråga doktorn i TV 1 under våren 2017 för att svara på frågor. Samarbete är ledord för Britt och hon samarbetar med anhörigstödet på Orust och Studieförbundet vuxenskolan. Britt är en mycket inspirerande människa och har ens stor potential och drivkraft. Hon delar generöst och opretentiöst med sig av sin kunskap till kommuninvånarna på Orust .

Återställ
Hjälp oss bli bättre