Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Måseskärs fyr, foto.

Måseskärs fyr

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Digital första hjälpen hos biblioteket

På grund av covid-19 har vi inte kunnat erbjuda enklare IT-hjälp på plats i biblioteket. Men nu kan du få digital vägledning på distans.

En laptop på ett bord.
  • Hur går det till?

Tisdagar klockan 13:00-15:00 erbjuder vi drop-in-support genom verktyget Jitsi Meet. Du behöver en dator, mobiltelefon eller surfplatta för att koppla upp dig.

Om du använder dator rekommenderar vi någon av webbläsarna Chrome, Microsoft Edge eller Firefox. Du behöver inte ladda ned något separat program till datorn, utan ansluter direkt här.

Relaterad information

Om du använder mobil eller surfplatta behöver du först installera appen ”Jitsi-Meet”. Den finns att ladda ned i ”App Store” för Apple-enheter eller Google-Play för Android-enheter. När du har öppnat appen skriver du in mötesnamnet ”orustithjalp” och tackar ja till att appen får använda ljud och bild i din mobil eller surfplatta.

Vad kan jag få hjälp med?

Vi hjälper dig med att komma igång med olika digitala verktyg, appar och tjänster – sådant som du kan tänkas behöva kunna för att underlätta din vardag. Såklart kan du också få svar på biblioteksrelaterade frågor, till exempel hur du lånar e-böcker eller läser tidningar på nätet.

Principen är att vi försöker hjälpa till så gott vi kan, men om ärendet är för tekniskt avancerat så kan vi behöva hänvisa er vidare.

Är det säkert att använda hjälptjänsten? Sparas mina uppgifter på något sätt?

Videokonferensverktyget Jitsi-Meet är framtaget och drivs av Jitsi. Jitsi är ett öppet källkodsprojekt. Det innebär att källkoden är öppen och att utvecklingen av de tekniska lösningarna sker öppet. Vem som helst kan ta del av programkoden.

Relaterad information

Mötesrummet i IT-hjälpen är helt öppet. I praktiken betyder det att flera kan vara inne samtidigt i rummet. I så fall kan du antingen välja att bli placerad i väntrum eller återkomma vid ett senare tillfälle.

Videochatten är krypterad mellan användare och server och du behöver inte ange några personuppgifter för att delta i samtalet.

Eftersom tjänsten är en öppen möteschatt, delas det du skriver eller säger i chatten med andra som deltar. Chattloggen ligger kvar så länge mötet varar, därefter raderas alla konversationer. Orust bibliotek sparar inga personuppgifter, det gör inte heller Jitsi-Meet.

Men Orust bibliotek kommer att spara information om vad vi hjälper till med i en intern loggbok i utbildningssyfte. Inga personuppgifter sparas i loggboken.

Relaterad information

Kontakt och frågor

Hjälptjänsten kommer att vara under ständig utveckling. Vi ber därför om överseende om allt inte fungerar perfekt direkt från start.

Kom gärna med synpunkter på vad ni tycker; det hjälper oss att förbättra servicenivån.

Victor Dahlgren, biblioteksadministratör
victor.dahlgren@orust.se

Johannes Berntsson, socialbibliotekarie
johannes.berntsson@orust.se

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre