Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Måseskär, foto.

Måseskär

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Biblioteket tipsar, Stenens väktare

Veckans boktips kommer från Linnea på Svanesunds bibliotek. Hon har läst boken Stenens väktare, som är den första boken av fem i David Eddings fantasyserie Sagan om Belgarion.

Veckans boktips från Linnea, Stenens väktare av David Eddings.

Stenens väktare

En magisk sten, som guden Aldur en gång gav liv, är upphovet till en sju tusen år lång strid mellan gudar och människor. Det är mot bakgrund av detta som de dramatiska händelserna utspelar sig i de fem böcker som ingår i Sagan om Belgarion, David Eddings första fantasyserie som blivit en stor och älskad fantasyklassiker. I den första boken får vi möta pojken Garion som drömmer om äventyr långt bort från den lilla gård han vuxit upp med sin moster Pol. Garion tror inte på alla de gamla mystiska legenderna om gudar, magi och absolut inte en magisk sten. Enligt legenden blev Aldurs magiska sten för länge sedan stulen, men Belgarath Besvärjaren lyckades återta stenen och gav den till konungen på Riva för att vaktas och bevaras. Och så länge den finns hos Rivas ättlingar - så lyder profetian - är människorna i de västra kungadömena trygga. Stenens makt var dock för lockande och mörkret kom för att återta stenen. Ingen vet var den försvann men utan stenen är de västra kungadömena utelämnade till mörkrets makter.

Trots legender om farliga varelser och onda gudar har Garion levt ett tryggt liv där inget farligt någonsin händer. Men plötsligt börjar konstiga saker hända som leder till att Garion och hans familj måste fly från sitt hem med hjälp av en mystisk besvärjare. Mörkret som en gång hotat den magiska stenen börjar åter igen röra på sig efter en lång slummer. Garion finner sig själv plötsligt mitt i ett stort äventyr där han får möta många faror på sin långa resa efter stenen.

Serien är perfekt till de som är fans av Sagan om Ringen trilogin. Den har likt Tolkiens verk en väldigt välarbetad värld där man får träffa på många olika folkslag och kulturer. Likt brödraskapet i Tolkiens verk samlas en udda grupp människor från olika kungadömen för att söka stenen och stoppa mörkret.

Bokens tillgänglighet på biblioteket, 13 maj

Stenens väktare finns att låna på Svanesunds bibliotek. På Henåns bibliotek är den för närvarande utlånad, men du kan reservera boken. Tyvärr är Sagan om Belgarion-serien inte inläst som ljudbok.

Återställ
Hjälp oss bli bättre