Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Edshultshall, Segelskutan Westkust, foto.

Edshultshall, Segelskutan Westkust

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Orusts stora Evert Taube-pris 2021

Tomas Andersson Wij, en singer songwriter i Evert Taubes anda som med ett vackert nyanserat och melodiskt språk utvecklat den berättande lyriken tilldelas Orusts stora Evert Taube-pris 2021. Tomas, med en omfattande textkatalog uppskattad av både publik och kolleger, känner en stor ära att bli nämnd i samma mening som Evert Taube.

Foto på en man.

Tomas Andersson Wij tilldelas Orusts stora Evert Taube-Pris 2021. Foto Filip Hanning.

För elfte gången delar Orust Sparbank och kommun ut Orusts stora Evert Taube-pris. Årets pristagare hedrades vid en prisutdelning på Orust den 4 november. I samband med besöket bjöds Tomas även på en resa in i den värd som inspirerat Evert Taube till många av sina finaste visor.

Motiveringen till årets pristagare

Tomas Andersson Wij har, med ett vackert nyanserat och melodiskt språk där fraseringar och textstrukturer förstärker tyngden bakom varje kombination av bokstäver, utvecklat den berättande lyriken i Taubes anda.

Hans korta, koncentrerade texter förmedlar bilder och känslor av privat och blottande natur. Språkets estetiska och rytmiska kvaliteter ger även utrymme för poetiska mångbottnade tolkningar.

I texten speglas samtiden och egot på distans utan förskönande omskrivningar. Här finns den komplicerade kärleksrelationen till livet, vemodet, saknaden av flydda platser och människor men även tacksamhetens lovsång till glädjen och lyckan. Inte sällan avslutas texten med en twist som vänder den i en helt ny riktning.

Tomas Andersson Wij är en singer songwriter i Evert Taubes anda med en omfattande textkatalog, uppskattad av både publik och kolleger. Han är en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2021.

Tomas har skickat ett tack

En stor ära. Bara att få nämnas i samma mening som Evert Taube. Hur nyfiken jag än är på ny musik så är svensk vistradition själva grundvattnet i mitt låtskriveri. Och den traditionen förkroppsligas ju av Taube.

Och vilken bonus att få åka till Orust, min favoritö på västkusten!

Relaterad information

Orusts stora Evert Taube-pris

Priset instiftades av Orusts Sparbank och Orust kommun i samarbete med Taubespelen 2010 och riktar sig till lyriker som skriver i Evert Taubes anda. Prissumman är på 50 000 kronor.

2011 var första gången Orusts stora Evert Taube-pris delades ut.

Tidigare pristagare

  • Ulf Lundell, 2011
  • Eva Dahlgren, 2012
  • Håkan Hellström, 2013
  • Peter LeMarc, 2014
  • Veronica Maggio, 2015
  • Mauro Scocco, 2016
  • Kenneth Gärdestad, 2017
  • Bo Sundström, 2018
  • Niklas Strömstedt, 2019
  • Melissa Horn, 2020
Foto på tre män.

Tomas Andersson Wij vid prisutdelningen tillsammans med Orusts Sparbanks VD Mikael Gustafsson och kommundirektör Henrik Lindh.

Återställ
Hjälp oss bli bättre