Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Tegneby, foto.

Tegneby

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat

Träskulpturen Ormen Långe

Fred Leymans konstverk, Ormen långe under byggnad, har totalrenoverats så att den ska hålla i många år till. Konstverket som är i tre delar står på Hamntorget i Henån.

Fyra män framför konstverket på torget i Henån

Said, Björn, Kent och Victor vid konstverket Ormen Långe under byggnad.

De utsmyckade stävarna har totalrenoverats och konstverket är komplett igen. Mittskeppet med sittplatser renoverades förra året och kommer att lackas på samma sätt som stävarna.

Det är Arbetsmarknadsenhetens föreningslag som försiktigt renoverat stävarna och lackat dem med flera lager lack så att det ska tåla väder och vind i många år. Elever och lärare vid Orusts gymnasieskolas Hantverksprogram med båtbyggeri och finsnickeri har hjälpt till att återställa delar av ormen.

Foto på konstverkets tre delar, för och akterstäv samt skrov med sittplatser.

Konstverket Ormen Långe under konstruktion finns på Hamntorget i Henån.

Konstverket på torget i Hneån

Konstverket Ormen Långe under byggnad, från 1987, är ett vikingaskepp i tre delar. Konstverket är en hyllning till den 1000-åriga båtbyggartraditionen på Orust. Den är tillverkat i trä med inristade klokskaper på Orustmål och med sittplatser i skrovet. På biblioteket i Henån finns en pärm med beskrivning och översättning av ordstäven på orustmål.

Foto på konstverkets inristade ordstäv.

På biblioteket i Henån finns en pärm med beskrivning och översättning av ordstäven på orustmål.

Konstnären Fred Leyman bodde under många år i Hede på östra Orust. Hans konst består av porträtt, reliefer, djur och abstrakta nonfigurativa föremål i trä, sten, gips och metall och han är känd för sina utsmyckningar av offentliga rum, bland annat Luleå stadshus, Mariestads gymnasium och Majornas bibliotek.

Återställ
Hjälp oss bli bättre