Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Gullholmen och Islandsberg, foto.

Gullholmen och Islandsberg

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Orusts stora Evert Taube-pris 2019

Priset delas i år ut för nionde gången och det går till en textförfattare som varit aktiv under en lång period. Orusts stora Evert Taubepris 2019 går till Niklas Strömstedt.

Foto på en man.

Niklas Strömstedt har med sitt författarskap visat att han är en värdig mottagare av årets pris. Foto Mattias Edwall.

Motiveringen till årets pristagare

Årets mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris har under sin karriär utvecklat känslan för ordets mångbottnade betydelse. Berörande textrader om kärlek, känslor, elände och lycka går att tolka både bokstavligen och bildligt. Ordet kan ta raka vägen till hjärtat eller en omväg via hjärnan. Lyriken kan många gånger te sig enkel men gör aldrig avkall på den poetiska höga nivån. Varje ord är vägt på guldvåg.

Genom sin framgångsrika och mycket produktiva karriär har pristagaren levererat, både till sig själv och andra, allt från små eftertänksamma poem till nationella slagdängor. Från översättningar och omtolkningar till nyskrivna odödliga mästerverk. Tidlösa funderingar som berör och där en stor publik känner sig hemma.

Så nu det dags för vår pristagare att, efter att han både tänt ett ljus och grävt guld i USA, hämta hem Orusts stora Evert Taube-pris 2019.

Niklas Strömstedt har skickat ett tack

Jag gläder mig mycket åt att vara årets pristagare. Evert Taube har spelat en stor roll i vår familj, både som textförfattare, kompositör och samhällsdebattör. Som liten pratade jag då och då med honom i telefon då han sökte min pappa som på den tiden var kulturredaktör på Expressen. Evert läste upp långa meddelanden som han ville att jag skulle framföra. Att det dessutom handlar om ett lyrikpris gör mig extra stolt och jag vet att pappa ler i sin himmel. Och mamma med såklart - fast här på jorden.

Relaterad information

Orusts stora Evert Taube-pris instiftades för ett tiotal år sedan av Orusts Sparbank och Orust kommun i samarbete med Taubespelen.

Priset kommer att delas ut på föreningsveckan på Orust i november.

Tidigare pristagare

  • Ulf Lundell
  • Eva Dahlgren
  • Håkan Hellström
  • Peter Lemarc
  • Veronica Maggio
  • Mauro Scocco
  • Kenneth Gärdestad
  • Bo Sundström
Foto på fyra män som står på en scen. En man håller en blombuket och pratar i en mikrofon, en man håller en stor check på 50 000 kronor.

Orusts Sparbanks VD Mikael Gustafsson överlämnade priset vid en ceremoni i Henåns Sporthall. Utvecklingschef Börje Olsson och kommunstyrelsens förste vice ordförande Anders Arnell deltog vid ceremonin.

Återställ
Hjälp oss bli bättre