Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Kungsviken, foto.

Kungsviken

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Orusts stora Evert Taube-pris 2020

Priset delas i år ut för tionde gången och det går till en textförfattare genom sin karriär utvecklat känslan för ordets mångbottnade betydelse och har med sin känsliga penna läst av det sociala och emotionella livet. Orusts stora Evert Taube-pris 2020 går till Melissa Horn.

Foto på en kvinna.

Melissa Horn är den tionde mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris. Foto Tobias Regell.

Orusts stora Evert Taube-pris, som ses som ett av Sveriges mest prestigefyllda pris inom den moderna musiklyriken, delades i år ut för tionde gången av Orusts Sparbank och Orust kommun vid en tillställning på Flatön.

Motiveringen till årets pristagare

Årets mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris behärskar konsten att med en avskalad lyrik förmedla stämningar och relationer. Konkreta berättelser om allt från öm kärlek till ifrågasättande inre konflikter.

Hon kan med innerlig lyrik beskriva, en intim situation fylld av smärta och glädje, till att måla upp en melankolisk värld av ensamhet och misslyckande, fylld av krampande hjärtan, men där hoppets låga ändå någonstans ligger och glöder.

Årets pristagare har genom sin karriär utvecklat känslan för ordets mångbottnade betydelse och har med sin känsliga penna läst av det sociala och emotionella livet. Likt Taube, ger hennes lyrik intryck av att på ytan vara självutlämnande men oftast finns där ett underliggande budskap. Utan att göra avkall på den poetiska nivån viker hon ut sitt hjärta och visar sin sårbarhet i sina ärliga, eftertänksamma texter. Tidlösa funderingar som berör och där en allt större publik känner sig hemma.

Melissa Horn har med sitt författarskap visat att hon är en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2020.

Melissa har skickat ett tack


Jag blev väldigt glad och överraskad av den här fina nyheten. Taubes musik har förstås funnits med sedan barndomen, men ännu mer i tonåren när jag fick en ny vän som var ett stort fan av honom. Hon sjöng ofta hans låtar för mig och det fanns nån trygghet i det där, att generation efter generation kan hitta in i hans texter och göra dom till sina på ett så naturligt sätt. Att bra musik aldrig dör. Jag hade precis börjat skriva egna låtar och alla inspiratörer som kunde måla upp stora världar med bara några ord, blev en stor inspiration. För mig har musik alltid börjat och slutat med texterna och att få den här typen av uppskattning för det, känns som en stor och varm klapp på axeln. Jag ska förvalta priset med omsorg.

Relaterad information

Orusts stora Evert Taube-pris instiftades av Orusts Sparbank och Orust kommun i samarbete med Taubespelen. 2011 var första gången Orusts stora Evert Taube-pris delades ut.

Tidigare pristagare

  • Ulf Lundell, 2011
  • Eva Dahlgren, 2012
  • Håkan Hellström, 2013
  • Peter LeMarc, 2014
  • Veronica Maggio, 2015
  • Mauro Scocco, 2016
  • Kenneth Gärdestad, 2017
  • Bo Sundström, 2018
  • Niklas Strömstedt, 2019

Henrik Lindh kommundirektör, Melissa Horn, Mikael Gustafsson VD Orusts Sparbank och Ronny Svensson kommunutvecklare.

Återställ
Hjälp oss bli bättre