Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Vräland, foto.

Vräland

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Orusts stora Evert Taube-pris 2013

För tredje året i rad delas Orusts stora Evert Taube-pris ut. 2013 års pristagare är Håkan Hellström.

Håkan Hellström tar emot priset från scenen, foto.

Håkan Hellström, 2013 års pristagare.

Motivering

Det finns många paralleller mellan Evert Taubes och Håkan Hellströms diktning. En är dramaturgin. Texterna inleds med att etablera platsen, presentera personerna för att sedan beskriva händelsen. En annan är att de gärna skriver om platser de är bekanta med.

Liksom Evert, skriver Håkan enkelt och tydligt för att fånga lyssnarens intresse. Kärlek med dess fröjder och våndor är ett mycket närvarande tema i bådas texter. Håkan har i sina alster, precis som Evert, oftast en liten knorr eller finurlig tanke med sina berättelser.

Håkan Hellströms sätt att beskriva dagens värld med sina kärleksfulla och betraktande penseldrag gör honom till en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taubepris 2013.

Håkans tackbrev

Jag är tacksam och stolt. En av mina första stora inspiratörer var Evert Taube. Hans reseskildringar, kärleksvisor och beskrivningar av framförallt Stockholm och Bohuslän har alltid fascinerat mig.

Som liten kunde jag drömma mig bort till hans visor. Bli en del i historien. Något som jag hoppas att jag själv lyckas förmedla idag. Att man i mina texter ser likheter med Evert Taubes sätt att skriva hedrar mig mycket och jag ser fram emot att få komma till Orust för ta emot priset den 15 juni.

Priset delades ut på Orustdagen

Det kom cirka 1 000 besökare till Tofta Gård för att vara med på den allra första Orustdagen den 15 juni 2013. Sven-Bertil Taube underhöll publiken tillsammans med Hanna Boqvist, Lotta Rossövik och kören Hör och Häpna. Konferencier var Axel Falk.

Som avslutning kom Håkan Hellström upp på scenen för att ta emot Orusts Stora Evert Taube-pris. Det var en populär pristagare som togs emot med stora ovationer. Håkan var mycket glad och nöjd. Han berättade att han påverkats av Evert Taubes texter och musik ända sedan barndomen. I sitt tacktal underströk Håkan hur viktigt det är att berätta en bra historia som för en stund kan ta med lyssnaren iväg från den tuffa verklighet vi alla lever i.

Efteråt fick Håkan vara kvar en lång stund för att skriva autografer till både unga och gamla. Lagom till avlutningen drog de svarta molnen in och ett gigantiskt åskväder rundade av den första Orustdagen.

Orustdagen arrangerades av Orusts Sparbank i samarbete med Orust kommun.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre