Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Vallerö och Hermanö huvud, foto.

Vallerö och Hermanö huvud

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Orusts stora Evert Taube-pris 2012

Årets pristagare är Eva Dahlgren. För andra året delades Orusts stora Evert Taube-pris ut i samband med Taubespelen den 15 juli.

Eva Dahlgren håller i priset, foto.

Eva Dahlgren, 2012 års pristagare.

Motivering

2012 års pristagare är en omtyckt artist som både skriver lyrik och prosa. Det är en artist med en lång och framgångsrik karriär som startade redan på 70-talet. Det är en kvinna som har lärt oss läsa mellan raderna.

Likt Evert Taube beskriver Eva nutiden med dess miljöer och människor, sätter ord på känslor och skildrar med inlevelse livets skeden. Hennes texter griper tag i lyssnaren och fångar mångas hjärtan och sinnen med sin berättarkonst och som hos Taube finns kärleken till livet alltid med i bakgrunden. Detta märks inte minst med sången "Ängeln i rummet" som blivit en mycket populär melodi som används i många olika sammanhang. Evas sätt att skriva vackra och tänkvärda texter gör att hon är en värdig vinnare av Orusts Stora Evert Taube-pris 2012.

Evas tackbrev

På vägen till affären brukar jag hälsa på hans barnbarn.
Och på vägen hem går jag förbi kyrkogården där han ligger begravd. Evert Taube är väldigt påtaglig i kvarteren där jag bor.

Jag är uppvuxen med Evert Taubes musik och poesi. Om Beatles var mitt medvetna val så var Taube själva syret. Det som omedvetet fick mig att brinna för musik och utrycka mig på mitt eget språk. Det handlade inte så mycket om att välja för oss som var små på 60-70 talet. Man sjöng Taube. Basta! Ibland med stor glädje. Ibland inte. Men i vilket känsloläge jag än var så smög han sig in där och la sig som en grund i mitt sätt att uttrycka mig. Evert. Romantikern. Reseromantikern. Berättaren. Som skriver så att det doftar skärgård. Men som får mig att vilja längta ut, bort, över haven. Med de enkla men helt genialiska melodierna.

Jag är glad och stolt över att man utsett mig till årets pristagare av Orust stora Evert Taube pris och jag ser fram emot att få ta emot priset den 15 Juli.

Komma till Orust lyssna till Taube vid det skimrande havet så befriande och fälten ängarna och träden...

Tack tack

Från en rörd
Eva

Eva Dahlgren med prisutdelarna, foto.

Eva Dahlgren med prisutdelarna.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre