Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Buvenäs, foto.

Buvenäs

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Orusts stora Evert Taube-pris 2015

Orusts stora Evert Taube-pris ges i år till Veronica Maggio.

Foto på en blond kvinna som sitter i en bil

Veronica Maggio pristagare 2015 Fotograf Dan Monick

Orusts stora Evert Taube-pris är instiftat av Orusts Sparbank och Orust kommun i samarbete med Taubespelen. Priset delas ut för femte gången och 2015 går det till en kvinnlig artist.

Motivering

Liksom Evert Taube, är årets pristagare en mycket produktiv artist med egen karakteristisk lyrisk ådra. Hennes fingertoppskänsla för frasering och rytmer gör att hennes lyrik är en magisk kombination av ord och musik. Hon skapar en energi mellan stavelserna som ger texterna ett mångfasetterat liv.

Precis som Evert Taube är hon uppmärksam på detaljer, att fånga upplevelser och att förmedla dem. Är det fest på fjärde våningen så är vi med där, likväl som vi känner sorg med gatumamman i Havanna eller ligger vakna i ett månskensregn. Årets pristagare är med andra ord en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris.

Till sist vill vi använda hennes egna ord från den skiva som kom 2008: Och vinnaren är … Veronica Maggio.

Priset kommer att delas ut på Orustdagen den 13 juni i Svanesund. Förutom prisceremoni blir det framträdande av Sven-Bertil Taube och lokala artister.

Det kom ett brev

Vi fick ett brev från pristagaren som lyder så här.

Tack!
Jag är orimligt glad och hedrad över att få ta emot Orusts Stora Evert Taube-pris! Textförfattande är bland det roligaste och bästa jag vet. Innan dess att jag funnit orden till en melodi så känns låten nästan alltid bara hal och ogreppbar. Den är illa ute och balanserar hela tiden på papperskorgskanten. Men så fort jag skrivit ett par meningar så börjar den bli självklar (på en bra dag alltså). Därför känns det väldigt fint att få ta emot ett pris för mina texter och extra fint att få just det här! Evert Taube har funnits med mig sedan jag var väldigt liten men också mycket när jag blev lite äldre, gick i musikklass och på allvar började lyssna på alla fina och roliga berättelser som ryms i hans låtar. Det är med lite för mycket stolthet som jag kommer och hämtar priset i Orust!
Veronica Maggio

Foto på två glada kvinnor.

Orusts Sparbanks VD Birgitta Pettersson lämnar över Orust stora Evert Taube-pris till Veronica Maggio.

Återställ
Hjälp oss bli bättre